Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Uitbraken Salmonella Stanley mogelijk door kalkoenvlees

Parma - De uitbraken van de zeldzame Salmonella Stanley in verschillende Europese landen zijn mogelijk veroorzaakt door het eten van besmet kalkoenvlees.

De zeldzame variant van Salmonella heeft tussen 1 augustus 2012 en 18 september 2012 honderden mensen besmet in de landen Oostenrijk, België, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk.
Medio september heeft de Europese Commissie gevraagd om de bron van de besmettingen nader te onderzoeken. Volgens het  Europese centrum voor ziektepreventie (ECDC) het EU Salmonella Referentielaboratorium en het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn er sterke aanwijzingen dat kalkoenvlees de infectiebron is geweest. De instituten sluiten rundvlees, varkensvlees en ander pluimveevlees niet uit als mogelijke infectiebronnen en gaan daarom door met het onderzoek.
Omdat de infectiebron niet duidelijk is zijn er nog geen preventiemaatregelen genomen door de afzonderlijke landen. De EFSA verwacht daarom dat er mogelijk meer mensen besmet raken in de komende weken.
Het aantal bevestigde gevallen in de landen is 34 in Oostenrijk, 29 in België, 13 in Tsjechië, 13 in Duitsland, 76 in Hongarije, 1 in Slowakije en 1 in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat dus om 167 bevestigde gevallen. In totaal zijn nog 254 mensen mogelijk besmet.
De onderzoekers benadrukken dat het aantal besmettingen met de Salmonella Stanley variant in vergelijking met het totaal aantal Salmonella besmettingen in de Europese Unie (100.000 per jaar) meevalt.

Eén reactie

  • Kristof Van Hoye

    Salmonella enterica subspecies enterica serovar Stanley (S. Stanley) is common in Asia, but rare in Europe, America and Australia. Most of the cases reported in Europe have a history of travelling in Asia or consumption of food products imported from Asia [1,2,3,4,5]. Contaminated peanut shells produced in China and alfalfa sprouts of unknown country of origin imported from Italy, Hungary and Pakistan were the source of two large international S. Stanley outbreaks in Europe and North America [6,7,8]. A high frequency of septicaemia during the sprout-borne outbreak in Finland in 1995 and cases of severe illness associated with S. Stanley have been reported in the literature [9,10]. Resistance to aminoglycosides, tetracycline and cotrimoxazol have been documented. In Europe, S. Stanley represents on average 27% of all multidrug-resistant salmonellae [2,5].

    verder zijn er referenties die wijzen naar tarwekiemen van scandinavische origine. daar waar in 2006 deze serovar zelden of nooit voorkwam, lijkt er nu een uitbraak te bestaan.

    om zo meteen de kalkoenen af te schieten als bron lijkt mij dan ook voorbarig. benieuwd naar vervolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.