Pluimveehouderij

Nieuws 47 reacties

Vegetarische slager mag naam kip blijven gebruiken

Den Haag – De Vegetarische Slager mag zijn vleesvervangende producten blijven verkopen onder de namen kipstukjes, gehaktbal en spekblokjes.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) had klachten gekregen vanuit de pluimveesector over het onterecht gebruiken van de naam kip in producten die geen kip bevatten. De NVWA heeft de kwestie onderzocht, maar ziet geen reden om op te treden. De NVWA vindt dat de Vegetarische Slager de producten zodanig aanbiedt dat duidelijk is dat het niet om vlees gaat, maar om een vleesvervanger. De Vegetarische Slager is blij met deze beslissing en snapt de commotie niet. “Albert Heijn zet ook schnitzel, braadworst en hamburger op de vegetarische producten. Als ik kippenboer was, zou ik het als een compliment opvatten dat we de naam kip gebruiken”, aldus Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager.

Laatste reacties

 • B bob

  De pluimveeindustrie dacht zeker dat ze eigenaar waren van het woord Kip .

 • klaasKip

  toch wel vreemd zaterdag 15 september meld nieuwe oogst op de site dat vega produkt geen kip of spek mag heten van NVWA .met als reden op het produkt moet staan wat het is niet wat het niet is.

 • B bob

  De Vegetarische slager is duidelijk genoeg over het feit dat het geen kippinvlees is .( it's all in the name )

 • troo

  het probleem is dat een vegetarische slager niet bestaat. een slager verkoopt vlees. als iemand meend dat hij een vegetarische slager is noem hem dan gewoon groenteboer.

 • PluimveeBrabant

  Het geeft weer hoe groot het bewustzijn van de onnozele vegetariers is, wanneer je echt principes hebt wil je ook geen produkt dat vernoemd is naar een regulier stukje vlees dat idd van een voormalig levend wezen afkomstig is. Helaas loopt de verkoop dan niet en om toch zoveel mogelijk consumenten van hun genetisch ingebouwde behoeften af te krijgen verwijzen ze dan maar naar de dingen die men vroeger zo lekker vond.

 • Ishtar

  Ach zeurders heb je overal.
  Ooverduidelijk ook in de pluimveesector.
  Ik denk dat je een `kip` die in 5 weken 2,2222 kg is ook geen kip mag noemen.
  Immers dit is een plofkip.
  En een plofkip heeft niets te maken met kip.
  Waterkip of antibiotica kip zijn de vast en zeker ooknieuwe producten van de pluim veeindustrie?
  What next?
  -Voetbalkip? Lekker rond en kan je goed mee voetballen?
  -Alcohol kip? Immers prima te eten als je toch als als een kip zonder kop praat of dronken bent?

 • kulderzuipken

  kip is kip, als je brood verkoopt zet je toch ook niet dat het koffiekoeken zijn?

 • mazzel1

  Citaat uit Van Daele:
  Betekenis ' slager '

  Je hebt gezocht op het woord: slager.

  sla·ger (de; m,v; meervoud: slagers)
  1 iemand die vlees en vleeswaren in het klein verkoopt
  2 (minachtend) iemand die de dood van velen op zijn geweten heeft; wreedaard

  Is de goeie man nu 1 of 2?
  Of we moeten Van Daele gaan herschrijven?

 • joannes

  Een verkeerd besluit van het NVWA om de volgende reden. Brood en maiskoeken zijn ook vegetarische producten maar worden als Brood of Maiskoeken aangeduid. Om een vegatarisch product met een vlees product te associeeren, misleidt je de consument met een illusie alsof het product vergelijkbaar in smaak en voedingswaarde die niet terecht is en... daarboven op: suggereert het een namaak vlees soort te zijn. Dit is misleiding en consumenten behoren daarvoor beschermt te worden. De kwaliteiten van vlees zijn totaal niet aanwezig in vegetarische producten en die behoren dan ook niet geassocieerd te kunnen worden. Het is natuurlijk commercieel prima meeliften op de naam en kwaliteiten van vlees al is het maar op de illusie. Maar juist voor illusies en misleiding moeten consumenten beschermt worden.

 • B bob

  Ik heb de laatste x dat ik in Holland was een paar van die vleesvervangers gegeten en ondervonden dat deze verdacht veel op kip en varkensvlees lijken qua bite/mondgevoel. De gedachte dat er geen pathogenen en antibioticaresten in zaten maakte het eten van dit voedsel eigenlijk erg prettig. De volgende stap voor dit bedrijf is het totaal over gaan op Biologische prondstoffen .
  Natuurlijk is een echte Biologische gebraden kip volgens carnivoren vele malen lekkerder.
  De consumenten die de verpakking van de Vegetarische slager als misleidend ervaren zijn niet eens in staat om zelfstandig te wonen dus waar maken jullie je druk om .

 • Ross

  B bob kip zonder kop je bent weer aan het blowen anders kan ik me niet voorstellen dat iemand zo dom kan praten.
  O ja biologische eieren was dat niet met Dioxine, salmonella, wormbestrijdingsprodukten, etc, etc..

 • B bob

  Mevrouw ross van tonningen gebruikt zelf die chemische weed van die woonwagenbewoners waar formalide over gespoten wordt voor extra effect. Dan raak je totaal de weg kwijt en kan zelfs de GGD niets meer doen .
  In haar fantasiewereldje is het geestelijk en lichamelijk mishandelen van weerloze Dieren een erg nobele manier van geld verdienen . Ik verstoor dit droombeeld en dat is natuurlijk niet fijn. Die anti Biologische onzin van haar kan de consument niet meer op een andere gedachte brengen en in de zeer nabije toekomst staan alle plofkippenstallen gelukkig leeg. Er is immers al snel geen bedrijf dat nog dit antibioticavlees durft te verwerken.

 • Ross

  Dit bedoel ik dus de weg kwijt. Weglopen voor de feiten jammer Bobke.

 • B bob

  Ik vind het ook erg jammer dat jij geen beter doel in jouw ellendige leven hebt mevrouw ross van tonningen.

 • Bison

  Ze worden steeds gekker in de polder.De 'Wussyfication' woekert ongebreideld voort
  ''Vegetarische slager''! ,hoe krijgen ze het voorelkaar?.

 • joannes

  Sinds wanneer wil een Groenteboer zich Slager noemen? Sinds hij erachter is dat hij met een paar truckjes en middelen groente kan doen lijken op vlees qua bijt weerstand en met een paar kleurmiddelen in kleur. En wanneer die Groenteboer dan een mooi verhaal verzint en een misleidende naam voor zijn product denkt hij zich ook nog Slager te kunnen noemen. Nota bene een beschermt beroep voor de volksgezond heid met een opleiding en een diploma. Een ieder die niet dit diploma heeft kan zich hooguit slagers hulpje of knecht noemen zonder de regels te overtreden naar mijn weten. Dus elk persoon die zich ¨Vegetarische Slager¨wil noemen is in overtreding en moet zich Groenteboer noemen.

 • B bob

  De hele pluimveesector staat aan de afgrond en dan ga je je druk maken om een producent van Vegetarische vleesvervangers ? De productschappen gaan zich er ook al mee bemoeien terwijl die eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben . Erg suf in mijn ogen!

 • joannes

  B bob misleiding is misleiding. Wanneer Apple zich druk maakt over een hoekje en een randje van zijn IPhone in vergelijking met de Samsung, is een verschil als Groenteman en Slager, nota bene een beschermd beroep ivm de volksgezondheid, groot genoeg om een aantal zaken recht te zetten ter bescherming van al die mensen die dagelijks misleidt worden met ¨creatieve¨ marketing woordspelingen. En al zijn er klanten die dit ¨begrijpen¨ het lift mee op de illusie dat vegetarisch een vergelijkbare product kwaliteit kan leveren. Het blijft misleiding.

 • B bob

  Misleiding is niet goed te praten maar er is al eens door een rechter over geoordeeld. De verpakking en naam zijn overduidelijk voor het merendeel van de consumenten Joannes. Ik denk dat deze producten geen negatief effect hebben op de consumptie van pluimvee,rund of varkensvlees.
  In hoevere spelen de banden van deze producent met de PvdD een rol in deze zaak ?
  Bij alle supers liggen ook veel vegetarische producten direct naast de vleeswaren en daar kun je veel minder goed aan zien dat het nepvlees is.

 • joannes

  Nederland is vooral tolerant en een onschuldig lijkende woord speling wordt gewoon misleiding. Wanneer je ouderen of jongeren vraagt naar de kwaliteiten van die ¨groenten¨burgers of ¨groenten¨ nuggets zullen ze waarschijnlijk dezelfde kwaliteiten noemen als echte vlees producten omdat het zo genoemd wordt en de bite en vorm overeenkomen. Kortom een echte namaak die meelift op het imgago en de kwatiteiten van vlees. Als het product onafhankelijk onder een groente naam wordt aangeboden is het een geperste veekoek!

 • Mels

  Joannes,al het andere gelul over dit item is overbodig als ik jou laatste reactie lees,de spijker op z`n kop.Kip is kip en daarmee af,iets wat je kip noemt en het niet is is simpel misleiding,maar ja de NMA en de NVWA worden geregeerd door linkse proleten die zich maar wat graag door Jaap en Marianne voor hun karretje laten spannen.

 • klaasKip

  zoals ik al zij in reactie 2 het klopt niet wat hier gesteld word op boerderij zie site van nieuwe oogst , nvwa vega bal mag geen gehakbal heten de nvwa geeft alleen geen prioriteit aan handhaving .

 • politiek

  Beste Klaaskip, ik meen dat nieuwe oogst een of ander reclameblaadje is van de (Z)LTO . Inderdaad als men van mening is dat de vega bal geen gehaktbal mag heten , kan men ook zelf in actie komen als (Z)LTO . Prioriteit geven aan handhaving wordt weer lastig omdat ook VION zelf weer vegetarische producten verkoopt. Zoals bij u bekend is , is er momenteel ook bij VION niet zoveel cash flow meer om dergelijke vraagstukken publiekelijk in het veld te gooien. Bij het woord VION denkt u ook aan vlees ( hoop ik ) en niet aan vegetarische producten.

 • gerjan slingenbergh

  Een kip van 5 of 6 weken is ook geen kip maar een kuiken.
  Kortom waar maken jullie je druk om.

 • Mels

  Om het liegen of het gedrukt staat voor eigen gewin en niet om een betere maatschappij te creeren,daarom.

 • Romeijn

  Er is natuurlijk nog wel een kans dat de NVWA slagers gaat verplichten om groenten te verkopen omdat het woord sla in slager en slavinken zit... ;-)

 • kleitokkers

  Wat is het probleem alle kippen worden al verplicht (in ned.) vegetarisch gevoerd, mijns inzien zijn er dus alleen maar vegetarische kippen in nederland.
  Bovendien koeien eten alleen maar gras dus hun bieftukken zijn ook al vegatarisch. Wat een land

 • B bob

  Je kan ook gewoon diermeel geven aan het vee Kleitokkers . Dan hoef je als vraatzuchtig vleesmensch geen vegetarisch vlees meer te eten

 • B bob

  BSE/mrsa/esbl/ehec/salmonella ( en ga zo maar door) zijn allemaal manieren van Moeder Natuur om van de vleesmensch af te komen aangezien die een te grote belasting zijn van het Ecosysteem . Ik denk dat het daarom goed is dat de bio-industrie jaarlijks nog een paar extra ziekten ontwikkeld in hun folterkamers.

 • B bob

  Johannes je haalde Apple erbij in reactie#18 maar heb je enig idee hoeveel gruwelijkheden ( kindslaven) er in die industrie gaande zijn ? Besef je hoeveel chemisch troep er achter blijft nadat Apple klaar is in het verre oosten ? Ze vallen Samsung aan terwijl ze gezamelijk de prijzen van beeldschermen extreem hoog houden . Is ook een vorm van misleiding Toch ?

 • Bison

  Om kippen het torretje/vliegje en wormpje enz dat van oudsher in hun dagelijks dieet voorkwam te ontzeggen omdat het nu verboden is om ze dierljk voedel te verstrekken is dus verre van diervriendelijk.

 • B bob

  Daar heb je een van de vele voordelen van de Biologische pluimveehouderij bij de staart Bison . Kuikens eten in de vrije uitloop inderdaad ook insecten en bouwen zo geleidelijk meer weerstand op .

 • joannes

  B bob, Dat de arbeidsomstandigheden en de milieuregels in het oosten niet hetzelfde zijn dan in het Westen is duidelijk. In welvaart kan men zich beperkingen permiteren. In Armoede is men beperkt en moet men tolereren. Mijn vader en mijn moeder werkten beide voor hun negende jaar op het bedrijf van hun ouders en zij voelden zich bevoordeeld omdat ze elke dag te eten hadden. Dat was in Nederland in de jaren 1930 -1940. Het zijn de omstandigheden die bepalen of je je gelukkig voelt of niet. De verschillen met het oosten maar ook bv Rusland, de Oekraine, Bulgarije, Midden en Zuid Amerika, zijn zo groot dat het ontwikkelde Westen kan profiteren van de ambities van minder ontwikkelde landen. De vraag is wie er op termijn meer last van gaat krijgen het ontwikkelde Westen of de dan inmiddels ontwikkelde Landen die nu ons vuile werk opknappen.

 • B bob

  De Tijd zal het leren Joannes. Het zijn vooral degene die de touwtjes in handen hebben die bepalen wat er gebeurd in de toekomst. Als ze in China behoefte hebben aan meer ruimte kunnen ze gewoon een aantal landen overnemen en vergeet de kracht van de islam niet .

 • Bison

  Die welvaart in west Europa zal wel gauw verdwijnen als de Muslims het er in een paar jaar tijd voor het zeggen hebben.
  Dan zitten jullie subiet terug in de middel eeuwen.

 • mazzel1

  Heej Bison,
  je typt met een accent? Moeten we van jou ook geloven dat je net als Bobke een bedrijfje in het buitenland hebt? Pas dan maar op met je inlogtijden haha

 • Bison

  Ik heb alle tijd in de wereld om hier op de site rond te neuzen mazzel1
  Ik ben om 8 AM op en ga om 1 of 2 uur s'avonds pas maffen.
  Ik kan je mijn locatie op de Google map wel geven als je soms denkt dat ik de boel belazer,kun je ook een kijkje nemen in het beloofde land.LOL

 • ep

  Gerjan Slingenbergh waar sta jij eigenlijk in deze discussie als biologisch pluimveehouder? Ik begrijp jouw reactie niet.

 • Vlemminx Varkens VOF

  kan elke slager ook vegetarisch bij de deur ophangen.

 • joannes

  De naam vegetarisch is niet beschermd. De beroeps naam slager kan je alleen formeel voeren wanneer je een diploma daarvoor hebt, en dat te bescherming van de volksgezondheid. Je kan niet iedereen met vlees laten werken/knoeien. Wanneer je vegetarisch wil verkopen zou je ¨groenteman¨op je deur moeten spijkeren. En een slager kan behalve medicijnen alles verkopen, ook vegetarisch! Supermarkten hebben of een slager in dienst of ontheffing voor verpakt verkopen.

 • klaasKip

  Jaap korteweg is een (echte)slager heeft heel wat konijntjes geslacht in het verleden.

 • agropak

  BBob volgens mij ben je een erg gefrustreet mannetje en probeer je aandacht te trekken. Als je inderdaad ergens in het buitenland woont hebben ze in Nederland gelukkig een halve zool minder. Duidelijk dat je niets te doen hebt heb en met je p.k zit tespelen. Als je dan zo nodig wat wil reageren doe dat dan op een normale manier en hou je aan het onderwerp

 • agropak

  BBob volgens mij ben je een erg gefrustreet mannetje en probeer je aandacht te trekken. Als je inderdaad ergens in het buitenland woont hebben ze in Nederland gelukkig een halve zool minder. Duidelijk dat je niets te doen hebt heb en met je p.k zit tespelen. Als je dan zo nodig wat wil reageren doe dat dan op een normale manier en hou je aan het onderwerp

 • J@gertje

  Ik heb niets tegen vegetariërs maar ze moeten eens ophouden met hun levenswijze aan een ander op te dringen.
  Vlees is vlees en soja en lupine zijn planten.
  En een vegetarische slager bestaat niet, het is en blijft gewoon een groenteboer.

 • @meelmuisje

  Ik vind het niet meer dan een Nepkip in de Zak kopen. Onecht, Fake, Vals, Bedrog... En Broodje (J)aap 'als ik Kippeboer was', wat is dat voor een idiote uitspraak? Jaap, ooit fervent jager, nu omgeturnd tot ega van Thieme die alles wat met echt vlees te maken heeft weg wil hebben, kan beter Kortdoordebocht als achternaam nemen! Denk na! Het is toch allemaal te idioot voor woorden? en we stinken er allemaal in, kijk maar naar de hoeveelheid reacties!! Alles wat vegetarisch is vleesnamen geven is pure NEP, gelegaliseerd Bedrog. Hoe meer herrie erover word gemaakt, des te meer belangstelling er voor is. En laat dat nu nèt de bedoeling zijn, Vegaslagersknuppel in het hoenderhok!

 • W Geverink

  Een beetje raar inderdaad dat mensen die tegen het consumeren van dierlijke producten zijn en zelfs een scheldwoord als'plofkip' uitvinden toch nog steets willen meeliften op het succes van kip.

 • B bob

  agropak, de rest van de boerderij.nl leden hebben samen afgesproken dat ze niet meer op mijn reactie's reageren. Verpest het nou niet verder voor hun want nu staat er weer zo'n vervelende B Bob reply.
  Jezelf druk maken over de naam van een vegitarische producent terwijl de hele Nederlandse pluimveesector een loden BANK aan het been heeft gaat is een beetje onzinnig dus was ik een beetje afgedwaald .

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.