Pluimveehouderij

Nieuws 1263 x bekeken 17 reacties

Laagpathogene vogelgriep in Italië

Paderna Franciacorta - In Italië is op twee bedrijven laagpathogene vogelgriep (H5N2) vastgesteld. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De twee bedrijven liggen dicht bij elkaar in Paderna Franciacorta in de provincie Brescia (Lombardije). Het betreft bedrijven met respectievelijk 15.000 en 11.700 vleeskalkoenen. De kalkoenen zijn geruimd. Daarnaast is op een hobbybedrijf in de omgeving van Prato (Toscane) eveneens laagpathogene vogelgriep vastgesteld. Op het bedrijf waren 1 kalkoen, 12 eenden, 34 ganzen, 21 fazanten en 100 kippen aanwezig. Deze dieren zijn ook allen geruimd.
De op de bedrijven gevonden virussen zijn van het type H5N2 en vertonen onderling grote gelijkenis. Ook komen de gevonden virussen overeen met virus dat eerder dit jaar is vastgesteld op pluimveebedrijven in de Zuid-Italiaanse provincies Napels en Cosenza. In totaal is dit jaar op acht locaties in Italië laagpathogene vogelgriep aangetoond (7 x H5 en 1 x H7).
De besmette kalkoenbedrijven liggen in een zeer pluimveedicht gebied. Om verdere uitbreiding van de besmetting te voorkomen hebben de Italiaanse autoriteiten uitgebreide beperkende maatregelen genomen. Dat betreft onder andere een verbod op het opzetten van eendagskuikens in de gehele regio Lombardije en in delen van de regio Veneto en extra monitoring van pluimveebedrijven. Verplaatsing van pluimvee is alleen toegestaan als het te verplaatsen koppel van te voren op AI is onderzocht. Daarnaast zijn eisen gesteld aan het toelaten van personen en transportauto’s op de pluimveebedrijven.
Het PPE verzoekt Nederlandse bedrijven die pluimvee of pluimveeproducten naar of uit Italië transporteren dringend om zich vooraf goed te informeren of de voorgenomen transporten op grond van de getroffen maatregelen zijn toegestaan. Als transport mogelijk is moet er zodanig hygiënisch worden gewerkt dat versleping van het virus naar Nederland wordt voorkomen.

Laatste reacties

 • B bob

  De Italiaanse overheid ziet de grens liever dicht gaan voor de rest van de Europese veesector. Dan komt deze besmetting met een ongevaarlijke variant van het vogelgriepvirus goed uit .

 • Ross

  B bob kip zonder kop het is laagpathogeen dus er gaat niets dicht.
  Helaas komt dit ook voor in Nl met onze Freiland kippen(kippen die buiten lopen)

 • B bob

  Beehhhh blaat behhhh Mevrouw ross. Ik dacht dat je met jouw alcoholkegel onderweg was naar de voetbal ? Waarschijnlijk ook een leugen !

 • Ross

  B bob kip zonder kop waarom zou ik liegen neem jou niveau niet aan hoor.
  Helaas reageer je weer eens niet op mijn antwoord(reactie 2). te moeilijk???

 • B bob

  Wauwel wauwel waulel behhhh .

 • Ross

  Zielig!!!!!!!!

 • klaasKip

  het is weer tijd voor B Bob zijn pilletje

 • kleitokkers

  Italie is een impoterend land geen exporterend land BB

 • B bob

  Klaaskip, dat is het probleem met de reguliere dierfolteraars zoas jou en Mevrouw ross ! Die denken dat je alle gevolgen van wangedrag met chemische troep kan oplossen terwijl het veel makkelijker is op Dieren op een fatsoenlijke manier te houden. Laat de zwakbegaafden niet in kontakt komen met Dieren en alles is weer bij het oude.
  Ik denk dat je een italiaan niet impoterend moet noemen maar gewoon importerend. Ik geef toch aan dat ze de grens graag dichtgooien en dat kan alleen maar nadelig zijn voor de Nederlandse exportmart. In Italie kunnen ze ook gewoon voldoende kippen houden op een fatsoenlijke manier dus is de plofkip daar nooit echt aangeslagen.

 • Ross

  B bob kip zonder kop in Italie worden dezelfde rassen gehouden als in de rest van de wereld.
  Je lult dus weer als een kip zonder kop(zie ook de rest van je commentaar).

 • mazzel1

  Vleeskuikenhouderij is Italie is gelijk aan die van Nederland. Bezetting per m2 is echter lager vanwege slechtere houderijsystemen. Bezetting in kg per m2 op eind is hoger omdat in Italie zwaar gemest wordt. Rassen zijn Cobb en Ross.
  Legpluimveehouderij is gelijk aan hier. Wel staan bedrijven met uitloop onder zwaardere controle vanwege hoger dioxine en ontwormmiddelen in eieren en uitbraken van AI vanwege contact met vogels.

 • klaasKip

  B Bob wat lul je nou als bio leghennen houder heb ik net zo goed een schurft aan mensen als jij als de helle pluimvee houderij omschakeld naar bio zoals jij graag zou willen is mijn markt gelijk naar de klote ,produceren op vraag heb je dat nooit geleerd bij economie op school.

 • B bob

  mevrouw ross van tonningen, Het is niet het ras maar de manier van houden voederen met toegevoegde chemische groeibevoorderaars(prednisolon e.d.) en medicatie(antibiotica en schimmelweerders) waardoor een kip plofkip wordt.
  Pech 1 Ze leren snel in italie en de grens zal zeker dicht gaan ongeacht de onzinnige kritiek die jij uit .
  Klaaskip, ik heb geen hekel aan mensen die gewoon matigen in de consumpie van kippenvlees. Doordat ik steeds meer collega's krijg die overschakelen groeit de vraag naar Hoogwaardige schone Happy chicken zal ik niet snel minder gaan verdienen. Dat de hele plofkippenhouderij snel op de fles gaat is een feit .

 • mazzel1

  Toch fijn om te lezen dat bobke zijn nachtrust (local time Texas) opoffert om ons als hardwerkend pluimveehouders, die waarschijnlijk een deel van zijn uitkering betalen, van nuttige adviezen te voorzien.

 • Ross

  Je leeft in een droomwereld wordt wakker B bob kip zonder kop.
  Sorry slaap maar door komt toch niets zinnigs uit.

 • B bob

  ik heb helemaal niet de illusie dat de kortzichtige dierfolteraars in Nederland nog iets zullen opsteken van mijn reactie's pech1
  Ik wacht overgens nog steeds op een zinnige reactie van mevrouw ross van tonningen ( ik ben best naief)

 • Ross

  Jawel dat je toch nog dwazer bent dan het nulpunt.
  Jammer dan je op onze centen leeft op die flat 15 hoog.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.