Pluimveehouderij

Nieuws 29 reacties

Meer inzicht in werking probiotica bij kippen

Raleigh - Het gebruik van goede bacteriën (probiotica) in pluimveevoer geeft de kip meer energie in de dunne darm waardoor een immuunrespons sneller wordt ingezet. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Animal Science.

Probiotica worden gebruikt in diervoeding om de diergezondheid te bevorderen maar het werkingsmechanisme is niet helemaal duidelijk. Een onderzoeksteam van de North Carolina State University in Amerika en de Chung Jen College of Nursing, Health Sciences and Management in Taiwan hebben daarom onderzocht wat de effecten zijn van probiotica op de energiemetabolisme en immuunrespons in verschillend type weefsel van vleeskuikens. 
In het onderzoek onder 192 eendagskuikens werden twee typen voer getest: één zonder probiotica en één met probiotica. Deze kuikens werden vier weken gevolgd. De onderzoekers vonden geen verschil in lichaamsgewicht en voerefficiency tussen de twee groepen. Maar de probiotica groep had wel een verminderde energieproductie in de weefselcellen van het maagdarmstelsel, een verhoogde energieproductie in de thymus (een belangrijk orgaan in het afweersystem) en een verhoogde algemene immuunrespons.
Volgens de onderzoekers heeft de immuunrespons te maken met de energie die “over” is in de lichaamscellen in de dunne darm. Ze benadrukken wel dat het effect van probiotica in de praktijk per bedrijf en per productiesysteem sterk kan verschillen. Het onderzoek heeft ook niet gekeken naar alle typen lichaamscellen, zodat het ook mogelijk is dat een deel van het overschot aan energie naar andere lichaamscellen is gegaan.

Laatste reacties

 • De Mol

  Hopelijk dat een flink aantal Nederlandse Pluimveehouders dit artikel aandachtig doorlezen. Als ze vervolgens gewoon een proefje opzetten achter gesloten deuren en vooral geen telefoontje plegen naar iemand met een titel(de witte jassen van de wur bijvoorbeeld) is de kans groot dat het antibiotica.medicatie gebruik drastisch naar beneden gaat. Als je middelen uittest kijk dan wel uit voor de oplichters met dure flessen ! Melkzuurbacterieen en kruidenmengsels werken het beste op het gestel van Pluimvee en die middelen mogen niet duur zijn. Google : microbioticum en effectieve microorganismen en negeer de door de chemisch/farmaceutische industrie gesponsorde website's (www.kwakzalver.nl) .

 • mazzel1

  Heb op mijn bedrijf al diverse proeven met diverse probiotica gedaan. Wij zouden graag zien dat daardoor de resultaten zouden verbeteren maar helaas; wij zien geen verbetering van technische resultaten, geen betere weerstand. Antibiotica gebruiken we sowieso weinig; zelfs minder als mijn collega die 1 ster vleeskuikens produceert.

 • B bob

  De Mol was nog vergeten te waarschuwen voor de pro dierfoltering leden van Boerderij.nl zoals pech1.
  Die werken in hun eigen ogen beter en schoner dan de beste Biologische veehouder en hebben nog nooit een dier verkeerd behandeld in hun leven.

 • Ross

  Zelfkennis B bob kip zonder kop????

 • mazzel1

  Ross, niet mee reageren op deze activist. Hij snapt er toch niets van.

 • 50505

  brabo,

  probeer hem te negeren anders krijgt hij aandacht en houd nooit op!!

 • B bob

  Inderdaad mevrouw ross en pech1! Klara 50505 heeft gelijk .

 • kleitokkers

  Het sprayen van probiotica werkt beter dan via het drinkwater. Maar als je goed leest zit er geen beter saldo in bij gebruik

 • probe14

  Het is wat De Mol zegt: zelf iets bedenken en achter gesloten deuren houden. Er zijn legio middelen die weerstand verhogen en niet duur zijn. Maar niet rondbazuinen: collega's kunnen het niet hebben als je iets hebt wat zou werken en dierenartsen kunnen het niet lijden.

 • klaasKip

  Proberen is leuk kost vaak alleen handen vol geld spreek uit ervaring , alleen proberen als de aanbieder het eerste jaar op no cure no pay basis wil leveren vallen er een hoop leveranciers af.

 • B bob

  Goed gezien Info387, Hou zeker de dierenartsen weg en vertel nooit iets aan de buren. Dan ben jij een van de ondernemers die blijft bestaan. Zelf in eigen beheer met middelen uit het 'Stalboekje pluimvee' (GRATIS downloaden op Google ) werken is een goede optie. Vraag geen gratis middelen zoals klaaskip adviseerd! Een slecht product krijg je eerder gratis dan een Product dat gewoon werkt. Of sprayen beter werkt dan het toevoegen in het drinkwater moet nog onderzocht worden door de sukkels in Wageningen;-)

 • B bob

  Er zijn overgens ook heel integere Mensen in Wageningen maar die zuchten onder te terreur van bestuurder aalt ( erelid van de vereniging van chemische producenten)

 • mtsheijs

  Nu enige koppels opgestrat met probiotica van VitaDos, maar mist zijn uitwerking inderdaad niet.
  Gelijk onderzoekers schrijven.

 • klaasKip

  B Bob je snapt er zoals gewoonlijk niks van volgens mij heb je echt niet op school gezeten weet je het verschil eigenlijk wel tussen gratis en voor niks ,ik zal het je uit legen ik heb gratis op school gezeten maar jij voor niks.

 • B bob

  Je hebt op de kleuterschool gezeten klaaskip? Daar ben ik niet echt van onder de indruk! (Uit legen schrijf je overgens zo : Uitleggen ) Levenservaring is meer waard dan onkunde uit een boek.
  Er zijn verkopers van Weerstandverhogende middelen zoals Pre/probiotica die eigenlijk op de loonlijst staan van een groot chemisch/farmaceutisch bedrijf. Dan krijg je gratis (of voor niets) een periode een niet werkzaam middel waardoor je het in de toekomst weer gewoon bij de extreem dure middelen houd en steeds zwakkere Dieren hebt in de stal . Zo ging het in het verleden ook bij de Tuinbouw met de befaamde achterbakverkopers.

 • B bob

  Ik verwachte de reclame voor de dure flessen van mtsheijs al !
  Gewoon Effectieve microorganismen googlen bespaart een hoop geld ! Zelf een aantal kruiden bij elkaar voegen na de aanwijzingen uit het Stalboekje Pluimvee ( zie boven ) is ook een manier om de kosten te drukken.
  Blijf ten alle tijden luisteren naar jouw intuitie om bedrog te voorkomen!!!!!

 • B bob

  Het doel van pre/probiotica is het versterken van de darmflora van de Dieren . Het is daarbij essentieel dat de Pre/probiotica mix zo volledig mogelijk is !!
  Anders krijgen een aantal organismen de overhand en is de natuurlijke balans ontregeld. De Verkeerde producten toepassen kan daarom juist extra problemen geven.

 • Kristof Van Hoye

  sinds iets meer dan 6 jaar werken wij probiotica die je kan vernevelen en andere die je kan toedienen via drinkwater. ik lees dat het te duur zou zijn. die perceptie wordt opgedrongen door mensen die het liever anders zien of zeg maar vastgeroest willen blijven. dat is gemakkelijk en brengt geld op(nu nog). als je daar geen goede ervaring mee hebt is er ergens iets over het hoofd gezien. de kentering is wel volop bezig. er wordt achter de schermen al heel wat afgesprayd, via drinkwater toegediend en in het voer gemengd(synbiotica, etherische oliën etc). en zoals iemand het hier zegt hou je dat gewoon lekker voor jezelf als je saldo er beter van wordt.

 • B bob

  Prima reactie Kristof !
  Indien het werken met NATUURLIJKE weerstandverhogende middelen niet op jouw bedrijf werkt kan het zijn dat de leefomstandigheden en/of de hygiene te wensen overlaat. Je kan niet al het gekluns goed maken met pre/probiotica en kruidenextracten.

 • klaasKip

  Kristof, kan je niet beter zorgen dat de hennen die het bedrijf waar jij voor werkt in de opfok goed voer krijgen en een boven de norm aflever gewicht met gezonde darmen en meer ruimte in de opfok is al een flinke stap voor uit, dan zal de afnemer ook minder problemen hebben met opstarten.

 • klaasKip

  Zo Bobke nog wat bij geleerd na de school van niks je kan de spelling control op je pc gebruiken of heeft dat de verpleegster van het verzorgings tehuis dit voor je gedaan.

 • Kristof Van Hoye

  Klaaskip, dat doen we dus al van grootouderdieren over moederdieren tot in de leg of vleeskuikenstal. alleen wil niet iedereen in de pluimveeindustrie daarin meedenken. het erge is dat het voer vaak nog goedkoper kan, maar dan kijken ze je aan alsof je van een andere planeet komt...nu ik erover denk is dat misschien ook wel zo :)

 • klaasKip

  Kristof, als ik het goed begrijp wordt er bij jullie constant gesprayd of toegevoegd aan het water ,als dat zo is is er volgens mij toch iets goed fout in de bedrijfs voering ergens maakt men dan fouten als je constant bij moet sturen ook als dit met probiotica moet. dit middel achter de hand hebben als het een keer mis gaat oke maar constant dan moet je eens goed in de spiegel van je bedrijf kijken.

 • B bob

  Klaaskip weet zich blijkbaar geen raad ! hij vervalt in de zelfde onzin als ross en mazzel1 . En dan maar hopen dat de lezers zijn reactie's nog serieus nemen.

 • Ross

  B bob kip zonder kop: dat hoeven ze in ieder geval niet bij jou jij bent 365 dagen in het jaar de weg kwijt.

 • kleitokkers

  Door management aanpassingen en een andere voerfabriek heb ik geen probiotica meer nodig om betere resultaten te halen. Maar je kunt het ook omdraaien dus probiotica gebruiken om andere foutjes in voer of mangement te corrigeren.

 • Kristof Van Hoye

  Klaaskip: niet constant sprayen hoor! bv ééndagskuikens reeds in broeierij en dan de eerste drie tot vijf dagen op het opfok of vleeskuikenbedrijf. bv rond de dagen van ontbekken of bij start van leg zijn beide intrede momenten voor E coli die tot peritonitis kan leiden. zeker als preventie heb je weinig nodig en kost het echt niet veel. bv vochtige gefermenteerde tarwezemelkruimel met pre- en probiotica, etherische oliën etc als aanvullend diervoeder over het startvoer: 0,0033€/kuiken. vooral de high risk kuikens(<35g) van jonge moederdieren hebben hier baat bij en daar wordt het dan ook voor aangeraden. een gezond kuiken start zonder onze producten ook wel.

 • klaasKip

  Kristof, ik heb jaren problemen gehad me E-Colie bij de start van de rond van alles geprobeerd ook probiotica op verschillende manieren weinig resultaat, dit was vooral bij de scharrel kippen het geval . De stal werd elke ronde nat gereinigd tot bijna steriel aan toe. Altijd uitmuntende hygiene score, vervolgens mijn 2 kooi stallen ingericht met scharrel systeem in deze stallen is nat reinigen zeer moeilijk hygiene score waren ook maar net voldoende.in deze stallen nog nooit problemen met E-colie gehad starten altijd met minimale problemen op.
  De probleem stal nu ook op dezelfde manier gereinigd kippen zijn nu 30 weken zonder problemen opgestart.Start is wel altijd met een hen gewicht van +/-80 gram +norm en voer met 17% eiwit dit blijft zeker tot 50 weken zo soms zelfs tot het einde ronde we kijken veel meer naar wat de hen nodig heeft ,waar dat we vroeger starten met 16% en al snel terug ging naar 15% eiwit in het voer. Hen gewicht was toen vaak onvoldoende. , ik denk dan ook dat vaak het uitgangs materiaal niet deugd en dat daar eerst gezocht moet worden voor dat je met allerlei middeltjes begint en dat overdreven hygiene niet altijd een voordeel hoeft te zijn je maakt ook alle goeie organismen kapot.

 • Kristof Van Hoye

  klopt als een bus. nat reinigen en rigoureus ontsmetten lost het probleem heel vaak niet op(integendeel) net omdat de goede flora er ook aan is. als je een 'killer' in niet verwijderde biofilm hebt zitten die het ontsmetten overleefd heeft dan zitten je stallen in aanwezigheid van dieren(warmte vocht voeding) binnen een paar dagen weer onder. S java is daar een goed voorbeeld van.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.