Pluimveehouderij

Nieuws

Franse eierproductie nog altijd lager

Parijs – In Frankrijk zijn in het tweede kwartaal 10 procent minder eieren geproduceerd dan een jaar geleden. De Franse eierproductie is daarmee nog altijd niet over de schok heen die is veroorzaakt door de begin dit jaar van kracht geworden strengere welzijnsregels voor leghennen.
Het aantal plaatsingen ligt echter wel op een hoog niveau zodat verwacht kan worden dat het verschil later dit jaar weer wordt ingelopen.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. De daling van de eierproductie is inmiddels sterk aan het afzwakken, want in het eerste kwartaal van dit jaar kwam de krimp nog ut op 18,5 procent. In dat eerste kwartaal werden daarmee 2,858 miljard consumptie-eieren geproduceerd wat in de drie maanden daarna aantrok tot rond de 3 miljard. De producentenprijzen bereikten een recordhoogte in maart maar zijn sindsdien weer een eind gedaald en lijken zich inmiddels ook te stabiliseren.

Agreste meldt verder dat Frankrijk nog altijd meer eieren invoert dan exporteert. In de eerste jaarhelft nam de waarde van de uitvoer weliswaar toe met 13 procent op jaarbasis maar daar tegenover staat dat de waarde van de invoer nagenoeg verdubbelde. Het negatieve saldo op de handelsbalans voor eieren kwam daarmee over deze periode uit op 35 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.