Pluimveehouderij

Nieuws 26 reactieslaatste update:1 okt 2012

2 Sisters Storteboom gaat antibioticavrij project trekken

Den Haag - Pluimveeverwerker 2 Sisters Storteboom gaat de tweede fase van het project Innovatieprogramma Antibioticavrije Ketens voor de pluimveeketen trekken. Dat meldt het InnovatieNetwerk.

De verwerker heeft samen met fokkerij Aviagen EPI en InnovatieNetwerk een plan van aanpak opgesteld om tot een antibioticavrije keten te komen. Het ministerie van ELI heeft het plan goedgekeurd. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de maatschappelijke discussie over antibiotica en de vraag uit de markt.

Vanuit de ervaringen in de eerste fase gaat de pluimveesector nu de aan de slag met de uitvoering van de volgende fase. In het vervolgplan zal worden gewerkt met circa 50 pluimveehouders uit alle schakels van de keten. Deze pluimveehouders zijn door 2 Sisters Storteboom geselecteerd. "We zitten nog in de beginfase van het project. De gesprekken bij de pluimveebedrijven lopen nog. We moeten nog verder uitkristalliseren hoe we op de bedrijven aan de slag gaan", aldus Willem Tel van 2 Sisters Storteboom.

Naast de fokkerij worden ook broederijen, mengvoerbedrijven en dierenartsen nauw betrokken bij de uitvoering. Programmaleider van het Innovatieprogramma Antibioticavrije Ketens, Lenie Klein Holkenborg is blij dat 2 Sisters Storteboom de regie wil voeren. “Het bedrijf is niet over één nacht ijs gegaan, maar gelukkig kunnen we nu verder met de tweede fase om uiteindelijk te werken aan een antibioticavrije productieketen”, aldus Holkenborg.

De looptijd van de tweede fase is twee jaar. De totale financiering voor deze fase bedraagt ruim 400.000 euro, waarvan de helft wordt gefinancierd door 2 Sisters Storteboom en de andere helft vanuit het ministerie van ELI.

Laatste reacties

 • politiek

  Succes toegewenst in deze bewustwording. Zeer beslist ook in het belang van de humane wereld. ( de mens) en de alsmaar toenemende zorgkosten. Denk aan MRSA en ESBL. Als dat onder controle is en beheersbaar dan heeft elke euro geinvesteerd in dit proces misschien wel 1000 euro opgebracht ! en bovendien een besparing van een hoop menselijk leed.

 • l coumans

  he he eindelijk weer eens een normale reactie

 • Ross

  Prima project maar gelukkig wordt er nu al vele malen minder antibiotica ingezet. Bevestiging dat de sector de zaken goed oppakt.

 • B bob

  Was het grootschalige misbruik van antibiotica maar afgenomen ! In Belgie is ondaks de vele kippenboeren die stopte met plofkippen houden het totale geregistreerde gebruik van medicatie gelijk gebleven en reken maar dat dat in de hele bio- industrie niet anders is !

 • Ross

  Bull Shit B bob kip zonder kop klopt weer eens niets van wat je schrijft.
  Wordt juist vele malen minder antibiotica ingezet ook al wil je dit niet horen.

 • B bob

  Jij bent hier degene die hier zoals gewoonlijk als een ross zonder kop schrijft mevrouw ro(ss)vato!
  Met leugens kom je niet ver meer. De illigale handel in medicatie is het afgelopen jaar juist toegenomen maar de overheid slaapt niet. Door nieuwe simpele tests is het gebruik van veel (verboden) middelen snel aan te tonen in het eindproduct dus het net sluit zich !

 • B bob

  Jij bent hier degene die hier zoals gewoonlijk als een ross zonder kop schrijft mevrouw ro(ss)vato!
  Met leugens kom je niet ver meer. De illigale handel in medicatie is het afgelopen jaar juist toegenomen maar de overheid slaapt niet. Door nieuwe simpele tests is het gebruik van veel (verboden) middelen snel aan te tonen in het eindproduct dus het net sluit zich !

 • mazzel1

  Bobke toch. 2 x achter elkaar hetzelfde bericht typen. En dat zo vroeg in de morgen in Texas. Kom je wel aan je nachtrust toe? Maak je je eigen niet teveel zorgen?

 • klaasKip

  Bob je moet toch echt eens uit de zon blijven dit gaat schadelijke gevolgen hebben voor je hersenpan er komt steeds meer onzin uit je toetsenbord het is in je pannetje echt aan het koken blijf uit de zon jongen daar in texas HiiHaa.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  Bobke ben zeer gelukkig maar je reactie is weer helemaal jou niveau(lager dan laag). Je denkt dat je weet hoe het met antibiotica gaat maar zoals gewoonlijk sla je de plank weer eens helemaal mis(altijd dus LOL).

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  Antibiotica vrij projekt ging het over en niet dat slappe gel....l van jou.
  Prima initatief maar de sector sluit hier al goed bij aan.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  ha ha Bobke is dit alles wat een niveau. Welterusten en droom lekker verder.
  Wij werken verder in een sector waar we niet bang zijn en trots zijn op wat we doen(jij ging op de loop voor je buren).

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  Nachtmerrie Bobke!!! je droomt van je eigen onkunde wakker worden.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Nines

  Vraag me af wat Storteboom met dit project wil bereiken. Alle feiten wijzen er op dat de pluimveehouderij enorme stappen voorwaarts maakt, maar als een dier ziek is dient het de zorg te krijgen die het nodig heeft. Als antibiotica daarbij een uitkomst is, dan moeten we dat toedienen. Antibiotica is geen gif. Ieder mens dat naar de dokter gaat met de schijn van een ontsteking krijgt met gemak een kuurtje mee. In sommige gevallen is dat niet eens nodig. Waarom mag een zieke kip dan niet krijgen wat het nodig heeft? Al die pluimveehouders die goed hun best doen om het antibiotica zo laag mogelijk te houden moeten worden beloond en mochten ze toch 1x wel antibiotica gebruiken moet Storteboom dat niet afstraffen op welkerlijwijze dan ook.

 • B bob

  Je kan lang en breed praten over antibiotica en de zwarte piet doorspelen naar de Humane geneeskunde maar Antibiotica hoort niet in de voedingsindustrie gebruikt te worden!! De bedrijfszekerheid van de Bio-industie gaat niet boven het belang van de Gezondheid van de Wereldbevolking op de lange termijn.
  Een biologische kippenboer ( zoals ondertekende ) werkt aan het versterken van de Natuurlijke weerstand en het zelfherstellende vermogen van het dierlijke lichaam. Ik heb nooit meer dan 2% uitval door ziekte aangezien ik de mogelijkheid heb om alle dieren dagelijks te monitoren. Dat is niet te doen als je er 100.000 + hebt lopen in een muffe donkere stal. Het is voor een reguliere veehouder overgens heel eenvoudig om op het gebied van diergezondied het zelfde te doen als de Biologische Veehouder. Download gewoon het stalboekje Pluimvee van de WUR .

 • B bob

  Doordat ik nog nooit overgegaan tot het ruimen van een kompleet koppel hou ik steeds de sterke dieren om mee verder te fokken over. Daar zouden de vermeerderingsbedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen.
  Er zijn momenteel nog dorpen waar de nakomenlingen van de overlevenden van de zwarte dood nog steeds antistoffen in hun bloed hebben tegen de pest!

 • Nines

  Als je hart hebt voor je dieren laat je ze niet lijden en geef je ze de zorg die ze nodig hebben. Medicijnen zijn met een doel uitgevonden, om te gebruiken. Ze worden getest op veiligheid en dus is er weinig risico. Waar maakt de samenleving zich druk om? om de grote uitbraken in de ziekenhuizen van resistente bacteriën. Je kunt ook té steriel werken en daardoor zullen de bacteriën zich juist ook aanpassen. Een beetje nuchter verstand in ziekenhuizen zou ook niet misstaan. Het is niet de veehouderij die schuldig is aan de grote uitbraken. Het is de complete samenleving en daar moet niet alleen de veehouderij de dupe van zijn. Zoals dat nu wel is.

 • B bob

  Beste Nines , over de ontwikkeling van schadelijke bacterieen in de steriele ziekenhuizen heb je volkomen gelijk !
  Ook de consument thuis is er niet gezonder op geworden sinds de sterk ontsmettende chemische schoonmaakmiddelen populiar werden.
  De intensieve reguliere bio-industrie is momenteel onverantwoord bezig met de ontsmettingsmiddelen en het medicatiegebruik aangezien dat gevaar opleverd voor de volksgezondheid . Een dier dat onder behandeling is heeft een verzwakte weerbaarheid en een potentiele haard van een pathogeen in ontwikkeling.Jouw bewering dat de Veehouderij niet Schuldig is dus niet waar.
  Het is zaak dat de ondernemers hun verantwoording nemen en de zwarte piet niet proberen door te spelen .

 • Ross

  De manier van dieren houden Bobke waar jij van droomt is mooi(blijven doen).
  Om mensen te voeden(komen er nog steeds meer) zul je voedsel op groetere schaal moeten produceren. Wie ben jij om te bepalen wat anderen doen!!!.
  Probeer niet steeds iedereen in jou keurslijf te persen. Zo zwart / wit is het niet.
  In de pluimveesector wordt minder en minder antibiotica ingezet. Zie ook dit project.

 • B bob

  Ik denk dat de producenten die MVO gaan produceren in de toekomst vooraan zullen staan. Maatschappelijk is het echt niet verantwoord om met gebuik van HUMANE medicatie in grote massa laagwaardige vervuilde voeding te blijven produceren. Zodra de wereldbevolking te veel toeneemt zal vanuit de G8 besloten worden tot een beperking van de landbouwgrond voor diervoeder en biobrandstof . Dat is eigenlijk al de werkelijkheid op dit moment maar dat hebben jullie in Nederland nog niet door. De EU zet in op de productie van Dierlijke voedingsmiddelen in de gebieden waar voldoende vraag is maar meststoffen en het voered makkelijk ter plekke geproduceerd kan worden. Multinationals als interchicken spelen hier handig op in en maken puree van de EU producenten.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.