Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Pierson foundation wil onderzoek subsidies buitenlandse megastallen

Amsterdam - De Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, ageert tegen de verstrekking van exportkredietverzekeringen door de Nederlandse organisatie Atradius DSB aan het Oekraïense pluimveebedrijf Myronivsky Hliboproduct.

De Foundation pleit voor een diepgaand onderzoek naar de wijze waarop Nederland bijdraagt aan de bio-industrie in landen met een in de ogen van de Pierson foundation lager welstandsniveau voor dieren dan in Nederland. Myronivsky verkreeg in totaal 8,7 miljoen euro aan exportkredietverzekeringen van Atradius voor de bouw van het Vynnytsa-complex, een pluimveeproductiebedrijf voor in totaal 18,7 miljoen vleeskuikens. Atradius DSB is het Nederlandse export kredietagentschap, een staatsorganisatie.

De Pierson Foundation vindt dat het Nederlandse parlement niet serieus wordt genomen. Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd uitgesproken dat de Nederlandse regering op geen enkele manier mag bijdragen aan de financiering van megastallen in het buitenland. Atradius zou door de verstrekking van bovengenoemde exportverzekeringen in strijd handelen met deze motie.

Laatste reacties

 • AD AKKERMANS

  marianne thieme kan beter onderzoeken of er op subsidiebeleid geen belangenverstrengeling is tussen haar en haar man .

 • Professor Pluim

  Ik ben op het project geweest, en kan eenieder verzekeren dat het hier gaat om ultramoderne stallen met het hoogst mogelijke welzijnsniveau.
  Deze doen zeker niet onder voor Europese stallen !
  Om dat vast te stellen heb je echt geen 'wetenschappelijk bureau' nodig.
  Overigens de stallen zijn qua omvang vergelijkbaar met die in Europese landen, en zijn gebouwd op meerdere locaties.

 • joannes

  Ja Professor Pluim, de grootste leveranciers van dit bedrijf zijn Nederlandse bedrijven en dat zijn degene die profiteren van deze export subsidies. Overigens de eigenaren zijn met hulp van Europa nu een van de rijkste producenten/retailers in de Ukraine. En kip is in de Ukraine ivm de prijs 70% van de vleesconsumptie. Het enigste risico daar is kennis en moderne instalaties en dat wordt gretig gesubsidieerd geleverd.

 • Professor Pluim

  Er is hier sprake van export kredietverzekering en dat is geen subsidie. Dit maakt het voor bedrijven mogelijk dergelijke projecten te beleveren en het betalingsrisico te beperken.
  Als op deze manier export kan worden gestimuleerd is dat een hele goede zaak.

 • De Mol

  Ik verdien jaarlijks miljoenen euro's aan de projecten in Oost Europa en wil daarom dat jullie je in Holland ergens anders druk om maken . Die vervelende PvdD bijvoorbeeld . (kan ik rustig verder met mezelf verrijken)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.