Pluimveehouderij

Nieuws 876 x bekeken

Duitse minister wil beter welzijn kalkoenen

Hannover - De groene landbouwminister van Nedersaksen, Christian Meyer, vind het vrijwillige, federale akkoord over dierenwelzijn in de kalkoenenhouderij onvoldoende ver gaan. Dat schrijft het Landwirtschaftliches Wochenblatt Westfalen-Lippe.

Onlangs zijn de federale richtlijnen voor de kalkoenenhouderij in Nedersaksen ingevoerd. Deze vervangen de overeenkomst uit 1999. Voor hennen geldt een maximale bezetting van 45 kilo per vierkante meter in plaats van 52 kilo per vierkante meter. De oppervlakte-norm voor hanen zakte van 58 kilo per vierkante meter tot 50 kilo per vierkante meter.

Volgens Meyer is het nieuwe akkoord slechts een stap in de goede richting. "Uit oogpunt van de regering in Nedersaksen gaan de eisen onvoldoende ver, maar het is beter dan niks. Het doel is dat houderij-eisen in de federale wetgeving worden vastgelegd." Meyer verklaart dat zijn ministerie samen met Noordrijn-Westfalen werkt aan een voorstel voor de kalkoenhouderij dat op landelijk niveau in de wetgeving wordt opgenomen.

De minister verklaart dat een hogere stalbezetting bij kalkoenen dan in het onlangs gesloten akkoord, alleen mogelijk mag zijn als de veehouder meedoet aan een diergezondheidsprogramma waarin wordt gelet op zaken als borstontstekingen en afwijkingen aan de poten. Zodra het dierenwelzijn in het geding is, moet de stalbezetting direct omlaag, vindt Meyer.

Volgens de minister mag het onlangs bereikte akkoord er niet toe leiden dat verdere verbetering van het dierwelzijn in de kalkoenhouderij stil komt te staan. "Verbetering van het welzijn blijft nodig, en wel snel."

Of registreer je om te kunnen reageren.