Pluimveehouderij

Nieuws

‘Braziliaanse integraties verminderen productie’

Zoetermeer – De drie grootste pluimveevleesbedrijven van Brazilië hebben aangekondigd hun productie te gaan verminderen. Dat meldt voorzitter Jan Odink van de Nepluvi. Odink was de afgelopen dagen op de vergadering van de International Poultry Council in Bahia in Brazilië.

De drie grootste pluimvee-integraties van Brazilië, Marfrig, Brasil Foods en JBS kampen met sterk gestegen voerkosten. Ze slagen er tot nog toe onvoldoende in om die gestegen kosten terug te verdienen bij de afnemers. Tijdens de conferentie kondigden de topmensen van de drie verschillende bedrijven onafhankelijk van elkaar aan dat ze onder de huidige omstandigheden niet anders kunnen dan de productie verminderen. De integraties hebben te maken met sterk gestegen kosten voor hun voergranen. De jongste prognoses van de USDA melden een al weer sterk gestegen graanprijsstijging.

Odink verwacht dat ook in Europa de productie, links om, dan wel rechts om, zal inkrimpen. Ook hier kunnen de vleeskuikenhouders de gestegen kosten niet terugverdienen. Afnemers (retail) weigeren tot nu toe hogere prijzen te betalen om de sterk gestegen kosten te vergoeden. "Er zijn Duitse integrators die al hebben aangekondigd de productie drastisch in te willen krimpen", aldus Odink, die verder geen namen wil noemen. Hij verwacht dat ook in Nederland de productie zal inkrimpen, zodat de afzetprijs door een krapper aanbod wel moet stijgen. "Er worden nu al minder kuikens uitgebroed."

Enkele weken geleden deed vleeskuikenhouder Hessel Bouma al een oproep aan collega pluimveehouders om stallen tussen de ronden door langer leeg te laten staan om op die manier de productie te drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.