Pluimveehouderij

Nieuws 1517 x bekeken 3 reacties

Drie lidstaten overtreden kooiverbod

Brussel - Legpluimveehouders in Griekenland, Italië en Spanje zouden een jaar na het Europese kooiverbod de omschakeling van kooi naar diervriendelijke huisvesting nog steeds niet hebben voltooid. Dit zegt de Belgische minister Laurette Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, in antwoord op vragen van Kamerlid Frank Wilrycx. Die kaartte dit onderwerp aan na een aanklacht van de sectorvakgroep Pluimvee van Boerenbond in het blad 'Boer&Tuinder'.

Minister Onkelinx noemt het de taak van de Europese Commissie om op soevereine wijze te oordelen of de niet-naleving van de EU-wetgeving leidt tot een verstoring van de interne markt. Zij verwacht dat de Europese Commissie een procedure bij het Europees Hof zal starten tegen Griekenland, Italië en Spanje. In Spanje voldoen enkel de Canarische eilanden niet aan de EU-wetgeving.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    zolang eieren van buiten de eu hier binnen mogen komen uit batterijen kan men nooit actie ondernemen tegen de eieren die hier zo geproduceerd zijn, ik zou willen dat ik ze in de winkel kon kopen, de lekkerste, veiligste, milieuvriendelijkste, hoe dom kun je zijn om deze te verbieden.

  • verstappen.joep

    helemaal mee eens!

  • Eierboer Zuid

    'In Spanje voldoen enkel de Canarische eilanden niet aan de EU-wetgeving'. Helemaal niet zal bedoeld worden. In de rest van Spanje zijn de klassieke batterijen omgebouwd naar verrijkte kooien, ook al voldoen ze niet aan de minimumnormen wat betreft kooihoogte. Dat heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Ik heb zelfs van een Nederlandse systeemverkoper gehoord dat er ook in Nederland zo enkele gevallen zijn. Maar dat willen wij natuurlijk niet geweten hebben. In Nederland gaat alles altijd netjes zoals het hoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.