Pluimveehouderij

Nieuws

Export pluimveevlees blijft op niveau

Brussel – De Europese export van pluimveevlees is vorig jaar tot en met november met 1,8 procent gegroeid. Dat blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. De export van eieren en eiproducten pakt 15,2 procent lager uit dan vorig jaar. De import van eieren ligt tot en met november 78,1 procent hoger dan over dezelfde periode van 2011.

In totaal exporteerde de EU 1,3 miljoen ton pluimveevlees naar derde landen. Grootste afnemer is Saoedi-Arabië dat 135.625 ton kippenvlees importeerde, zo’n 10,3 procent van het totaal. De Europese Unie heeft vooral meer vlees geëxporteerd naar Benin, Zuid-Afrika, Oekraïne. De export naar Zuid-Afrika groeide met het hoogste percentage, 47 procent. Het land importeerde tot en met november 122.565 ton vlees.

Ook de import van pluimveevlees door de EU steeg iets (plus 0,4 procent). In totaal kwam 782.179 ton vlees uit derde landen de EU binnen. Dat is vooral te danken aan de sterk gegroeide import van vlees uit Thailand. Dat land exporteerde 25 procent meer vlees dan een jaar geleden. Het land exporteerde tot en met november 179.679 ton pluimveevlees naar de EU.

De eierexport van de EU is tot en met november uitgekomen op 172.553 ton. Grootste afnemer is Japan. Dat land nam 61.724 ton ei-equivalenten af. De EU importeerde tot en met november 33.524 ton eieren. De grootste leverancier zijn de Verenigde Staten met 13.896 ton en Argentinië met 9.446 ton. Toch is sprake van afvlakking van de eierimporten. Tot en met september was er nog sprake van een verdubbeling van de import. Nu is dat percentage teruggezakt tot ruim 78 procent. Dat betekent dus dat de importen fors zijn afgenomen.

Als gevolg van het kooiverbod was in de eerste maanden van het jaar sprake van een tekort aan eieren voor industriële verwerking. Daardoor nam de import fors toe. Langzamerhand komt de eierproductie in de EU meer op orde, waardoor de vraag naar importeieren afneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.