Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Stijging in uitbreidingsplannen leghennensector

Roggel - Leghennenhouders hebben meer uitbreidingsplannen dan vorig jaar. In de varkenshouderij is de bereidheid tot uitbreiden juist gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse sectorinventarisatie, de HokdierScanner 2012, van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Het bureau benaderde hiervoor in de periode juli - augustus 2012 circa 5.000 varkens- en pluimveehouders in Nederland om onder andere de toekomstintenties in deze sector te inventariseren.
Van  de varkens- en pluimveehouders zegt 26 procent zijn bedrijf op korte termijn te willen uitbreiden of te laten opvolgen. Bij fokzeugen- en vleeskuikenhouders ligt de uitbreidingsbereidheid met respectievelijk 30,4 en 30,9 procent hoger dan het gemiddelde in de sector, maar ook hier is er een daling ten opzichte van 2011. Leghennenhouders hebben als enige intensieve sector meer uitbreidingsplannen dan vorig jaar (24 procent ten opzichte van 21 procent in 2011).
Volgens Eric Hubers, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders heeft de leghennensector de grootste slag inmiddels gemaakt (met de omschakeling naar alternatieve huisvesting) en is nu bereidt om een volgende fase in te gaan. “De leghennensector kijkt optimistisch naar de toekomst en dit verklaart deels de bereidheid tot uitbreiding. In vergelijking met de varkenshouderij, die nu te maken heeft met de deadline van 1 januari om de huisvesting aan te passen, is de leghennensector een stapje verder. In de vleeskuikensector is nog wat twijfel over hoe de sector er in de toekomst uit moet zien. Ik snap daarom wel dat de uitbreidingsplannen hier wat minder zijn dan vorig jaar”, aldus Hubers.
Het percentage beëindigingsplannen in de intensieve veehouderij is volgens AgriDirect in een jaar tijd gedaald van 8,3 naar 7,5 procent. Behalve bij de houders van overig pluimvee worden bij alle varkens- en pluimveehouders een soortgelijke daling gezien. Een uitschieter is de vleesvarkenhouderij waar het percentage ‘stoppers’ op 9,1 procent ligt. In de leghennensector is het aantal stoppers 4 procent. In de vleeskuikenhouderij zegt 2,4 procent te willen stoppen.

Laatste reacties

 • M68

  is bereidt met 'dt' ?

 • lub tuf

  ze hebben mij ook benaderd, ik heb ze verteld dat ik naar 500000 uitloopkippen wil en 900000 scharrel.

 • Bison

  Opscheppen is ook een vak lub tuf.

 • klaasKip

  Je kan zo veel planen hebben dat je wil in dit land ,als je nog geen vergunning hebt kan je het wel vergeten heel de vergunning verlening ligt stil probeer maar eens een Natuurbeschermingswet vergunning te krijgen, die ambtenaren op het provincie huis weten niet hoeze zo`n vergunning kunnen verlenen zonder dat er een RVS procedure achter aan komt gestart door een of andere milieuclub er wordt niks verleend (ze zitten daar niet op extra werk te wachten).De meeste veehouders weten trouwens niet dat ze een Nb wet vergunning nodig hebben.

 • politiek

  M68 , je kan wel eens sollissiterren bij de NVWA. Daar zoeken ze nog personeel die heel kritisch kijken. Mogelijk ben je n.l. ook in overtreding als er een typefout staat in je rapporten inzake milieu, welzijn, antibioticaagebruik. Hopenlijk zijn het ( nog ) lichte overtredingen .

 • Mozes

  Politiek, gebruiken ze bij de NVWA de door jou toegestuurde rapporten als WC papier? Dat zegt iets over de inhoud.

 • politiek

  Beste Mozes , als je doelt op die vertrouwelijke rapporten die vertouwelijk behandeld zijn in de kamer met zwijgplicht voor de kamerleden moet ik het antwoord ( nog ) schuldig blijven. Als men die n.l. als wc papier gebruikt heeft moeten die dus inmiddels doorgespoelt zijn bij de Overheid. Ben maar gerust dat ik ze nog niet als wc papier heb gebruikt ! . Er zijn vorderingen , maar zoals u weet gaan processen langzaam. Overigens , u heeft nog niet gereageerd op mijn vraag richting u , over uw kalfjes. Als deze sterven door onbekende oorzaak en u doet met uw dierenarts onderzoek , dan moeten deze afgevoerd worden ( zonder vergoeding) , u mag met uw dierenarts de uitslag onderzoek niet hebben ! , maar wel de facturering van onderzoek ( bij en van de overheid dus) Dit alles vanwege economisch en financieel belang van de Staat Nederland. ! . ? .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.