Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

'Hetze tegen de pluimveehouderij'

Groningen - Justitie is bezig met een hetze tegen de vleespluimveehouderij. Dat zegt advocaat Jan Boone, die een van de handelaren verdedigt die wordt verdacht van de handel in illegale antibiotica.

Maandag kwam de zaak voor het eerst voor de rechter. De zaak zal later dit jaar worden voortgezet. Ondertussen moet de onderzoeksrechter extra onderzoek doen.

Boone vroeg maandag extra getuigen te laten horen onder meer om aan te tonen dat er geen sprake was van een gevaar voor de volksgezondheid.

Justitie zegt dit een principiële zaak te vinden omdat voor het eerst nadrukkelijk een verband gelegd wordt tussen het illegale gebruik van antibiotica en de volksgezondheid. "Wij willen graag weten of de rechter dat ook zo ziet", aldus persofficier Wim Bollen.

De 21 vleeskuikenhouders die betrokken zijn bij het antibioticanetwerk in het noorden van het land hebben een boete aangeboden gekregen van 1.500 tot 6.000 euro.

Het Openbaar Ministerie heeft bewust besloten de boeren niet te dagvaarden. Zij mogen degenen zijn die de middelen hebben toegepast, dat betekent niet dat hen verweten kan worden dat ze willens en wetens de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

Op de eerste dag van de strafzitting tegen zes verdachten in de zaak vroegen de advocaten om extra deskundigen te horen.

Daarbij zijn genoemd de Utrechtse hoogleraren Johanna Fink Gremmels  (Veterinaire Farmacologie) en Frans van Knapen (veterinaire volksgezondheid) en chief veterinary officer Marianne Bruschke. De rechtbank laat het aan de onderzoeksrechter over of die deskundigen ook bij rechtszaak moeten getuigen.

De advocaten vinden dat het openbaar ministerie veel te hard van leer trekt in de strafzaak. Advocaat Jan Boone van een diergeneesmiddelenleverancier uit Hardenberg zegt dat zijn cliënt niets verkeerd gedaan heeft toen hij grondstoffen verhandelde. Bij een eerdere veroordeling van het bedrijf werd duidelijk dat grondstoffen niet mogen worden afgeleverd als de leverancier het vermoeden heeft dat ze als diergeneesmiddelen worden gebruikt. Volgens Boone is justitie bezig met een "hetze tegen een bedrijfstak, alsof de gehele bevolking doelbewust wordt vergiftigd". Hier is geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid, stelt hij. Sterker nog, volgens Boone worden dezelfde grondstoffen ook in kuilvoer en bij de champignonteelt gebruikt.

Advocaat Phon van de Biesen van een andere verdachte zegt dat het justitiële onderzoek al in het begin fout is gegaan. De aanleiding voor het onderzoek waren anonieme tips. Bovendien zou bij de eerste verhoren de verdachte geen toegang gehad hebben tot een advocaat, waardoor de toen afgelegde verklaringen juridisch besmet zouden zijn. De onderzoeksrechter moet daar ook extra onderzoek naar doen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Ja, niet normaal,wat een inmens onrecht wordt hen aangedaan.
  Ze wisten er eigenlijk ook niets van, het gebeurde spontaan!
  Eigenlijk zijn het idd slachtoffers met een moeilijke jeugd waarschijnlijk, ze zijn al meer als genoeg gestraft dat ze voor een rechter moeten komen.
  Ik zou een schade vergoeding eisen als ik deze 'voedselproducenten' was.
  Wij volgen Aalt D zijn de beste van de wereld, en hebben de beste universiteit, dus dit is gewoon een incident......, en zeeeeker geen topje van de ijsberg.

 • Ishtar

  Als ik advocaat was zou ik zeggen,
  Het is gewoon niet eerlijk, iedereen doet het, dus waarom moeten mijn clienten daar de dupe van zijn?
  Pak al die anderen eerst maar, en zeker die in het buitenland.
  Wij in Nederland zijn namelijk de beste en de schoonste.
  Vraag maar na bij Aalt D. de voorzitter van de WUR, die gaat wel getuigen..

 • sensia

  wat gemeen, een hetze tegen de dierenvrienden die juist lekkere pilletjes en drankjes aan de kuikens geven zodat ze niet ziek worden. die lieve kuikentjes die met zijn tienduizenden gezellig naast elkaar zitten in natte, brandende mest met hun zachte pootjes, waardoor ze allerlei kloven en pijnlijk onderlijfje krijgen. die gunnen wij toch hun penicilline gerelateerde medicatie? dat er dan methiciline resistente staphilococcen aureus ontstaat is jammer dan, zij moeten tenslotte de wereld voeden....

 • ruben1979

  @Sensia, mag ik vragen waarom u nooit ingaat op mijn uitnodiging om eens bij ons op het bedrijf te komen kijken?
  M.v.g. Ruben1979

 • bankivahoen

  Spaar de moeite Ruben@, ze zijn er alleen op uit om de boerensector te nekken.Veganisten moet je ook niet uitnodigen,dat heeft geen zin.De verschillende denkwijzen zijn te groot.Ieder zou elkaar gewoon in waarde moeten laten ! Ik ga ook geen reactie op sensia geven,het kind kan ook niet beter weten dan dat ze schrijft, de indoctrinatie door enkele clubs drijft sommigen tot waanzin!

 • awknop

  Volgens mij is justitie bezig met een zaak tegen handelaren in illegale anti-biotica en tegen een aantal pluimveehouders die die spullen gekocht hebben. Deze zaak is een ondersteuning van alle (pluim)veehouders en dierenartsen die al jaren bezig zijn om het gebruik van anti-biotica terug te dringen. De opmerking van Boone dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid, duidt op een ernstig gebrek aan kennis. Ik wens hem dan ook veel succes met het vinden van deskundigen die zijn menig delen.

 • ruben1979

  @bankivahoen, er wordt ons nogal eens verweten dat we de dialoog niet WILLEN aangaan, daarom blijf ik Sensia uitnodigen. Ik wil de dialoog WEL aangaan, ook met Sensia wel. Dat wil niet zeggen dat we het helemaal eens zullen worden, maar mischien kunnen we wel dichter bij elkaar komen.

 • mazzel1

  de manier van schrijven en reageren van sensia komen me bekend voor. Ruben, spaar je de moeite; hij zal de dialoog echt niet op een normale manier aan durven te gaan.
  Aanpakken die handelaren en pluimveehouders die illegaal antibiotica verhandelen of gebruiken. Het minste is toch wel om de IKB van deze bedrijven in te trekken en deze bedrijven zeer streng te controleren.

 • ruben1979

  @mazzel1, Sensia is niet BBob (denk ik), ik zal mij de moeite zeer zeker niet sparen. Wat betreft illigaal antibiotica gebruik ben ik het helemaal met jou eens, gewoon aanpakken en veroordelen.

 • veldhuize001

  Inderdaad moet men het gebruik van antibiotica strak aanpakken in Denemarken was een gezin die hadden koeien en als dan een koe antibiotica kreeg dronken ze zelf de melk, maar toen ze in het ziekenhuis kwam hielp er niets meer omdat ze immuun geworden was. Maar dat Sensia niet wil komen dat kan ik wel verklaren want dan moeten ze hun standpunt bijstellen en dat willen ze niet want dan gaan ze op hun snuffert

 • NPT

  elke ondernemer is verantwoordenlijk voor zijn daden, wanneer het illegaal gebruik van antibiotica is zullen de verantwoordenijke hiervoor gestraft moeten worden. veldhuize, u wilt dat sensia een bezoek brengt maar u neemt maar 1 standpunt in en dat is volgens u de juiste. u moet ook openstaan om de mening van de ander te horen. ook al ben ik het met u eens, op deze manier komen we niet verder.

 • joannes

  @NPT, zou het niet zo kunnen zijn dat de meeste het eens zijn over illigaal gebruik van antibiotica, @Ruben1979 en @Sensia. Het punt is dat Ruben Sensia wil laten zien hoe goed zijn pluimvee gehouden wordt en dat hellemaal niet strookt met het beeld van Sensia schetst. Een beeld wat mij ook nogal tendentieus en WD beeld achtig overkomt. Maar Sensia blijft het liefst bij zijn ingebeelde beschrijving blijkbaar want hij maakt geen gebruik van de uitnodiging van Ruben. @NPT, van de 2 is Ruben de meest open flexibele in zijn houding, me dunkt!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.