Pluimveehouderij

Nieuws

Drinkwater pluimvee vaak van onvoldoende kwaliteit

Deventer – Een groot deel van de drinkwatermonsters die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vorig jaar heeft onderzocht, kreeg de uitslag ‘minder geschikt’ of ‘ongeschikt’. Dat meldt het blad GD Pluimvee.

Rond de 40 procent van de drinkwatermonsters kreeg een van deze twee uitslagen. Omdat het grotendeels drinkwatermonsters uit de voorruimte van de stal betreft, is dit percentage volgens de GD waarschijnlijk een onderschatting. Het gaat erom wat de dieren uit het drinkpunt in de stal te drinken krijgen en tussen de voorruimte en de drinknippels kan nog een vervuiling ontstaan.

Volgens de GD kan onvoldoende drinkwaterkwaliteit voor de nodige economische schade zorgen. Een besmetting met schimmels en gisten kost een bedrijf met 30.000 leghennen ruim 12.000 euro op jaarbasis. Een bacteriologische vervuiling op een bedrijf met 30.000 vleeskuikens kost ruim 2.000 euro per ronde.
Alle pluimveehouders die wateronderzoek laten doen door de GD krijgen naast de gebruikelijke uitslag toegang tot de website GD Waterweb. Daar vinden de pluimveehouders informatie over de uitslagen met daaraan gekoppelde referentiewaarden en handige tips en adviezen ter verbetering.

Of registreer je om te kunnen reageren.