Pluimveehouderij

Nieuws

Hongkong gaat nieuw vogelgroepvaccin inzetten

Hongkong - Het Aziatische land Hongkong gaat een nieuw vaccin inschakelen om de pluimveestapel te beschermen tegen het gemuteerde H5N1-vogelgriepvirus.

Staatssecretaris voor Voeding en Gezondheid, Ko Wing-man, heeft aangekondigd dat 10 miljoen doses van het nieuwe Re-6 vaccin beschikbaar zal worden gesteld vanaf oktober dit jaar. Alhoewel de uitbraken niet verder toenemen, acht het ministerie het toch nodig om extra maatregelen te nemen. Het virus wordt namelijk steeds vaker gevonden bij wilde vogels, die het vervolgens weer kunnen overbrengen op pluimvee.
Het vaccin is ontwikkeld in China en zal het oude Re-5 jab vaccin vervangen, aldus Wing-man. Het nieuwe vaccin is gebaseerd op de meest recente virusstam H5N1, geïsoleerd in China. Dit vaccin zou volgens de experts dan ook doeltreffender moeten zijn tegen de H5N1-variant die in Hongkong is gevonden dan het oude vaccin. De autoriteiten in Hongkon gaan ook de controles in dierenwinkels, markten en pluimveebedrijven opschroeven. De bedoeling is dat er meer monsters worden genomen om deze te testen op aanwezigheid van het vogelgriepvirus.

Of registreer je om te kunnen reageren.