Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

Insectenlarven als nieuwe eiwitbron voor veevoer

Londen - Onderzoekers gaan bekijken of insectenlarven een aardige eiwitvervanger voor soja en vismeel in diervoer kan zijn. Dat meldt het Britse veevoerbedrijf ABN, onderdeel van AB Agri. Het projectteam zal bestaan uit insectendeskundigen, biochemische specialisten en veevoerdeskundigen van FERA, het Engelse onderzoekscentrum voor landbouw en deksundigen van ABN.

Het onderzoek zal zich richten op het kweken van de insectenlarven op organisch afvalmateriaal (compost), de verwerking van de larven in het voer en daarna de evaluatie van het effect van het voer op de technische resultaten in pluimvee.
“Met de torenhoge veevoerprijzen op dit moment is er vraag naar alternatieve eiwitbronnen die gebruikt kunnen worden in veevoer. We zijn benieuwd of de snelle verteerbare eiwitten uit de insectenlarven aan deze vraag kunnen voldoen. De bodem waar de larven op gekweekt worden willen we hergebruiken als meststof”, aldus Angela Booth van ABN. Naar verwachting zal het onderzoeksteam over drie jaar een goed draaiend productiesysteem voor de larven en het gebruik ervan in veevoer hebben ontwikkeld.

Laatste reacties

 • jehanvankroaks

  mijn eerste gedachte is .... wat een TOP idee !

 • mazzel1

  Wat dacht je van diermeel? Super veilig; goed gecontroleerd en een uitstekende eiwitbron.

 • B bob

  Natuurlijk lijkt het slim om de botten van soortgenoten te vermalen en bij het voeder te mengen maar BSE toonde aan dat je daar voorzichtig mee moet zijn.
  Of het zo super veilig is kun je vaak pas achteraf bepalen.
  In het beenmerg zitten de resten van de medicatie en de dioxinewaardes/zware metalen/roundup.
  Die stoffen hou je beter uit de voedingskringloop.

 • klaasKip

  mazzel1, diermeel gaan we jammer genoeg niet snel meer in het voer krijgen
  zlto wil zich daar niet voor inzetten ze profiteren nu van de verweking van slacht afval via rendac ze schieten in hun eigen voet als ze pleiten voor diermeel ze zullen dit overigens ontkennen ze moeten hun achterban tevreden houden.

 • Bison

  Hmm,...ze hebben dus niks geleerd van de BSE uitbraak.

 • denker123

  De omgekeerde wereld,voedingsgewassen telen voor biobrandstoffen, en van gevaarlijk afval voedsel maken. Omdat mais,tarwe en soyabonen te duur worden door de te sterke uitbreiding van de biobrandstoffen produktie.

  o

 • W Geverink

  Idd Denker. Men kan zich een hele hoop tijd en moeite besparen door met onmiddelijke ingang aan de energie en subsidiegeld verslindende ethanol productie een eind te maken.

 • mazzel1

  B Bob weet wederom niet waar het om gaat. Diermeel is iets anders dan beendermeel. BSE werd veroorzaakt doordat prionen van runderen terug bij hun soortgenoten kwamen. scheiding van zowel slachtafval als produktie van veevoeder is een vereiste en daar zijn wij in Nederland helemaal klaar voor en is een waterdicht geborgd systeem. Zoals B Bob ongetwijfeld weet wordt in de USA wel diermeel gebruikt net zoals Brazilie die notabene de soya zo voor hun deur zien groeien. Soya is geen energiegewas wat gebruikt wordt voor bio-ethanol; daar worden mais en tarwe voor gebruikt.

 • B bob

  Mazzel1, wederom denk je dat je mij kunt betrappen op het geven van verkeerde informatie en wederom kan ik dat weerleggen. Bloedmeel/beendermeel/verenmeel zijn allemaal vormen van Diermeel.
  De reguliere veehouderijen voegen deze smerige troep veel toe buiten Europa en dat is echt geen goede ontwikkeling.

 • denker123

  mazzel1,als er geen ethanol uit mais en tarwe gemaakt word,is er veel meer grond om soyabonen te zaaien.Trouwens van soya en koolzaad word ook steeds meer biodiesel gemaakt[ Argentinie 30% ].Het is 2 keer het wiel uitvinden om uit gevaarlijk afval via insektenlarven veevoer te maken,als soyabonen,koolzaad,mais en tarwe al eeuwen uitgevonden zijn om als voedsel te gebruiken. Of is het om de onderzoekers aan het werk te houden .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.