Pluimveehouderij

Nieuws

CO2- koeling tegen salmonellabesmetting eieren

Lafayette - Toevoeging van CO2 of een afkoelproces van de eieren waarbij extra CO2 de eieren in wordt gezogen kan een besmetting met salmonella in het ei onder controle brengen. Dat stellen onderzoekers van de Purdue Universiteit van Lafayette in de Verenigde Staten.

De onderzoekers gebruikten de CO2-gas van -75 graden Celcius om de temperatuur van de eieren snel omlaag te brengen. Er vormt zich dan een dun laagje ijs in de eierschaal. Na de behandeling dooit het ijslaagje waardoor de temperatuur van het ei snel daalt tot onder de zeven graden. Het op deze manier toegevoegde CO2 zorgt voor een verbetering van de activiteit van het enzym lysozyme dat het eiwit beschermt tegen bacteriën als de salmonella. De Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA verwacht dat door een snelle koeling van eieren tot onder de zeven graden het aantal salmonellabesmettingen van consumenten met zeker 100.000 gevallen per jaar kunnen dalen.

In Europa is het beleid er juist op gericht de eieren salmonellavrij te produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.