Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Supermarkt Deen stapt volledig over op 1 Ster-kip

Amsterdam - Supermarkt Deen stopt als eerste supermarkt in Nederland met de verkoop van conventionele kip. Het bedrijf gaat over op kip met één ster van de Dierenbescherming. Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt.

Deen heeft deze maand al een groot deel van haar conventionele kip vervangen en zal de omschakeling naar kip met één Beter Leven-ster in stappen realiseren. Uiterlijk 31 december 2014 moeten alle kipproducten één ster van de Dierenbescherming hebben. Op dit moment is 45 procent van het kipvolume volgens eigen opgaaf van Deen in de winkel goed voor één ster van de Dierenbescherming. Deen verkoopt volgens eigen zeggen 50.000 kippen per week. Interchicken is de leverancier van de kip. Een deel van de kippen die worden geleverd, komt uit Roemenië, waar Interchicken een groot deel van de kippen met het Beter Leven Kenmerk produceert.
Interchicken maakte vorige maand bekend in Roemenië een productieketen te hebben opgezet voor de productie van 3,6 miljoen kuikens met één ster op jaarbasis.
Ook supermarktketen Coop maakte vorige week bekend dat zijn kipassortiment vanaf volgende maand voor 90 procent één ster van de Dierenbescherming heeft. Het bedrijf heeft geen einddatum gesteld voor een volledige omschakeling.

In juni maakte Plukon bekend dat het zijn productie van één ster kippenvlees gaat opschalen naar 120.000 kuikens per week. Volgens directeur Peter Poortinga van Plukon is er onder de pluimveehouders voldoende belangstelling om snel om te schakelen naar één ster productie en heeft het bedrijf een wachtlijst met 50 pluimveehouders die willen starten met duurzame één ster productie.

Marktleider Albert Heijn meldt dat het bezig is met de verduurzaming van het gangbare kipassortiment. Daarbij gaat het vooral om extra eisen die worden gesteld aan de productie in reguliere stallen, waarbij vooral meer ruimte (20 procent) wordt geboden aan de kuikens. Een woordvoerder van AH meldt dat het bedrijf hierover in gesprek is met haar leveranciers. Daarnaast heeft AH onder de naam Puur en Eerlijk het scharrelvlees met één ster en het biologische vlees met drie sterren.

Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier is blij met de ontwikkelingen. Hij denkt dat een volledige omschakeling naar één ster voor 2015 haalbaar moet zijn.
Eerder gaven ook diverse A-merken (Unilever, Wagner Pizza, Olvarit, Johma, Struik en Domino's Pizza) al aan dat ze alleen nog kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming gaan gebruiken.

Laatste reacties

  • v.d.Velden

    één stal met 200.000 kippen en dan 1 ster er zullen ook wel 8 ronde's per jaar gemest gaan worden, een beetje die roemenen kennende. goed bezig die dierenbescherming ik heb gehoord dat ze in de oekraine ook bezig zijn met het verkrijgen van een ster van de nederlandse dierenbescherming

  • Khalid en zijn maten

    Ik vermoed dat er wel met geld geschoven is daar in Roemenië,want daar zijn ze goed in...

Of registreer je om te kunnen reageren.