Pluimveehouderij

Nieuws 1472 x bekeken 1 reactie

'Raapschroot geschikt voor legkippenvoer'

Ede - Raapschroot is prima geschikt als grondstof voor legkippenvoer, mits de hen gezond is. Dat betoogt Henry van 't Hof, productmanager bij De Heus Voeders.

Tot voor enkele jaren geleden kon raapschroot in pluimveevoeders zorgen voor een smaakafwijking in de eieren (zogenoemde stinkeieren), maar sinds de pluimveefokbedrijven die gevoeligheid eruit hebben weten te fokken en alle legkippen TMA-vrij zijn, kunnen mengvoerbedrijven raapschroot en –schilfers in legvoeders verwerken. Bovendien zijn de raapzaadrassen verbeterd en bevatten de huidige dubbel-nul-rassen veel minder Anti Nutritionele factoren dan de enkel-nul-rassen van voorheen.

Volgens Van ʼt Hof levert raapschroot per procent in GMO-legvoeders 8 tot 10 cent per 100 kilogram voer op en in non-GMO-legvoer 15 tot 17 cent.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want de eiwitvertering van raapschroot en –schilfers is niet geweldig, dus het aandeel onverteerbaar ruw eiwit is hoger dan van veel andere eiwitbronnen in het voer. En onverteerbaar eiwit is de voedingsbodem voor bijvoorbeeld Clostridium.

Eén reactie

  • lub tuf

    kortom, niet geschikt als legkippenvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.