Pluimveehouderij

Nieuws 2568 x bekeken 13 reacties

Productschappen overwegen stappen tegen vegakip

Zoetermeer - De Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Pluimvee en Eieren (PPE) vinden dat de productnamen van de Vegetarische Slager het imago van echte vleesproducten schaden en beraden zich over het nemen van verdere stappen.

De productschappen hadden eerder bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aangegeven niet blij te zijn dat de Vegetarische Slager zijn producten verkoopt onder de namen kipstukjes, gehaktbal of gerookt spek. De NVWA oordeelde dat dat inderdaad niet hoort, maar gaf ook aan dat het geen prioriteit heeft. De Vegetarische Slager past de productnamen daarom ook niet aan.

“Dit schaadt onze vleesproducten en we zullen ons als productschappen beraden over verdere stappen, want wij vinden het misleiding”, aldus Ben Dellaert, secretaris van het PPE en PVV.
De Vegetarische Slager verkoopt vleesvervangers in de eigen vegetarische slagerswinkel. “Daar hebben we geen moeite mee, want daar is het duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat”. Echter, doordat de producten nu ook in de supermarkt verkocht worden, moet het voor de consument in één oogopslag helder zijn wat er in de verpakking zit. Het is kip noch vlees, dus is er sprake van verwarring en misleiding. “En je zal als consument denken dat je een kipspiesje eet en dan op een sojabrokje kauwen, dat is zeker niet goed voor het imago van kip”, aldus Dellaert.

Laatste reacties

 • agratax2

  Deze vegetarische producten horen zeker niet in de koeling tussen vlees en vis, maar eerder in de groenten afdeling. Als dat gebeurt is er geen verwarring meer en daar komt bij dat het de naam vlees of i.d. niet kan en mag dragen het is niet van dierlijke oorsprong maar van industriële aard en zou dan ook eerder >kunst voeding< moeten heten.

 • joannes

  Het hele begrip slager is misbruikt. Om je slager te noemen heb je een opleiding en een diploma nodig. Alleen hij kan die beroepsnaam gebruiken voor een duidelijk onderscheid. Dat een slager vegetarische producten verkoopt kan een commercieel beleid zijn maar dat een ¨groente¨man vegetarische ¨slagers¨ producten verkoopt, is een woord misbruik wat misleidend is. De consumenten moeten daar tegen beschermd worden zoals ze dat vroeger waren.

 • B bob

  Volgens mij is het aanpakken van de schurfterige supermarkten nu de taak van de sukkels bij de productschappen. Stappen ondernemen tegen deze producent is echt geld over de balk gooien !

 • RDK

  Grappig, als je vegakip vergelijkt met plofkip ben je echt een kip zonder kop.

 • B bob

  Om een kilo kippenvlees te produceren is veel plantaardige voeder en schoon water nodig. Wat dat betreft is een stuk vleesvervanger van deze producent een erg efficiente/veilige manier van voeding produceren. Bijkomend voordeel is dat er geen mest geproduceerd word bij de Vegetarische veehouderij. Ook de dierenarts hoeft geen antibiotica voor te schrijven en multiresistente pathogenen vinden ze ook al niet in kunstvlees. Een aantal vegatarische producten zijn zo smakelijk dat je er als allesvreter best wel van kan genieten.

 • PdeGouw

  Ik ben eruit: ik word vleesetende vegetariër. Ik eet vanaf nu alleen nog maar vlees van dieren die vegetarisch zijn groot gebracht: het beste van twee werelden.

 • v.d.Velden

  Ik bak vanmiddag ook een lekker vegetariës plofkippetje en nu lekkere vegetariëse scharreleieren op mijn boterhametje

 • B bob

  Pdegauw, Het zal een schok zijn maar eigenlijk eet je al heel jouw leven vegetarisch vlees.
  Brabant.z-o , verslik je niet in die antibioticaproducten. ( Ik ben wel blij dat u persoonlijk iets tegen de toenemende vergrijzing doet met uw onverantwoode eetgedrag :-) )

 • De Mol

  Die kan brabantia in zijn zak steken B Bob :-P

 • PdeGouw

  BBob, echt waar? Wat een geluk weer!

 • politiek

  De Productschap(pen) overwegen, ze zijn niet blij , en ze beraden zich. Hopenlijk gaat het het streven van VVD , waar ze al jaren mee bezig zijn , dit clubje , wat miljoenen euro,s per jaar kost , op te heffen , werkelijkheid wordt. Niet alleen bespaart men de Overheid van een hoop gedoe en euro,s , maar ook de directe bijdrage van bedrijfsleven naar dit clubje kan opgeheven worden. ik kan geen enkel voordeel noemen van dit clubje wat alsmaar denkt ! .

 • B bob

  De Land & Tuinbouw heeft op veel vlakken alleen maar schade opgelopen door de productschappen Politiek . Veel onderzoek dat gesteund word door deze organisatie's is door de toeleverings industrieen opgezet en wordt ondersteumd door de ex WUR studenten die daar intern advies uit brengen.
  Hoeveel moeite kost het immers om uit te zoeken hoeveel voordeel Weerbaar telen kan bieden aan de Akkerbouwers terwijl het gewoon terug in de tijd gaan is ( zonder de chemische industrie)

 • Kuykenhouder

  vroeg wakker Bpopie

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.