Pluimveehouderij

Nieuws 1668 x bekeken 11 reacties

Relatie verenpikken en vezelrijk voer

Onderzoekers van de Duitse universiteit van Hohenheim hebben ontdekt dat kippen die agressief gedrag vertonen (veren pikken) graag meer vezelrijk voer eten dan kippen die minder van dit soort gedrag vertonen.

In een proef kregen 20 kippen die waren geselecteerd voor weinig verenpikgedrag en 20 kippen die waren geselecteerd voor veel verenpikgedrag twee typen voer: een dieet van graan en soja en een vezelrijk voer (met 8 procent spelthullen). De agressieve groep had een duidelijke voorkeur voor het vezelrijke dieet en nam daar dan ook meer van op. De agressieve kippen waren hierdoor in de proefopstelling ook zwaarder dan de minder agressieve kippen. Het verenkleed was ook meer beschadigd in de agressieve groep. De onderzoekers weten niet precies de reden waarom vezelrijk voer en verenpikgedrag een relatie met elkaar hebben. In een volgend onderzoek willen ze dit verder bestuderen.

Laatste reacties

 • l coumans

  ook al weer zo n eeuwen oude wijsheid ,geef je kippen een dikke laag los stro en ze hebben vezels genoeg en geen tijd om na elkaar omtezien

 • B bob

  De 'onderzoekers'hebben wel een flink bedrag verdiend aan het vaststellen van iets dat al eeuwen bekent is . Daar zijn ze bij de WUR ook zo goed in . De miljoenen euro's die daar in een bodemloze put vallen leveren ook alleen maar onzinnige corrupte rapporten op.

 • theastrovor

  Er staat niet dat het verstrekken van vezelrijk voer het verenpikken vermindert. Wel dat niet agressieve kippen andere behoeftes hebben dan wel agressieve.
  Het lijkt mij dat hier extra onderzoek nodig is wat meer inzicht kan geven in die achterliggende behoeftes.
  Uit de praktijk weten we dat vezelrijk voer de kans op pikkerij kan verlagen. Maar ook dat je een koppel waar kannibalisme op zit niet alleen met het verstrekken van vezelrijk voer weer op het rechte pad krijgt. Voorkomen is hier eenvoudiger dan genezen. Te beginnen met een kip met een rustig karakter.

 • joannes

  theastrover zou het zo kunnen zijn dat kippen altijd in de groep een aantal rollen hebben waar enkele dominant en enkele volgzaam en passief acteren. Het groeps gedrag van kippen om het zo te noemen. Het is een vorm van selectie die in tijden van voorspoed slechts social werkt maar in tijden van tegenspoed de sterke een voorsprong geeft op over de zwakkere. Nu in de pluimvee houderij heb je ivm de constante aanvoer van eten alleen met het sociale aspect te maken maar het zal altijd een onderdeel van de kippengroep zijn. Er zijn diverse gezegden die er aan refereren: de onderlinge pikorde, haantjes gedrag, kaal en versleten, maar ook beschermen als een kloek met kuikens enz, Dus wat als het nu gewoon Moeder Natuur is bij kippen die hen met deze strategy voor overleven als soort heeft uitgerust?

 • B bob

  Als kippen elkaar uit frustratie beginnen aan te vallen in de stal is er tijdens de eerste 10 weken van hun leven iets flink fout gegaan. In de opfokstallen kun je als Boer erg veel doen op dit probleenm te voorkomen. Voldoende daglicht is een factor maar ook dagelijks tussen de kippen lopen en grof voer strooien geeft een bepaalde sfeer die problemen in de stal op termijn voorkomt.
  Bij de WUR zijn al diverse onderzoeken verricht naar gedrachtsproblemen maar met de onderzoeksresultaten word eigenlijk nooit iets gedaan . De reden lijkt mij dat het geld kost om de leefomstandigheden te verbeteren.

 • bankivahoen

  Een perfecte benoeming van feiten joannes@ ! (#4)

 • B bob

  op youtube staan een aantal filmpjes die de reguliere plofkip houder niet moet kijken . Dan krijg je namelijke het echte beeld van de moderne manier van Veehouden. ( 'OKvleesnl biologische kippen boer' en 'kip in de wei'' voor de pluimveehouders die de kop niet in het zand steken. )

 • hvr

  We draaien er omheen want ik vrees toch dat de belangrijkste reden inderdaad is: 'dat het geld kost om de leefomstandigheden te verbeteren'. En wat het opbrengt ligt te ver in de toekomst om rekening mee te houden kennelijk.
  Verder zou het geen kwaad kunnen een bericht goed te lezen alvorens een reactie te plaatsen (@ coumans bv.), maar dat terzijde.

 • l coumans

  beste hvr ook tussen de regels lezen van het bericht

 • B bob

  hvr, Nu innoveren brengt gelijk meer geld in het laatje. Het is vaak een kwestie van willen en de bank kunnen overtuigen van de noodzaak van dierwelzijn. De Beste manier om de bank voor het blok te zetten is gewoon de zooi in de soep laten draaien ( indien je toch al voor de bank werkt ) daarna kun je met een nieuw bedrijfsplan als beter leven veehouder een doorstart proberen te maken en uit de schulden proberen te geraken.

 • hvr

  @ coumans, het zijn maar 1,5 regel, ligt wrsch aan mij dat ik niet zie wat daar nog tussen zit, sorry daarvoor.
  @ B bob, ja hopelijk is dat zo. Dan is het toch bij velen het 'willen' waar het aan schort vrees ik.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.