Pluimveehouderij

Nieuws 924 x bekeken 2 reacties

PPE wil risicoanalyse wilde vogels

Barneveld - Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaat er bij het ministerie van Economische Zaken op aandringen om de commissie van vogelgriepdeskundigen een risicoanalyse te laten uitvoeren naar het gevaar van wilde vogels die hoogpathogene vogelgriepvirussen bij zich dragen.

Het PPE wil deze risico-analyse naar aanleiding van de vondst van eenden eerder deze week in Denemarken die een hoogpathogeen H7-virus bij zich droegen. De sector is zeer bezorgd over deze vondst in verband met de situatie in Nederland waarbij nogal wat pluimvee in de buitenlucht wordt gehouden.

Laatste reacties

  • joannes

    Dat die risico analyse er nog niet is, verwondert me! Dit zou toch een primaire taak zijn voor volksgezondheid? Wie heeft er zitten slapen? En daarbij; waarom zo´n punt aanhangig maken bij het Ministerie van Economische Zaken, een oude gewoonte? Zij hebben in het verleden misschien het volksgezondheids risico te weinig aandacht gegeven ivm met allerlei groene lobbies. Of de te hechte samenwerking: vlgs citaat minister in www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2007/12/20/kamervragen-over-de-risico-s-van-vogelpest-en-andere-dierziekten.html Door samenwerking tussen de veterinaire en de humane sector wordt ernaar gestreefd eventuele risico’s voor de volksgezondheid tijdig te ontdekken en aan te pakken. Dit uit zich bijvoorbeeld in gezamenlijke draaiboeken, zoals die er liggen voor vogelgriep, of een gezamenlijke aanpak, zoals voor MRSA. Uitbraken van onder meer Aviaire Influenza om ook andere potentiële ziektedreigingen goed te blijven monitoren en om de samenwerking tussen de veterinaire en de humane sector te intensiveren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bereidt zich voor op een mogelijke grieppandemie. Een dergelijke pandemie kan worden veroorzaakt door mutatie van een vogelgriepvirus, zoals bijvoorbeeld het H5N1-virus, in een van mens-op-mensoverdraagbaar virus. Het gevaar van een dergelijke mutatie is vooral aanwezig in die landen waar vogelgriep endemisch is en waar niet snel en adequaat gereageerd wordt op uitbraken.

  • NPT

    terug kijken naar het verleden en wijzen heeft geen nut. wat belangrijk is, dat er zo snel mogenlijke een groep mensen komt di dit probleem analyseren en er vervolgens stappen op onderneemt. Het risico met pluimvee buitenhouden is enorm groot als het gaat om dit soort zieken, men kan er niet snel genoeg bij zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.