Pluimveehouderij

Nieuws 1307 x bekeken 5 reacties

Vleeskuikensector: 36 procent minder antibiotica

Zoetermeer - Het antibioticaverbruik van vleeskuikenbedrijven over de eerste acht maanden van 2012 was 36 procent lager dan het verbruik in 2009. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) in een notitie die donderdag wordt besproken in de sectorcommissie vlees van het PPE.

De cijfers zijn door de sector zelf verzameld op basis van gegevens die worden bijgehouden door dierenartsen en in IKB-kip. De cijfers hebben betrekking op alle bedrijven. Het verbruik is berekend in dierdagdosering per dierjaar en op basis van behandelgewicht.

Het Landbouw Economisch Instituut LEI heeft in een steekproef van 22 bedrijven over de eerste zes maanden een daling van het verbruik met 60 procent ten opzichte van 2009 vastgesteld. Het LEI werkte met een andere berekeningsmethode, hier werd gerekend met een standaardgewicht per dier. Volgens het PPE verklaart dat voor een belangrijk deel de verschillende uitkomsten.

Het Productschap stelt dat de vleeskuikensector goed op weg lijkt om het antibioticaverbruik te reduceren, maar dat er nog verdere stappen moeten worden gezet om de reductiedoelstellingen (50 procent reductie ten opzichte van 2009) voor 2013 te halen.

Het PPE heeft eind vorig jaar een antibioticaverordening goedgekeurd die het mogelijk maakt het antibioticabeleid via IKB-kip uit te voeren.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  geen opmerkingen ??? geen goed nieuws ???

 • ruben1979

  die reactie brand mij ook al 5 dagen op de lippen Keitokkers, maar hieruit blijkt maar weer dat goed nieuws blijkbaar geen nieuws is.

 • joannes

  Gelijk heb je @ruben1979 met ¨goed nieuws is blijkbaar geen nieuws¨. Het geeft maar weer aan dat er selectief gereageerd wordt en ¨negatieve berichten¨ veel interessanter zijn voor de media dan positieve. Misschien verklaart dat wel waarom we zoveel van die ¨opjut verhalen¨ krijgen de laatste tijd. Voor het medium interessant omdat er veel lezers, nieuwsgierigen zijn die weer op een advertentie kunnen klikken.

 • vraagteken

  inderdaad laat ze dit soort berichten maar eens in de gewone krant zetten. kan de consument ook eens lezen dat de veehouders goed bezig zijn om een gezond product te leveren

 • alco1

  Bij ons in de krant kun je onder 'Uw mening' reacties insturen. Zo stuurde ik een kritische noot over de prijzen van Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier. Het werd niet geplaatst!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.