Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Pluimveesector inventariseert wensen van supermarkten

Zoetermeer - Pluimveeslachterijen gaan de wensen van hun afnemers delen met de pluimveehouders. Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) krijgt hierin een coördinerende rol en hoopt dat met de informatie vraag en aanbod van duurzame kip beter op elkaar wordt afgestemd.

Uit het overleg van de slachterijen met de supermarkten moet blijken welke wensen afnemers hebben op het gebied van dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid. “Slachterijen hebben natuurlijk altijd contact met de afnemers over de eisen die ze stellen aan het vlees, maar we willen dit nu wat gecoordineerder in kaart brengen. De slachterijen zullen de uitkomsten van de gesprekken delen met het PPE. Wij zorgen dan verder voor de communicatie richting de pluimveehouders. Hoe we dit precies gaan vormgeven is nog niet helder", aldus Pascalle de Ruyter, woordvoerder van het PPE.

 

De eerste prioriteit is om te inventariseren welk concept van kippen houden het meest aan de wensen van de retail voldoet. De pluimveesector wil hiermee tijdig aan de veranderende vraag van retailers voldoen en zich zo goed mogelijk voorbereiden op de stijgende vraag naar duurzame kip. Zo moeten vraag en aanbod tijdig op elkaar zijn afgestemd. “We willen eerst een beeld hebben wat de retail vraagt, dan gaan we kijken op welke termijn dit haalbaar is en over welke volumes we dan praten”, legt De Ruyter uit.

 

Na het besluit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om vanaf 2020 alleen nog duurzaam vlees in te kopen stappen steeds meer supermarkten over op duurzame kip. Twee weken geleden kondigde Supermarkt Deen aan om met de verkoop van conventionele kip te stoppen. Het bedrijf gaat over op kip met één ster van de Dierenbescherming. De Ruyter: “Dit is heel goed maar we willen de afnemers ook attenderen dat naast dierenwelzijn ook duurzaamheidsaspecten en milieuaspecten meespelen. Het sterrensysteem kijkt namelijk alleen naar dierenwelzijn. Uiteindelijk moeten we toe naar een concept die op alle punten goed scoort. Uit de inventarisatie bij supermarkten hopen we dat we een beter beeld krijgen hoe zo'n systeem eruit zal moeten zien”.

 

Het PPE zal dit najaar de uitkomsten van de overleggen bekend maken.

Laatste reacties

 • politiek

  Dergelijke onderzoeken moet je niet meer door productschappen laten doen. Zonde van de euro,s en het rapport heeft geen enkele waarde. Zo open en transparant zijn ze niet bij productschappen en de politiek is ook al jarenlang bezig om ze op te heffen. ( vooral de VVD ) Nee, dan moet je , als de slachterijen de mening van de consumenten willen hebben , wat vreemd is als men dat niet continu weet , direct overleg hebben met de afnemers. Laat aan die tavel met de supermarkten dan ook zitten vertegenwoodigers van milieugroepen, welzijnsgroepen , voedselveiligheidsgroepen, consumentenbelanggroepen en u krijgt een prima beeldvorming.

 • B bob

  Lees ook op www.foodholland.nl het artikel dat op 10 september is geplaatst (pluimveehouders en - slachterijen in overleg met retail over kip van Morgen.)
  Ben jij een van de Pluimveehouders die de voorkeur genieten van de retail/consument ?

 • l coumans

  min 2%

 • maartje gussinklo

  Er zal zeker meer vraag komen naar duurzame eieren. Maar zolang de consument niet bereid is meer te gaan betalen, zal het merendeel toch echt scharrelei blijven.

 • l coumans

  maartje77 is een scharrelei niet duurzaam ??????

 • B bob

  Als je Duurzaam vertaald in 'op den lange duur beter voor de toekomst van de Mensheid ' Is een scharreleitje niet voldoende Duurzaam I Coumans.
  De Mensheid is overgens de grootste milieuramp ! Dan kun je maar een oplossing bedenken om echt 100% duurzaam te worden !

 • l coumans

  beste B bob ik vroeg het aan maartje 77

 • Bison

  Maartje weet het dus niet i Coumans,anders had ie wel opgepijpt.

  BBob heeft het IMO bij het rechte eind,..het tweede zinnetje zegt het all

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.