Pluimveehouderij

Nieuws 7903 x bekeken 10 reacties

Mengvoerprijzen stijgen in september naar nieuwe records

Den Haag – Mengvoer is in september opnieuw flink in prijs gestegen. Ten opzichte van januari is de voerrekening voor de veehouders al met zo'n 18 procent gestegen. Dit wordt niet gecompenseerd door stijgende opbrengstprijzen.

Een gemiddelde vleeskuikenhouder betaalt op dit moment  al zo'n  100.000 euro per maand aan voer. Elke keer als er een vrachtauto met 32 ton voer het erf opdraait, komt er weer een rekening van 14.000 euro voorbij. In de loop van de afmestperiode komt zo'n vrachtwagen elke twee tot drie dagen het bedrijf op rijden. Op jaarbasis stijgt de rekening al naar 1,2 miljoen euro. In januari lagen de voerkosten voor deze vleeskuikenhouder nog 16.000 euro lager dan nu.

De voerrekening begint nu toch echt te knijpen bij vleeskuikenhouders. De prijsstijging in het voer valt volgens voorzitter Elly de Kort van de NOP-Kring vleeskuikenhouders de laatste maanden veel hoger uit dan begin dit jaar werd verwacht. "Eerder dit jaar hadden we het geluk dat de opbrengstprijs een beetje meeging met de voerprijs. De eerste helft van het jaar was best goed, maar nu kan de opbrengstprijs niet meer mee met de voerprijs."

Met de stijgende energiekosten gedurende de wintermaanden in het verschiet zullen veel vleeskuikenhouders de afweging moeten maken of zij het risico nog aan durven, of dat ze hun stallen één of meerdere afmestrondes leeg laten staan. De Kort stelt dat in haar omgeving in ieder geval twee vleeskuikenbedrijven met 80.000 tot 90.000 vleeskuikens de productie hebben stilgelegd. Eén collega heeft besloten de huidige situatie te gebruiken om de stal te renoveren.

De Kort merkt op dat de kwaliteit van het voer er niet beter op wordt als de prijzen stijgen. "Je merkt aan de groei van de kuikens dat voerfabrikanten dan sleutelen aan de samenstelling van hun product." Met name vleeskuikenhouders merken dit volgens haar, omdat kuikens veel kritischer reageren op een wisselende samenstelling van het voer dan andere dieren.

Vleeskuikens die na 40 tot 42 dagen worden afgeleverd,  eten  gemiddeld  100 gram mengvoer per dag. Voor een bedrijf met 90.000 vleeskuikens betekent dit een dagelijkse voerbehoefte van  9 ton. Het landbouweconomisch instituut LEI berekent de prijs van vleeskuikenkorrel met afzetcontract in september op €44,05 per 100 kilo. Daarmee liggen de voerkosten op een gemiddeld vleeskuikenbedrijf per dag bijna 600 euro hoger dan in januari.

Ook rundvee- en varkensbrok zijn fors in prijs gestegen. Vleesvarkensbrok e.w. 1,08 is nu €4,60 per 100 kilo duurder dan in januari. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is de voerrekening voor een vleesvarkenshouder met 2000 varkens en een voergift van 2 kilo opgelopen tot boven de 300.000 euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is hij 17.000 euro meer kwijt aan het mengvoer. Ten opzichte van 2010 ligt de rekening bijna 93.000 euro hoger.

Het LEI berekent de prijs voor vleesvarkensbrok op dit moment op €30,50 per 100 kilo. Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen denkt dat de prijs in de komende maanden verder stijgt naar 31 tot 32 euro.

De melkveehouder met 75 koeien heeft inclusief jongvee dit jaar zo'n 28.000 euro uitgegeven aan mengvoer. Zijn kosten liggen bijna 1.400 euro hoger dan een jaar geleden en bijna 9.000 euro hoger dan in 2010. Stigevo mikt in januari op een prijs van 27 euro voor standaardbrok A. Dit betekent dat de prijs in het laatste kwartaal nog zo'n 2 euro zal stijgen.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Allemaal 2 weken leeg en de opbrengstprijzen knallen door het dak!Afzet kippevlees loopt erg goed (ondanks of dankzij plofkipmedia aanvallen)volgens betrouwbare bron uit slachterijwereld.Hoe meer de sector aangevallen wordt hoe beter de afzet,raar maar waar!

 • Mels

  Zo zie je maar weer dat de consument naar de winkel rent voor de aanbieding van de week,ik heb al meer verkondigd dat die consument de grootste groep is en voor lage prijs gaat en niet voor 75 sterrenkip want die kan of wil ie niet betalen.

 • Bison

  De consument wil 5x op vakantie per jaar,die knaken moeten toch ergens vandaan komen.

 • info80

  Mevr. De Korte en veel van haar NOP leden vleeskuikenhouders kopen blijkbaar hun mengvoeders niet bij de mengvoerfabrikanten die lid zijn van voederwaarde.nl .Die sleutelen namelijk niet aan hun samenstellingen ook niet wanneer de prijzen stijgen ,zij hebben al hun samenstellingen vast liggen en zijn daar open, eerlijk en correct in, ook kan men deze inzien wanneer men dat wenst.

 • info80

  Mevr. De Kort en veel van haar NOP leden vleeskuikenhouders kopen blijkbaar hun mengvoeders niet bij de mengvoerfabrikanten die lid zijn van voederwaarde.nl .Die sleutelen namelijk niet aan hun samenstellingen ook niet wanneer de prijzen stijgen ,zij hebben al hun samenstellingen vast liggen en zijn daar open, eerlijk en correct in, ook kan men deze inzien wanneer men dat wenst.

 • mazzel1

  Info80, als ze de samenstelling niet aan zouden passen dan krijg je wel iedere vracht een heel verschillend voer. De ene partij soya is kwalitatief de andere namelijk niet; dit geldt voor alle grondstoffen. Trouwens; dan waren ze al lang failliet. Mevr. de Kort produceert wel 1 ster kuikens en door de fors hogere voederconversie voelt zij een prijsstijging natuurlijk wel veel harder las de reguliere houderij; over duurzaamheid gesproken!?

 • kiepel

  28000 euro voor 75 koeien?? Dat zal 82000 euro moeten zijn!

 • B bob

  Bankivahoen blijft bij de gedachte dat de vleeskippenhouders profijt hebben bij de aanvallen van Wakker Dier terwijl steeds meer mensen in het ziekenhuis belanden met voedselvergiftigingen en KLM besloten heeft om voor schone voeding te gaan. Je kop in het zand steken is een manier maar beter gaat een intelligente ondernemer met minder kuikens in de stal op een rustige manier gezonde kippen houden die met behulp van daglichtsystemen en kruiden/pre/pro biotica een hoge weerstand kunnen opbouwen. Dan heb je een volledig ander product waarmee je een eerlijke prijs kan proberen af te Dingen.

 • bankivahoen

  Een echte goeie boer heeft geen kruiden pre/ probiotica nodig om goeie weerstand op te bouwen ! Snap nou toch dat we van alle toevoegingen af moeten!

 • klaasKip

  @bankaviahoen, het klopt hellemaal met al die toe voegingen is het gewoon wachten tot het een keer mis gaat een keer een verkeerde dosering of een besmetprodukt met negatiev biotica en de sector is weer de gebeten hond. mensen die hier dit zo sterk promoten hebben waarschijnlijk belang bij de verkoop van deze produckten ,zij die dat niet hebben en deze produkten nodig hebben moeten eens goed inde spiegel kijken er klopt dan iets niet in de bedrijfs voering het zij voer , water of klimaat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.