Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Opstart jonge hennen: wees voorbereid

Pluimveehouders worden beloond voor de tijd die ze investeren in de opstart. Dat betoogde pluimveedierenarts Rob Vriens, vorige week in Arnhem op het symposium van De Heus Voeders ter gelegenheid van het vertrek van productmanager Bert Maij.

Vriens, pluimveedierenarts bij DAP Ysselsteyn, zei dat gezondheid van hennen ʼte coachen' is, dat dit zeker niet eenvoudig is, maar dat het ʼwees voorbereidʼ belangrijk is om hierin succesvol te zijn. 'Met verstand opstarten', noemde hij dat. Dit betekent onder meer dat de pluimveehouder zijn werk niet op de automatische piloot moet doen, niet alles hetzelfde doen als tijdens de vorige ronde, maar daar wel van leren. Kijken, ruiken en luisteren en reageren op wat de hennen in de stal doen. Zij bepalen wat er gaat of moet gaan gebeuren.

Vriens adviseert legpluimveehouders spaarzaam te zijn met licht. Hetzelfde aantal uren als in de opfok, iets meer lux. Niet standaard een uur per week erbij, maar (de productie) sturen met de lichtintensiteit (het aantal lux).
Bij ontvangst van de jonge hennen moet niet alleen de stallucht op temperatuur zijn, maar ook de inventaris, het ijzerwerk. De waterleidingen moeten doorgespoeld zijn en vers en fris water bevatten. Het voeraanbod moet rijkelijk zijn, vervolgens worden teruggezet.

Het nieuwe koppel moet vroeg in de stal komen, zodat er nog voldoende tijd is om te eten, te drinken, te rusten voordat het licht uitgaat. ʼs Avonds de hennen in het systeem zetten, niet afwachten.

Tijdens de opfokfase zijn Robs drie R's belangrijk: Rust, Reinheid en Regelmaat. Als je stress voorkomt, ben je een eind op weg naar een probleemloze opstart. ,,Het is de kunst om dit te bereiken. Niet alleen ziektes proberen te voorkomen. Stress zorgt ervoor dat alle ziektes kunnen komen bovendrijven.''


Gewicht en uniformiteit van de jonge hennen zeggen Vriens lang niet alles. Als de minste hen maar goed genoeg is. En: ,,Liever een magere, uitgebouwde hen, dan een hen met een vette kont.''

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.