Pluimveehouderij

Nieuws 1277 x bekeken 5 reacties

Britse studie naar effect van eierdooiers

Londen - Het effect van het eten van eierdooiers op het ontwikkelen van aderverkalking is bijna net zo groot als roken. Dat zeggen Britse onderzoekers na bestudering van de medische gegevens van 1231 patiënten.

De onderzochte personen hadden een gemiddelde leeftijd van 61,5 jaar en waren allemaal patiënt bij een aderverkalkingpreventiekliniek in Londen. De onderzoekers vergeleken het aantal sigaretten dat de mensen roken, het aantal eidooiers dat ze per week eten en het aantal jaren dat de mensen al eieren eten. Hieruit bleek dat na het veertigste levensjaar de kans op aderverkalking toeneemt. Die toename was echter explosief als de patiënten ook roken en eierdooiers eten. En bij drie of meer eierdooiers per week bleek de kans op aderverkalking nog groter te worden. Volgens de Nederlandse Stichting Blij met een Ei is een ei juist een gezonde keuze. "Eieren zijn een bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink en jodium. Stuk voor stuk belangrijke bouwstoffen voor de groei en ontwikkeling van je lichaam", aldus de Stichting.

Laatste reacties

 • Bussemakers

  Dit onderzoek of studie zegt me niets, aangezien heel veel andere factoren in de levensstijl en/of erfelijke aanleg van mensen een mogelijke invloed kunnen hebben op aderverkalking.

 • AlexOirlo

  Typisch een onderzoek waaruit weer een vreemde/foute conclusie wordt getrokken. Je verandert twee variabele, die qua rookgedrag (licht-zwaar) ook nog variabel is en trekt een conclusie waarbij de oorzaak bij een variabele wordt gelegd. Lijkt mij een gevalletje: 'Hoe kan ik toch weer geld lospeuteren voor een vervolgonderzoek'. PVE gaat met zoiets waarschijnlijk ook weer niets doen. 'Het zou verboden moeten worden'

 • PdeGouw

  Ik heb des betreffend onderzoek even na gezocht en het lijkt er inderdaad sterk op dat men niet gekeken heeft naar eventuele andere factoren. Citaat uit het artikel: 'Interpretation: Our findings suggest that regular consumption of egg yolk should be avoided by persons at risk of cardiovascular disease. This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference.'

  Oftewel, gewoon doorlopen mensen, niets te zien. En vooral lekker eitjes blijven eten natuurlijk.

  Wel jammer dat men uit een dergelijk onderzoek meteen zulke conclusies durft te trekken, terwijl er ook artikelen/onderzoeken bestaan die het tegendeel bewezen hebben. Dit soort drama-berichten wordt over het algemeen breed uit gemeten in de pers, zonder daarbij de manko's in het onderzoek (het nalaten van corrigeren voor 'confounding factors' en het perspectief waarbinnen het onderzoek gedaan is) te vermelden.

 • l coumans

  met andere woorden het is weer pruimentijd

 • in-ovo

  Hier een mooie samenvatting van wat er allemaal mis is met het onderzoek of in ieder geval de reactie van de media: http://djazz.it/N0zKCt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.