Pluimveehouderij

Nieuws

EU-productie pluimveevlees stijgt

Brussel - De Europese productie van pluimveevlees stijgt volgend jaar met 0,7 procent naar 12,28 miljoen ton. Dit jaar komt die stijging uit op 0,8 procent naar 12,2 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De EU-productie van kip stijgt volgend jaar iets minder snel dan die van kalkoen. De geproduceerde hoeveelheid kip neemt in 2014 naar schatting met 0,8 procent toe naar 9,66 miljoen ton ten opzichte van dit jaar. Van kalkoen komt volgend jaar met 1,93 miljoen ton 1 procent meer beschikbaar op de Europese markt dan dit jaar.

De Nederlandse pluimveesector produceert volgend jaar naar verwachting met 852.000 ton 0,6 procent meer pluimveevlees dan dit jaar. In Duitsland blijft de stijging volgend jaar beperkt tot 0,3 procent naar 1,69 miljoen ton. Daarvan is 1,17 miljoen ton kip. Dat is dezelfde hoeveelheid als Duitsland dit jaar produceert. Ook de Duitse productie van kalkoenenvlees blijft volgend jaar naar schatting stabiel op 386.000 ton. De Duitse eendensector zal volgend jaar met 55.000 ton 4 procent meer eendenvlees produceren dan dit jaar. In 2013 bedraagt de Duitse stijging van de pluimveevleesproductie 0,2 procent ten opzichte van 2012, volgens een inschatting van de Europese Commissie.

Denemarken en Roemenië produceren volgend jaar naar verwachting 6 procent meer pluimveevlees dan dit jaar. In het Verenigd Koninkrijk stijgt de productie dan naar schatting met 3,8 procent naar 1,68 miljoen ton. Dat land produceert volgend jaar met 237.000 ton 10 procent meer kalkoen dan dit jaar. Voor Frankrijk, de grootste producent van kalkoen in de EU, zijn nog geen schattingen voor volgend jaar bekend.

Niet alle EU-landen gaan volgend jaar meer pluimveevlees produceren. In Spanje daalt de productie naar verwachting met 1,1 procent naar 1,21 miljoen ton. Ook de pluimveevleessector in Tsjechië zal 5,1 procent minder produceren met 168.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.