Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Ook directeuren eierbroederij verdacht van fraude

Den Haag - De Inlichtingen- en Opsporingdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag twee directeuren van een eierbroederij uit Gelderland aangehouden op verdenking van van fraude met eieren. Vorige week werden al drie pluimveehouders opgepakt wegens vermeend gesjoemel.

De eieren zouden ten onrechte het predikaat scharrelei of vrije-uitloopei hebben gekregen. Strafrechtelijk onderzoek loopt.

In maart 2012 werden al panden doorzocht en administratie in beslag genomen. Vorige week werden drie pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant aangehouden op verdenking van het in de handel brengen van scharrel- of vrije-uitloopeieren, terwijl ze niet voldoen aan de EU-richtlijnen en de Landbouwkwaliteitswet. Hierin is bepaald hoeveel leghennen per hok mogen worden gehouden.

Ook houden de drie verdachte pluimveehouders vermoedelijk meer leghennen dan waarvoor zij dierproductierechten bezitten. Hierdoor zouden zij een grotere mestafzet hebben dan is toegestaan. De twee directeuren van de eierbroederij worden verdacht van het leveren van valse facturen om de te veel gehouden kippen van de pluimveehouders uit de boeken te houden.

Als pluimveehouders meer dieren willen houden, dan moeten er nieuwe dierrechten worden bijgekocht. Het houden van meer dieren levert de houders een aanzienlijke besparing op omdat zij op papier minder mestafzet hebben. Nog groter is het financieel gewin als de eieren ten onrechte in de handel worden gebracht als eieren van hennen met vrije-uitloop of als scharreleieren.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Volgens mij is dit een topje van de ijsberg.
  Zal bij andere sectoren ook vast wel gebeuren.
  De hele veeindustrie in Nederlands kent als basis slechte bestuurders die bewust problemen niet aanpaken of even wegkijken.
  Zelfs Bleker van de CDA zij dat boeren vooral de regels moesten omzeilen.
  Maw, dit is geen incident, meer een structuur.
  Zijn er namen van die eierboeren?
  Ze moesten ze voor 40 jaar vatszetten.
  Namen bekent maken, en een verbod moeten krijgen om een ander bedrijf op te starten, plus hun huidige moet gesloten worden.
  Rommelen in de voedselketen is de norm van de veeindustrie, immers winst is de enigste mantra, en hoe, who cares?
  En de bestuurders in de veeindustrie, wel die willen allleen geld verdienen maar en handje ophouden.
  Je zou een paar boeren aan het praten moeten krijgen, vrijspraak dan wanneer er gepraat wordt ipv 40 jaar de bak in,en dan eens zien hoe verweven dit probleem is in de veeindustrie van boer tot betsuurders tot aan politiek toe.

 • lub tuf

  Ishtar,ga jij eerst eens een inburgeringscursus volgen voordat je iedereen over een kam scheert. Je reactie is toch niet om aan te zien.

 • Mozes

  Ishtar, het probleem ligt niet bij de boeren maar bij jou zelf en de supermarkten. Consument en supermarkt willen de laagste prijs, kijk maar naar het gedrag van AH. Boeren kunnen niets anders dan oneindig zoeken naar lagere kostprijs om het hoofd boven water te houden.

 • ruiterkamp

  ik ben het helemaal met lub tuf eens
  de reactie van ishtar raakt kant nog wal.
  als iemand iets niet volgens de regels doet
  kun je een reactie van de handhaver verwachten
  en als er dan een veroordeling volgt mag die wel aansluiten bij de ernst van de overtreding.

 • politiek

  Ik denk dat Ishtar het correct ziet. Bleker , CDA , is niet voor niets genomineerd voor Verkiezing Vieze Vijftig . Ook een eerdere CDA voorganger , Minister Veerman van landbouw behandelde hormoonpraktijken in de veehouderij vertrouwelijk !! met de kamer. Dus niet publiekelijk. Voorganger CDA Minister Verburg was niet zo open en transparant inzake de Q-koorts. Zo open en transparant is het dus echt niet allemaal als het over voedselveiligheid en volksgezondheid gaat in de veehouderij. Kijk je dan ook nog eens naar al die praktijken van bestuurders ,belangenbehartigers, directeuren dan is het ook gebruikelijk aan het worden die zelfverijking ten koste van anderen. Uiteraard is het bijzonder negatief voor imago veehouderij en het zal weerstand geven van de maatshappij naar de veehouderij. Zeer belangrijk is het als het CDA niet meer meedoet met dergelijke pratijken en niet meer in kabinet komt.

 • Ishtar

  @Mozes, wat AH doet is niet goed.
  Mooie test om te kijken of boeren belangenbehartigers hebben lijkt me.
  Wat denk je zelf?
  Of moet Wakker Dier of SP en GL en PvdD nu ook even een handje helpen?
  Immers 1 goede actie en de boel is omgedraaid en gaat AH met gemak 2% meer betalen.
  Natuurlijk kan wat AH doet echt niet, maar mooi zou zijn als iedereen nu eens niets deed buiten de boerenbelangenbehartigers om dan, eens kijken wat ze de laatste jaren gedaan hebben, verzonnen hebben, machtpositie gebouwd hebben/onderhandelingspositie.
  Wedje op zetten dat het machteloze, schone-schijn koffiedrinkende bestuurders zijn?
  Ben je mooi klaar mee als boer, toch?
  Maat van LTO klaagt wel over AH, zie ander artikel, voor de schone schijn, maar wat gaat ie er aan doen?
  Voor de buhne een beetje leuk scoren voor de boeren, en achter de schermen waarschijnlijk handje schudden met AH.
  Hetzelfde wat Bleker doet, een mooi berichtje vandaag over rooie diesel voor de verkiezing, de vorige keer mooie praatjes over dat boeren regels niet hoeft te volgen etc.
  Schone schijn, en geeft voor boeren misschien een goed gevoel.
  Maar visie is lange termijn en dat vraagt iets meer van bestuurders, en dat zit er niet echt in.
  Geloof maar dat Bleker niet terug komt na de verkiezingen, ook al zal de CDA 40 zetels halen.
  Men is hem binnen de CDA redelijk zat met zijn crapiolen en wisspeltuurigheid en aandachtziek gedrag, daarbuiten was dat al sneller. • gambanar

  Ik pleit niet voor illegale praktijken ,maar voor dergelijke zaakjes mensen van hun vrijheid beroven is te gek ,uiteindelijk gaat het niet om het in gevaar brengen van voedselveiligheid ,integendeel waren deze eieren hoogstwaarschijnlijk gezonder dat al dit scharrelgedoe
  Geef deze betrokkene een boete (redelijk) en verwittiging en help ze om een beter bedrijfsbeleid te doen zodat ze hun brood verdienen en dergelijke praktijken niet hoeven.De gewone burger en de politiek zou beter zich niet mengen in deze problematiek en deze materie laten behadelen door de wetenschappers ,mensen die kennis van zaken hebben.Dat alle emotionele zever in heel dit dossier stopt en dat de politici in eigen huis kijken waar het ene schandaal na het andere gebeurt

 • maartje gussinklo

  Volgens mij was dit algemeen bekend en door vele pluimveehouders uitgevoerd. De regels niet voor niets aangescherpt.
  @Ishtar, een beetje extreme reactie, vind je ook niet?

 • koen.kerkhof1

  Dat je niks illegaals mag doen zal duidelijk zijn, maar als mensen opgepakt moeten worden voor dit soort zaken, dan zijn we met z'n allen in Nederland toch ver gedaald. Laat dit gewoon uitzoeken en als er werkelijk iets verkeerds gedaan is een boete die in verhouding staat, maar zoveel commotie om waarschijnlijk bijna niks.
  Hoe ver kunnen we zakken hier in Nederland.

 • Ishtar

  Deel 1
  mmm, als ik een beetje voel hier in de reacties is het idd niet een incident, maar gewoon een normale structuur.
  Als de NVWA een steekproef zou houden bij 1000 bedrijven.
  Hoeveel gesjoemel, fraude en duistere praktijken zal er boven komen ?
  10 zaken, 79 zaken of toch gewoon 877 zaken?
  Het is zo simpel.
  Als ik op een verjaardag zit, en iedereen zegt, wel je bent zo dom dat je aan de regels en wetten houd, want dit doe ik, en zij doen het zo etc etc.
  Idd dan twijfel ik aan mezelf en denk, wel als iedereen het doet, dan doe ik het ook maar. De gelegenheid creeërt immers in een moment de dief.
  De dief is niet een bewuste dief, maar een massabewustzijnsdief van de omgeving, immers zij doen het ook, en zal vaak niet sterk staan op zichzelf.
  Het is gewoon zo intens verweven in politiek, zogenaamde belangenbehartigers, steeds minder controles omdat de markt dingen wel oplost etc.
  Kijk naar Bleker die zei gewoon, who cares wat of hoe je het doet, zolang wij het maar niet weten.
  Dit is zo duidelijk in veeindustrie NL, dioxine schandalen leiden vaak terug naar NL, maar vaak vindt NL nooit iets zelf, immers eerst vindt het buitenland iets, en hup NL vindt dan ook toevallig wat.

 • Ishtar

  Deel 2
  Het bewust bedonderen van consumenten in prijs, transparantie en gevoel (immers het zijn bewuste consumenten die de extra prijs betalen), is zeer verwerpelijk, en dat allleen voor eigengewin.
  Noem je zelf dan ook geen boeren of voedselproducenten, maar gewoon criminelen die hopen dat ze niet gepakt worden, niet kunnen of willen ondernemen, en altijd het systeem en de consument de schuld geeft terwijl ze alle thresholds zelf bewust doorbreken.
  Immers dit is een bewuste strategie.
  Klop bij je politieke leiders en belangenbehartigers aan als je niet fatsoenlijk kan ondernemen, en zorg dat je een systeem veranderd. dat is boerenwijsheid lijkt me.
  Draai het niet om, van ik kan niet anders etc etc.
  Klagen over consumenten en tevens de cosnumenten bedonderen en ziek maken etc gaat niet samen.
  Daarom zeer hoge straffen zouden geeist moeten worden, ook tegen de sector bestuurders, immers wat zeiden zij toen Bleker zij, ==> hup ga maar veel regles overtreden, mijn politiek steun heb je?
  Dus aub NVWA even 1000 bedrijven bezoeken en admin in beslag nemen, en zeer grote geld boets eisen en opleggen.

 • lub tuf

  Ishtar,ik kan me niet indenken dat jij wel eens op een verjaardag zit.

 • Sylke

  @ Ishtar
  Ik ben het met je eens dat ook al doet de hele boerenstand iets fout je altijd zelf eerlijk moet blijven en niet voor het korte gewin moet gaan
  Maar ik besef ook dat het water veel bedrijven tot de lippen is gestegen,(en misschien wel verder) en dat je bijna alles wil doen om je bedrijf te behouden
  Laat het LTO en dergelijke instanties zich ook eens wat harder opstellen, en ook de consument bewust maken van deze problematiek
  We kunnen aan AH wel zien dat het in de publiciteit brengen van zaken zeker effect heeft, alhoewel ik me afvraag of onderhuids de 2% regeling toch niet doorgaat immers het grootste deel van de leveranciers had zich er al bij neergelegd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.