Pluimveehouderij

Nieuws

'Gros kalkoenenhouders inmiddels verzekerd tegen Blackhead'

Ysselsteyn – Ruim 80 procent van de kalkoenenhouders in Nederland heeft inmiddels een verzekering tegen de kalkoenenziekte Blackhead afgesloten. Dat zegt René Arts, secretaris van de afzetcoöperatie voor kalkoenen (BAV) .

Tegen de besmettelijke ziekte Blackhead, veroorzaakt door de protozo Histomonas meleagridis, is geen geneesmiddel. Er is wel een preventief middel, maar dat is niet toegestaan.

Bij een uitbraak ligt de schade al snel op 100.000 euro per gemiddeld bedrijf en de dieren verzekeren lijkt op dit moment de enige oplossing. De verzekering wordt al ruim zeven jaar aangeboden aan Duitse kalkoenenhouders. De BAV heeft de afgelopen jaren meerdere pogingen gedaan om deze Duitse verzekering ook beschikbaar te maken voor de Nederlandse kalkoenenhouders. "Dat is nu eindelijk gelukt. Wij als BAV bemiddelen maar de verzekering wordt direct bij de Duitse verzekeringsmaatschappij R+V afgesloten. De verzekering is best prijzig en bevat een hoog eigen risico. Door een collectiviteitskorting krijgen de Nederlandse kalkoenenbedrijven wel enkele procenten korting op de premie”, aldus Arts.

Volgens de BAV houdt de prijs van de verzekering de sector niet tegen om zich te verzekeren. Arts: “Van de vijftig kalkoenenhouders zijn er veertig inmiddels verzekerd, 80 procent dus. Ook in Duitsland zijn veel bedrijven verzekerd. Enkele zeer grote Duitse bedrijven nemen echter het risico en hebben blijkbaar genoeg buffer om de financiële schade op te vangen”.

De BAV is blij met de verzekering maar hoopt dat in de toekomst het preventieve middel Histobloc wordt toegelaten. “Het is een onvoorspelbare ziekte en dat maakt het ook zo griezelig. Met een preventief middel zoals Histobloc kunnen we meer uitbraken in de toekomst voorkomen”.

Door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)  wordt er slechts op kleine schaal onderzoek gedaan naar de ziekte. “De sector is echter in overleg met de dierenartsen en ons over mogelijke onderzoeksprojecten op korte en middellange termijn, zoals het testen van middelen om ingeval van een beginnende uitbraak de verdere verspreiding te voorkomen”, aldus Christiaan ter Veen van de GD.

Volgens Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren is er vanuit het productschap zeker aandacht voor de ziekte maar concrete onderzoeken zijn er niet. “Het is een lastige ziekte en we hebben nog geen goed beeld waarom de ziekte soms wel en soms niet opduikt. Ook zien we bij sommige uitbraken dat alleen de hennen dood gaan en niet de hanen. Het is belangrijk om dit soort dingen uit te zoeken maar een onderzoek kost al gauw twee tot drie ton. De kalkoenensector is vrij klein in Nederland. Dit soort bedragen is dus lastig om weg te zetten bij de kalkoenensector”, aldus Hulsbergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.