Pluimveehouderij

Nieuws

Uitbraak Hagestein is van type H7N7

Lelystad – De laagpathogene vogelgriepuitbraak in Hagestein van afgelopen vrijdag is van het type H7N7. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut. Dit is dezelfde variant van het virus dat vorig jaar is aangetoond op pluimveebedrijven in Creil, Kootwijkerbroek en de Noordoostpolder.

De besmetting kwam aan het licht na een routinecontrole. Volgens Guus Koch van het CVI is het belangrijk dat een bedrijf snel geruimd wordt. “Een laagpathogene variant kan zich binnen een paar dagen tot weken ontwikkelingen tot een hoogpathogene variant. De kans hierop is echter gebaseerd op toeval en is moeilijk in te schatten. Het gaat om foutjes die het virus maakt in de vermeerdering waardoor het hoogpathogeen kan worden. Snel optreden is daarom absouut noodzakelijk omdat het hoopathogene virus zich ook veel sneller verspreid dan de laagpathogene variant, tot wel 5 keer sneller, zo blijkt uit dierexperimenten”, aldus Koch.

 

Koch benadrukt dat er ook verschillen binnen de H7N7 varianten kunnen zitten. Alle informatie over de vogelgriepvirussen worden bijgehouden in een databank. Hiermee kunnen onderzoekers bij elk nieuw gevonden virus snel opzoeken op welk virus deze het meest lijkt. Ook wordt de databank gebruikt om bij te houden hoe griepvirussen zich ontwikkelen. “Dit is belangrijk omdat we dan ook de diagnostiek kunnen aanpassen aan nieuwe varianten van het vogelgriepvirus, Nieuwe varianten kunnen nog wel eens interfereren met de huidige testen”, aldus Koch.

Of registreer je om te kunnen reageren.