Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Kip uit Wit-Rusland mag nog niet naar EU

Minsk - De pluimveehouders in Wit-Rusland (Belarus) hebben nog een lange weg te gaan voordat ze hun pluimveevlees op de Europese markt kunnen afzetten. Dat blijkt uit een rapport van de Food en Veterinary Office (FVO) van de Europese Commissie waarin de inspecties in Wit-Rusland zijn opgeschreven.

De inspecties vonden in maart van dit jaar plaats nadat Wit-Rusland had aangegeven groen licht te willen hebben voor de export van pluimveevlees naar de Europese Unie. Inspecteurs vonden echter nog een hoop hiaten in de controlesystemen om de veiligheid van het pluimveevlees te garanderen. Toestemming om de Europese markt te betreden wordt daarom voorlopig nog niet gegeven.
Volgens het rapport zijn er wel verbeteringen doorgevoerd sinds de laatste inspecties in 2010, zoals regelmatige controles in slachthuizen en op pluimveebedrijven. De controles zijn echter nog niet op een niveau dat ze voldoen aan de normen van Europa. Naar aanleiding van het FVO inspectierapport heeft Wit-Rusland aangegeven verdere verbeteringen door te voeren op het gebied van dierenwelzijn, training van inspecteurs en de intensiteit en kwaliteit van de inspecties.
Wit-Rusland produceerde vorig jaar 275.000 ton pluimveevlees. Een groot deel hiervan (75.000 ton) werd afgezet in Rusland. Dit jaar zal de prodcutie 5,45 procent hoger uitkomen op 290.000 ton. Het land zou daarom graag de afzetkanalen willen uitbreiden met de Europese Unie.

Laatste reacties

 • B bob

  Dus er zit nog 215.000 ton kippenvlees in de Oost europese pijpleiding en alleen een paar kleine verbeteringen houden toelating tot de Europese markt tegen? De productie neemt jaarlijks met bijna 6% toe ?
  Zou nu nog een nieuwe mega/etagestal bouwen momenteel echt weggegooid geld zijn ?

 • rjhelder

  @ Bob denk je dat de mensen in Wit=Rusland zelf geen kip eten?

 • rjhelder

  * Wit-Rusland

 • B bob

  In het artikel staat dat van het totaal ongeveer 75.000 ton voor eigen consumtie is . Dan blijft er dus 215.000 ton over.

 • info140

  Wit-Rusland en Rusland zijn twee verschillende landen, beste B bob, kijk maar op de landkaart.
  Rusland is het land van Poetin, Wit-Rusland niet.

 • B bob

  Bedank voor de geografische Info Feit blijft dat West Europa (EU ) al snel overspoelt zal worden met de producten uit die hoek . Dan gaat de stekker er echt uit bij de bio-industrie veehouders

 • Elevage

  Zolang Wit Rusland en Rusland niet voldoen aan de eisen van de EU worden we niet overspoeld met voedsel vanuit die hoek. Aangezien controlesystemen daar nog anders werken, zit het er ook niet in dat ze snel omschakelen.

 • B bob

  Wishfull thinking Evalage ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.