Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Nepluvi: land van slachten als herkomstvermelding

Barneveld - Als vleesproducenten een land van herkomst moeten vermelden op hun producten, dan is de pluimveevleessector voor de vermelding van het land van slachten.

Dat zei Jan Odink, voorzitter van de pluimveeslachtersorganisatie Nepluvi tijdens de sectorcommissievergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren. Als er een land van geboorte moet worden vermeld, dan zijn kleine landen als Nederland in het nadeel, aldus Odink, die er ook op wees dat vermelding van het geboorteland een grote administratieve lastendruk voor vleesbedrijven met zich mee zal brengen.

Laatste reacties

 • g.laugs

  Dit betekent dus dat de heer Odink de feitelijke herkomst van vlees wil verdoezelen, in een tijd waarin het belang van transparantie steeds breder onderkend wordt. Consumenten willen bijvoorbeeld graag weten of vlees afkomstig is van dieren die voor de slacht een lang transport hebben moeten doorstaan. Daarom is het goed op al het verpakte vlees te vermelden waar dieren geboren zijn, waar ze gemest werden en waar ze geslacht werden. Voor rundvlees bestaat een dergelijke verplichting al.
  Geert Laugs, Compassion in World Farming Nederland

 • joannes

  @g.laugs1, een foute conclusie! Wanneer je de column goed leest wordt ook het argument gegeven. Jij stelt je consumenten wens voorop en veronderstelt dat die 1 op 1 uitvoerbaar is, zonder verdere consequenties en kosten. De keten probeert haar internationale positie te behouden én te verdedigen. Wanneer je je zelf eens een keer als EU burger gaat zien, zul je ervaren dat zo´n regeling die jij graag wenst, voor kip een enorme extra bureacratie genereert die niet in verhouding staat met de risico´s. Rundvlees met een veel langere levenscyclus en daarmee onderhevig is aan veel meer verschilende omstandigheden heeft de juist verhouding wel is EU breed besloten. Je kan ondertekenen in het Engels met een autoriteit suggerend, maar als je woorden als ¨verdoezelen¨ gebruikt in reactie op bovenstaand schrijven mis je de kennis, opleiding, en gezag om serieus genomen te worden behalve dan herrieschopper,stampij maker of beroeps aktievoerder!

 • leander

  relax!

 • joannes

  and @Leander, ¨a young man from Abydos on the opposite side of the strait!¨ Wat wil jij nu vertellen in je code taal?

 • leander

  @joannes, kan mezelf wel vinden in je antwoord hoor. Maar ik vind dat we wel alle opties onder de loep moeten houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.