Pluimveehouderij

Nieuws 1893 x bekeken 9 reacties

Antilichamen uit eigeel beschermen kuiken tegen Coccidiose

Washington - Onderzoekers van het Amerikaanse Agricultural Research Service, verschillende universiteiten in Mexico en het Mexicaanse bedrijf IASA hebben een methode ontwikkeld om Coccidiose bij kippen te voorkomen.

Coccidiose is een economisch relevante ziekte. Het is onder controle te krijgen door goed management en vaccinaties (actieve immunisatie). Maar alternatieven om Coccidiose te bestrijden zijn welkom, vooral voor de biologische pluimveehouderij.
De Amerikaanse en Mexicaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het verstrekken van antilichamen (verkregen uit eigeel) aan eendagskuikens de kuikens resistent maakt tegen een Coccidiose-infectie. “Het is vergelijkbaar met het verstrekken van biest bij andere diersoorten en is in tegenstelling tot een actieve immunisatie bij een vaccinatie een passieve immunisatie”, aldus de onderzoekers.
De onderzoekers maken gebruik van antilichamen die uit eigeel van Coccidiose-vrije kippen komen. Ook zijn de kippen hyperimmuun gemaakt, wat betekent dat deze kippen een grotere afweer hebben tegen Coccidiose dan normale kippen. De eendagskuikens die de antilichamen in het voer kregen, en daarna werden geïnfecteerd met de veroorzaker van Coccidiose – de protozoa Eimeria, hadden een betere groei, minder Eimeria protozoa in de mest en minder darmbeschadigingen dan de controlegroep. 
Volgens de onderzoekers kan deze techniek in de toekomst ook gebruikt worden om eendagskuikens een bescherming te bieden tegen andere ziektes.

Laatste reacties

 • B bob

  Hopelijk ontstaat door dit doelgerichte onderzoek naar een ziekte niet een ander probleem ! Werk gewoon schoon met niet te veel dieren in een vrije uitloop stal en geef weerstand/immuunsysteem versterkende kruiden in de voeder mee en je hebt vanzelf minder ellende .

 • l coumans

  beste B bob maak je niet druk deze wijsheid is al meer dan 2 eeuwen oud

 • B bob

  Misschien is er met deze 'Wijsheid' tot op heden niets gedaan omdat er gevaren aan kleven I Coumans.

 • B bob

  De Mens is altijd bezig de Natuur te evenaren en op het randje van wat mogelijk is balanceren is spannend maar ook kortzichtig

 • joannes

  B bob zoals jij, volgens mij, ervaart; is het de kwaliteit van ¨het leven¨ dat hij niet het gevaar maar de limits van het leven opzoekt. Het is de misterieuse zoektocht of opdracht die elk levend wezen heeft, of het een plant of een mens is. Jij zoekt vooral de limits met het provoceren van medebloggers met een beetje kennis en ervaring en veel ¨horen zeggen¨ of ¨ik weet waar de bel hangt maar heb de klepel nog niet gevonden¨. Het is niet om je te beledigen maar probeer wat meer inhoudelijker een bijdrage te leveren. Dan ga ook weer lezen wat je schrijft! Veel succes!!!

 • B bob

  Een beetje warrig verhaal Johannes. Voel je alsjeblieft niet verplicht om mijn reactie's serieus te nemen en denk vooral niet na over de zin van het bestaan.
  Het lukt me maar niet om de moderator van deze site zover te krijgen dat hij mij de mond snoert. Ik ga bijna denken dat ik tussen de regels door bij een aantal mensen doordring.

 • v.d.Velden

  B bob ik denk dat jij folkert van der G. bent

 • B bob

  HeHe eindelijk iemand die zo dom is om te raden wie ik niet ben . Wie doet een poging ?
  De hoofdprijs is geen reis naar Parijs maar een rood en vierkant blauw balletje

 • Khalid en zijn maten

  Als B bob zoals hij al eens eerder aangaf,een in Texas levende,rentenierende Nederlander is,die zich in Texas ook bezig heeft gehouden met biologische landbouw,dan ken ik er 2 uit de tijd dat ik in Texas was,die ene valt al af omdat die alleen melkvee had,en die naar mijn idee niks meer met Nederland heeft. Er was destijds ook nog zo'n Fries die zich bezighield met 'iets' in de biologische richting,maar ik ( en niet alleen ik) vond dat destijds een nogal 'wazige'gast,zo'n soort geitenwollen sokken gast uit Friesland...Hij sprak trouwens wel overwegend de Nederlandse taal en niet alleen Fries ...Die zou het dan kunnen zijn...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.