Pluimveehouderij

Nieuws 2908 x bekeken 2 reacties

Wiesenhof start met productie welzijnskip

Visbek-Rechterfeld - De leidende Duitse pluimveeverwerker Wiesenhof begint volgens plan medio deze maand januari met de productie van vleeskuikens onder zijn nieuwe welzijnslabel Privathof-Geflügel.

De certificeringsprocedure voor ruim veertig bedrijven is volgens Wiesenhof bijna rond. De onder het label geproduceerde langzamer groeiende kuikens staan in stallen met maximaal 15 dieren per vierkante meter (gangbaar is 20 tot 22 per vierkante meter).

De stallen zijn verder uitgerust met diverse voorzieningen, zoals pikstenen en zitstokken waarop gelijktijdig 20 procent van de kuikens een plaats kan vinden. De uitloop is overdekt en te vergelijken met een wintertuin, zodat er een buitentemperatuur heerst. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van München (LMU) en de uitvoering is sinds de zomer van 2011 in voorbereiding geweest.

Wiesenhof, de vleeskuikenmerknaam van het concern PHW-Gruppe, is de onbetwiste leider op de Duitse pluimveevleesmarkt met een omzet die bijna drie keer zo groot is als die van de nummer twee, Rothkötter/Emslandgeflügel. Wiesenhof zette in 2011 voor 2,228 miljard euro om, Emslandgefügel  0,8 miljard euro. Beide pluimveeslachters zijn gevestigd in de deelstaat Nedersaksen. Dat geldt ook voor de nummers drie, vier en vijf op de ranglijst: Sprehe met 730 miljoen euro, Heidemark met 600 miljoen euro en Plukon Deutschland met 540 miljoen euro.

Laatste reacties

  • agratax2

    Het zou leuk zijn te weten hoe veel langer deze kuikens moeten leven om op gewicht te komen en wat ze meer aan graan kosten en aan stront produceren. Dan is te berekenen wat de boer meer moet vangen van de super om uit de kosten te komen. Nu is het niet meer dan een leuk verhaal waarbij maar af te wachten is of de consument deze meerwaarde wenst te betalen of dat hij over gaat op plofkip uit Brazilië.

  • Professor Pluim

    In de supermarkt kosten deze kuikens 30% meer als reguliere produkten...

Of registreer je om te kunnen reageren.