Pluimveehouderij

Nieuws

FAO: aanpak vogelgriep kan beter

Rome – Landen moeten goed voorbereid zijn op een uitbraak van het vogelgriepvirus. Dat meldt de Food and Agriculture Organization (FAO) in een rapport over de gevaren van vogelgriep op de pluimveesector wereldwijd.

De FAO verwijst hierbij naar de uitbraken van het virus in Mexico. De afgelopen weken zijn er tientallen uitbraken gemeld van het vogelgriepvirus type H7N3 in de Mexicaanse provincie Jalisco. Sinds de ontdekking van het virus in Jalisco zijn al 4,9 miljoen stuks pluimvee geruimd.

Volgens de FAO kan de economische schade van dit virus voor belangrijke productie gebieden en de intensieve veehouderij aanzienlijk zijn en moeten landen dit niet onderschatten. Volgens de wereldvoedselorganisatie is een goed systeem nodig voor controle op aanwezigheid van vogelgriepvirussen van het type H5 en H7. “De symptomen bij de kippen worden vaak te laat opgemerkt als symptomen van een vogelgriepvirus. Daarnaast moet er beter worden samengewerkt tussen veterinaire experts, kleine (backyard) pluimveehouders en overheid om snel maatregelen te kunnen nemen na een uitbraak”, aldus de FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.