Pluimveehouderij

Nieuws 959 x bekeken

Franse kippensector profiteert niet van wereldmarkt

Parijs – De Franse kippensector profiteert niet voldoende van de dynamiek van de wereldwijde productie en vooral consumptie van kippenvlees. De Franse productie van kippenvlees is vorig jaar weliswaar licht toegenomen naar 1,86 miljoen ton maar dat is wel 20 procent minder dan tien jaar geleden.

Dat stelt de branche-organisatie Confédération française de l'aviculture, de Cfa. De Franse pluimveehouderij is flink opgeschrikt door de recente ondergang van Groupe Doux, één van de grootste spelers in de sector. Doux was sterk afhankelijk van de export van kippenvlees en daarvan gemaakte producten, een gebied waar Frankrijk volgens de Cfa juist steken laat vallen. Daardoor is het overschot op de handelsbalans van deze producten nu nog maar een kwart van dat van 2001. De invoer van kippenvlees uit andere EU-landen is in die periode ook verdubbeld.

Franse vleesbedrijven zoals Duc, Tilly-Sabco en ook Doux richten zich vooral op verwerkte producten met een hogere toegevoegde waarde. Die worden dan bijvoorbeeld onder het kwaliteitsmerk Label Rouge op de markt gebracht. "Maar onze sector heeft problemen bij de producten aan de onderkant van de markt die nog altijd goed zijn voor 65 procent van de Franse consumptie van kip en kalkoen", denkt voorzitter Michel Prugue van de Cfa. "De grote winkelbedrijven vinden die producten dan bij leveranciers uit Duitsland of Nederland. De sector zal zich beter moeten concentreren op de verscheidenheid van het aanbod."

Of registreer je om te kunnen reageren.