Pluimveehouderij

Nieuws 3776 x bekeken 1 reactie

Hoge voerwinsten in de legpluimveehouderij

Horst – Legpluimveehouders hebben een financieel uitstekend jaar achter de rug. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van accountants- en adviesbureau Accon AVM.

De voerwinst bij koloniehennen zit op €7,50 per aangevoerde hen in 2012, bij een scharrelhennen is dit  €6,50 per opgehokte hen.

De hoge voerwinst is te danken aan de hoge eierprijs afgelopen jaar. De prijs voor een kolonie-ei bedroeg bijna 7,5 cent. Scharreleieren brachten gemiddeld een halve cent meer op. De eiermarkt was goed afgelopen jaar. Dit komt enerzijds door het legbatterijverbod dat 1 januari 2012 van kracht werd in de EU. Pluimveehouders moesten hun stal verbouwen of stopten, zodat het eieraanbod zakte. Anderzijds zaten er gemiddeld genomen meer oudere kippen in de stallen met een lagere productie. Oorzaak van de oudere kippen is dat 2011 een financieel belabberd jaar was voor de sector en pluimveehouders het opzetten van jonge hennen uitstelden.

De voerprijs lag in 2012 10 procent hoger dan het jaar daarvoor, ruim 30 euro per 100 kilo voer. Jonge hennen waren vorig jaar enige dubbeltjes duurder per dier dan in 2011.

Accon AVM noemt het opvallend dat de voerwinst bij de koloniehennen hoger is dan bij de scharrelhennen. Het verschil wordt vooral veroorzaakt bij de aankoop van de hennen. Een koloniehen is ongeveer 75 cent goedkoper dan een scharrelhen. Daarnaast spelen de hogere voerkosten voor bruine scharrelhennen een rol. Om het verschil in kosten te corrigeren, zou de prijs van scharreleieren 90 cent per 100 stuks hoger moeten liggen dan van kolonie-eieren.

In 2012 is sprake van een sterk herstel van de voerwinst in de pluimveehouderij, deze was in 2011 zelfs negatief. Het langjarig gemiddelde van de voerwinst bedraagt voor koloniehuisvesting €3,32 per hen, voor scharrel is dit €3,99.

Voor dit jaar durft Accon AVM geen prognose af te geven. Het vermoeden bestaat wel dat de voerwinsten onder het niveau van afgelopen jaar blijven.

Eén reactie

  • Mooi te lezen dat pluimveehouders weer een betere voerwinst hadden in 2012. Op http://goo.gl/AglvS is te zien hoe dat komt; in een beperkte periode in het voorjaar is marge gemaakt. Nu is het gewoon weer volle focus op de kostprijs, want voerprijzen zijn doorgestegen en de eieren onder druk. Liquiditeitsmarge [bruto marge] houdt niet over!

Of registreer je om te kunnen reageren.