Pluimveehouderij

Nieuws 1311 x bekeken 3 reacties

Nauwelijks gevolgen voor export verwacht

Den Haag/Zoetermeer – Export van eendagskuikens en broedeieren lijkt vooralsnog weinig hinder te ondervinden van de uitbraak van laagpathogene vogelgriep afgelopen zaterdag in Hagestein. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geeft sinds 1 augustus aangepaste certificaten af waarin onderscheid wordt gemaakt tussen hoog en laagpathogene vogelgriep.

Tot voorkort kon de NVWA dat onderscheid niet maken en was er alleen maar sprake van het begrip vogelgriep vrij. Op het moment dat er sprake was van een laagpathogene uitbraak gaf de NVWA geen certificaten meer af en lag de export stil.

Er is vorig jaar onderhandeld met Rusland en de andere landen van Douane-Unie (Kazachstan en Wit Rusland) over een soepeler regeling in geval van laagpathogene vogelgriep. Dat heeft geresulteerd in de huidige regeling waarin onderscheid wordt gemaakt tussen hoog en laagpathogene vogelgriep.

"In de nieuwe situatie blijven we certificeren met de melding dat er in Utrecht een uitbraak is van laagpathogene vogelgriep", aldus een woordvoerder van de NVWA. Voor de Douane-unie geldt dat producten uit het besmette gebied (de één kilometerzone) niet mogen worden geëxporteerd. Volgens het Veterinair Informatiepunt van de Productschappen Vee Vlees en Eieren is er nog wel een kans dat de landen van de Douane-Unie toch nog restricties hanteren. Dat heeft te maken met een overgangsperiode tot half september die wordt gehanteerd. Het Veterinair Informatiepunt hoopt dat exporteurs die tegen problemen aanlopen dit melden aan het VIP.

Ook voor Hong Kong, Oekraïne en Singapore geldt dat alleen de export uit het ingesloten gebied is geblokkeerd.

Laatste reacties

 • sensia

  En geen enkel woord over de 35.000 afgemaakte kippen.
  meedogenloze handel, het enige wat telt is de export, het geld. een dierenleven telt niet.

 • jehanvankroaks

  bovenstaand commentaar heeft niks met het nieuws artikel te maken.
  zonde van de tijd.

 • B bob

  Sensia, verwacht je begrip als je zo reageert op een website voor intensieve Land en Tuinbouwers ?

Of registreer je om te kunnen reageren.