Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Russische importban leidt tot vernietiging eendagskuikens

Barneveld – De importban voor pluimvee en pluimveeproducten uit de provincie Utrecht die Rusland deze week heeft ingesteld, heeft ertoe geleid dat een koppel eendagskuikens bestemd voor de Russische markt moest worden vernietigd omdat er geen alternatieve afzetmogelijkheid voor te vinden was.

De schadepost voor de betreffende broederij bedroeg 100.000 euro. Dit meldde secretaris Henk Hulsbergen tijdens de vergadering van de sectorcommissie pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Rusland stelde tegen de verwachting in toch een importverbod in voor drie maanden voor pluimveeproducten uit de provincie Utrecht in verband met de uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Hagestein. Er is met de Russen en de andere landen van de Douane-unie (Wit Rusland en Kazachstan) onderhandeld over aanpassingen aan het exportcertificaat, waarbij export gewoon kan blijven doorgaan, uitgezonderd producten uit de zone van 1 kilometer rond het besmette bedrijf. De NVWA geeft sinds begin deze maand dan ook, inspelend op deze situatie exportcertificaten af. Tot nu toe zijn er geen problemen met andere exportbestemmingen.

Eén reactie

  • B bob

    De Russen profiteren van de nederlandse vogelgriep uitbraak en kunnen de grens weer een stukje verder dichtschuiven.
    Natuurlijk mag ik alleen denken dat er een Rus langs de stal in Utrecht is gelopen en de omzet van zijn landgenoten heeft verdubbeld.
    Er zijn momenteel veel Glastuinbouwers die door de russische gasindustrie ernstig in de problemen zitten . Enorm veel van deze ondernemers hebben een WKK aangeschaft omdat ze dan electra konden terugleveren. Het gas werd echter door de Russen zo duur gemaakt dat deze gasmotoren niet meer rendabel kunnen draaien en een investering van een miljoen euro kan in de verkoop. De russen bouwen Glastuinbouwbedrijven en kopen op de veilingen de WKK voor een prikkie Zie het maar als ontwikkelingshulp aan de armlastige Russische bevolking ( o nee alleen de rijke russen worden nog rijker :-( )

Of registreer je om te kunnen reageren.