Pluimveehouderij

Nieuws 947 x bekeken 4 reacties

'Welzijn rechtstreeks bij dier beoordelen'

Wijchen – We moeten toe naar een systeem waarbij het welzijn van de dieren wordt gemeten aan de dieren zelf, zegt Peter Vesseur. Volgens hem zitten we nu in een situatie waarbij het welzijn van de dieren te veel wordt afgemeten aan het houderijsysteem. Maar ook dieren die binnen worden gehouden hoeven qua welzijn niet slechter uit te zijn.

Dat zei de secretaris van Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, deze week tijdens een voorlichtingsavond van pluimveehoudersvakbond NVP.

Een dergelijke manier om het welzijn van de dieren te benaderen is onderwerp geweest van een groot Europees onderzoek 'Welfare Quality' dat in 2009 is afgerond. Het heeft geleid tot protocollen waarmee het welzijn van de dieren is in te schatten. In Nederland was onderzoeker Ingrid de Jong van Animal Sciences Group (Wageningen UR) in Lelystad bij het onderzoek betrokken. "De protocollen zijn in principe beschikbaar, maar er wordt nog gewerkt aan verdere ontwikkeling”, zo stelt zij. Voor vleeskuikens worden in deze protocollen onder meer hakdermatitis, voetzoollaesies en het gedrag als indicatoren gebruikt om het welzijn te beoordelen.

Vesseur vindt echter dat er nog steeds te veel zaken in de protocollen zitten die op basis van wat door sommige mensen of instanties als goed voor het dier worden geacht, zijn opgenomen. Vesseur is er daarom voor dat de protocollen nog eens goed tegen het licht worden gehouden.

Laatste reacties

 • B bob

  Bij de KU in Leuven en het zootechnisch instituut kan de stressfactor bij dieren goed bepaald worden aan de hand van stresshormonen in het bloed .
  Pijn door pootgebreken geeft enorm veel stress en leid tot verenpikken en dergelijke .
  Kijk gerust naar de beterleven eisen voor gratis tips hoe je problemen in de stal kan voorkomen !!
  Voldoende Daglicht, afleiding , frisse lucht,schoon water en voer en voldoende ruimte geeft een verlaging van de hoeveelheid stresshormoon en reguleert de hoeveelheid melathonine ( slaaphormoon ) . Ook is de opname van calcium door voldoende daglicht beter waardoor de darmfunctie ( met hulp van kleimineralen en pre/probiotica door het voer ) beter werkt . Resultaat is een drogere stalvloer en geen (pre) medicatie meer.

 • joannes

  Uitstekend idee! Meten door bv een bloedproef naar stress niveau. Op die manier worden alle houdmethodes over één kam geschoren. Daarbij zal de gemiddelde vlees kwaliteit ook stijgen omdat die gevallen die er nu tussen door glippen verminderen. Het bepalen van het juiste stress niveau zal het lastigste worden. Zoals bij mensen, een bepaald niveau van stress is gezond, te laag is fout en te hoog is fout, om kwaliteit van leven vast te stellen.

 • B bob

  Jouw laatste zin toont aan dat Jij erg intelligent bent Joannes !
  Een mens is een jager die in zijn oorsprong ook veel moest vluchten voor roofdieren . Hierdoor is het gestel van een mens afhankelijk van een bepaalde dosis dierlijke en plantaardige stresshormonen. Zo is het vlees van een wilde haas beter dan vlees van een dier dat nooit voor zijn leven hoeft te rennen.
  Het is bekent dat zelf onder druk werken en voldoende stress ondervinden eigenlijk heel gezond is. Lees ook de berichten over de bijnierschors op de link die je vind als je 'Hormoonhuishouding-het gekruide pad' Googled

 • Bison

  Je kunt ze ook gewoon een vragenlijstje laten invullen,...als ze er alleen naar pikken betekent dat ze het er niet mee eens zijn.LOL

Of registreer je om te kunnen reageren.