Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Controle op voetzoollaesies van start

Wijchen - De monitoring van voetzoollaesies bij vleeskuikens gaat vanaf 1 oktober van start. De periode tot 1 januari geldt als proefperiode, waarin slachterijen en NVWA ervaring op kunnen doen met de methode. Voor koppels die worden opgezet na 1 januari gaan de resultaten echt tellen.

Dit heeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) gemeld tijdens een voorlichtingsavond over de vleeskuikenrichtlijn in Wijchen.

Vleeskuikenhouders die te veel voetzoollaesies hebben bij hun vleeskuikens en onvoldoende scoren over een heel jaar moeten met hokbezetting terug van 42 kilo per vierkante meter naar 39 kilo per vierkante meter.

Oorspronkelijk was de afspraak van de sector met het ministerie dat er een proefperiode van een half jaar zou zijn. Door allerlei vertragende factoren is die periode niet haalbaar gebleken en is die proefperiode teruggebracht tot drie maanden. De NVP is hier verbolgen over, zo meldde secretaris Jan Brok. “Het is de zoveelste keer dat het ministerie zich niet aan afspraken houdt.”

Tot nog toe was ook niet duidelijk hoe het ministerie met de datum van 1 januari om zou gaan. In de oorspronkelijke opzet was het de bedoeling te starten met de monitoring bij alle dieren die vanaf 1 januari worden geslacht. Door het lobbywerk van de sector heeft het ministerie de plannen bijgesteld en begint met kuikens die na 1 januari zijn opgezet. In de praktijk betekent dit dat vanaf half februari de resultaten echt gaan tellen. Rond die tijd worden de koppels van begin januari geslacht.

De voetzoolaantastingen worden aan de slachtlijn visueel beoordeeld aan honderd poten van een stalkoppel.

Eén reactie

  • B bob

    Nu gaat het er om spannen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.