Pluimveehouderij

Nieuws 50 reacties

‘Acties tegen plofkip verhogen verkoop’

De Meern - De stijging in verkoop van pluimveevlees van afgelopen maanden is toe te schrijven aan de acties van dierenwelzijnsorganisaties tegen de plofkip.

Dat zegt Jan Brok, secretaris van de vakbond voor pluivmeehouders, NVP. De verkoop van pluimveevlees met een welzijnzkeurmerk stijgt weliswaar ook, maar dat is een niche, verklaart hij. “Als mensen het woord kip horen, ook al is het in een negatieve context, dan gaan ze meer kip kopen.” Brok spreekt overigens liever van ‘bofkip’ dan van ‘plofkip’, omdat volgens hem de omstandigheden waarin de dieren gehouden worden, optimaal zijn.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  mooi bericht, succes met de bofkip

 • mollie89

  Net goed. Boffen voor de boeren.

 • B bob

  Jan Brok preekt voor eigen parochie. Met de kop in het zand weliswaar!

 • B bob

  Tijdens het barbequeseizoen en de hamsterweken met gegevens over de stijging van de kippenvleesconsumtie naar buiten komen is tactisch gezien erg doortrapt. Er zijn voldoende simpele zielen onder de bevolking die gewoon de vriezer vol gooien met de meest afschuwlijke producten als het maar goedkoper is dan kattevoer. Kijk eens wie de plofkip laat staan naar aanleiding van de berichtgeving en je licht de Veehouders correct voor. Nu zijn er ondernemers die zelfs aan uitbreiden denken terwijl het einde van de Plofkip toch echt in zicht is.

 • bankivahoen

  Rusland gaat komende jaren verdubbelen in pluimveevleesproduktie.Gigantische bedrijven worden daar uit de grond gestampt,en denk maar niet dat B bop met zijn verhaal daar gehoord wordt.Als je tegen de goedkoopst mogelijke vorm van vleesproduktie bent kun je beter ageren tegen de gigantische groei van de wereldbevolking! Denk niet dat je ze alle 10-12 miljard in 2050 aan een biologisch kipje krijgt! Kijk in de Oekraine en Azerbeidjan maar eens rond dan weet je pas wat megastallen zijn.Hier zeurt men al als er meer als 10000 in een stal zitten.

 • info104

  Het zou mooi zijn als al die actiegroepen naar Rusland zouden verhuizen ,dan werden ze daar wel door de KGB opgevangen en in een hok bijelkaar opgesloten .
  Die russen weten er wel raad mee.
  Je hebt het goed verwoord bankivahoen.

 • W Geverink

  Ik denk dat er een prima toekomst is voor de productie van reguliere vleeskuikens. Vooral omdat het een goed, goedkoop en voldoende diervriendelijk product is wat bijna iedereen zich in deze neerwaardse economie kan veroorloven. B bob gaf in een reactie op een artikel aan dat hij zijn biologische kuikens verkocht aan de rijke mensen van Dallas. Dat is zakelijk handig, slim en in volume winstgevend maar het is een relatief kleine en tevens krimpende markt waar maar een beperkt aantal pluimveehouders op in kan haken.

 • B bob

  W Grevelink, Ik heb het inderdaad goed bekeken met mijn Niche markt maar dat is gewoon omdat ik begonnen ben in de intensieve veehouderij en het niet over mijn hart kon verkrijgen om te gaan spuiten met groeihormonen. Toen ben ik met heel mijn hebben en houwen vertrokken naar texas en kon hier toen voor weinig geld een groot bedrijf opbouwen. Inmiddels heb ik een groot aantal ondernemers geholpen met de overstap naar dierwelzijn en de markt word als maar groter . De kostprijs van regulier en Biologisch is bijna gelijk dus verkopen we hier de Schone ( ook qua imago!) producten ook aan de middenklasse . Het is in Europa ook mogelijk om een grote groep Mensen te voorzien van Fatsoenlijke voeding als je de jakhalzen van de handel van het erg houd !

 • B bob

  Bankivahoen, Wat nu als er in Rusland een flink aantal pluimveehouderijen geruimd moeten worden en de pandomie niet in te perken valt net als met de Varkenspest ? Dan hebben jullie in de rest van Europa niets te vrezen. Gewoon produceren wat de consument verdient en nodig heeft is beter dan alleen aan je eigen denken en overal op spuwen.

 • B bob

  Info104, Wat een stompzinnige reactie! De Nederlanders zwaaien met de scepter in de Oosteuropese Veehouderij en Unilever heeft het kapitaal verstrekt . De arbeid is daar namelijk goedkoper en de overheid houd de pottenkijkers uit de buurt. Wakker dier zal zeker aantonen dat het gevaalijk is om het verontreinigde vlees te consumeren en er zal een import verbod komen in de EU als het gevaarlijk word ( Heel snel dus )

 • B bob

  ahold liet onlangs 2 weekenden lang consumenten rondlopen op de boerderijen om de boeren te laten zien dat ze voor heel fatoenlijke Mensen eigenlijk alleen maar schone voeding zouden moeten produceren. Het heeft bij deze Boeren de beeldvorming van de Consument ongevormd van verschrikkelijke hufters naar Nette hardwerkende Mensen zoals zijzelf.

 • eetkip

  Het laat maar weer zien dat hardwerkende mensen zoals de boeren en het overgrote deel van de consumenten zich niet gek laten maken door mensen met een plaat voor de kop zoals B bob, die steeds maar weer denkt dat hij het ware geloof en de mening van de meerderheid verkondigd. Net als de sterrenkippen zal ook de mening van B bob een nichemarkt blijven. In de tussentijd werkt de sector hard om het de bofkip nog beter naar het zin te maken en om het nog veiliger te maken, en dat wordt door de consument gewaardeerd. We produceren gewoon wat de consument verdient en nodig heeft en wil, en je ziet dat ze zich niet veel aantrekt van azijnpissers al B bob

 • B bob

  banpluim1, ik wil jouw kop wel eens zien als die nichemarkt over een paar jaar gemeengoed geworden is. Nu is het voor de boeren met plofkippen al niet meer mogelijk om een redelijke marge te verdienen en de afzet zal steeds moeilijker worden nu dat de supers ook uit oost europa veel dierwelzijn kip kunnen gaan invoeren.

 • HvdR

  Nichemarkt over een paar jaar gemeengoed? Denk het niet, maar stel. Dan zal ook die markt te maken krijgen met de smalle of negatieve marges die nu in de gangbare markt gemeengoed zijn. Wat eerst 'extra kwaliteit' is wordt straks gewoon standaard, want kijk de ontwikkelingen maar na. Overigens geloof ik niets van het verschil in marge ten faveure van de nichemarkten totdat ik cijfers heb gezien die dat eenduidig aantonen.

 • B bob

  Blijf gerust naar die bewuste cijfers staren terwijl de wereld rustig doordraait.
  Ik geloof in de kracht van direct contact met de Consument. Doordat je weet voor wie je produceerd werk je prettiger en is de beloning ongekent hoog. Massaproductie zal nodig blijven voor de mensen die geen bezef hebben van de gevolgen van laagwaardige vervuilde vulling

 • HvdR

  Als een nichemarkt - hoe biologisch hoogwaardig duurzaam of maatschappelijk gewenst ook - gangbaar wordt zal ook daar massaproductie de norm worden en betekent het nog steeds dat de grondstoffenproducent (de boer) in een volledige mededinging nauwelijks marktmacht kan maken (lees: prijs bepalen) omdat de wet (NMA) hem dat verbiedt.
  Deze uitspraak mag je inlijsten, want die is over 50 jaar nog van kracht.

 • Mozes

  Mijn grootmoeder ging in de jaren twintig van de vorige eeuw met een mand eieren naar de markt om ze rechtstreeks aan de consument te verkopen. Als dit zo'n goed inkomen opleverde waarom is men daar dan mee gestopt?

 • Mozes

  HvdR, je hebt gelijk. Vele producenten die hetzelfde product leveren wat zich niet van elkaar onderscheid zijn altijd machteloos op de markt.

 • HvdR

  In de derde wereld zie je nog steeds dat de boeren dagelijks naar stad of dorp trekken om hun goede waar te slijten voor prijzen waar je tot in de eeuwigheid arm blij blijft. En dat zijn al de beste kwaliteit producten. Het laagwaardige spul gaat al op aan familie en buren. Zodra die boer voor de export kan produceren ontstaat er ineens een echte bron van inkomen en ontstaat er groei.
  Dit toont aan dat produceren voor lokale markt - omdat die in no time verzadigd is - ook hier een heilloze weg is,

 • W Geverink

  Een van de redenen dat je grootmoeder gestopt is met het rechtstreeks verkopen van eieren is dat er toen ook al B bob en politiek achtige personen eindeloos konden zeuren over van alles en nog wat om haar eieren af te kraken om deze goedkoper in hun bezit te krijgen.

 • B bob

  De Boeren hebben in het verleden zelf besloten om te stoppen met het zelf verhandelen van hun producten. De kleine buurtwinkeltjes werden door de grote supermarkten uitgerookt en de tussenhandel kreeg via de cooperatie's en veilingen de kontrole over de prijsstelling. Je ziet in The States enorm veel zelfstandigen die gewoon weer met een bestelbusje de waren direct naar de speciaalzaak brengen en daarmee een goed bestaan op kunnen bouwen. In Europa zie je steeds meer groothandel in Hoogwaardige voedingsmiddelen die direct van de Producent naar de Eindgebruiker levert De NMA gaat alleen kartelvorming tegen en kan de vrije markt werking niet tegengaan HvdR ! Die mag jij in je broekzak steken.

 • HvdR

  Als de groothandel direct levert aan de consument is dat geen nieuws onder de zon. Wat blijft is dat de boer dat nauwelijks kan, omdat die markt direct verzadigd is. Dan moet je ook zo flink zijn erbij te vermelden dat 99 % vd boeren moeten stoppen.
  Prijs- of productieafspraken zijn zoals het nu geregeld is verboden volgens de NMA, want dat wordt gezien als kartelvorming.
  Bleker was overigens wel degene die bezig was om die stringente regels voor boeren vanwege de underdog positie wat op te rekken, waarvan hulde!

 • mazzel1

  Heb ik toevallig een goede vriend (rundveehouder) van mij wonen in Texas. Heb hem navraag laten doen bij de USDA organic of dat ze mijnheer Bob kende; een Nederlander die een bedrijf zou hebben dat bij hun bekend was. Helaas niet bekend. Bob, onder welke naam staat jouw bedrijf bekend?

 • B bob

  Wat een Mazzel Mazzel , Heb je Toevallig een Reguliere ondernemer in jouw kennissenkring die iedere Biologische ondernemer in Texas persoonlijk kent ! Geweldige manier om mij te ontmaskeren en uiterst geloofwaardig ! Ons Familiebedrijf is alleen bij de selecte groep afnemers bekent in verband met de eerdere sabotageactie's door de reguliere GMO boeren ( brandstichtingen )
  We Hebben nooit bij de USDA een certificaat aangevraagd aangezien we veel fatsoenlijker werken dan die USDA organic prutsers hier in the States en geen geld willen afdragen aan die oplichtersbende

 • B bob

  HvdR , Bleker is met veel dingen bezig geweest en heeft niets af ge maakt dus hulde voor de man die niets voor elkaar kreeg !! een Nederlandse ondernemer mag gewoon in het vliegtuig stappen ( als dat niet te veel moeite is ) en een Buitenlandse afnemer zoeken voor zijn Product . Nu doet de tussenhandel dat en rijden die zakkenvullers met een dure auto rond in Wassenaar .
  Dat gezuur over die NMA slaat nergens op als het niet over grote (beursgenoteerde) bedrijven gaat .

 • mazzel1

  Goed lezen B Bob; je komt zelf met deze organisatie aanzetten in je vorige berichten. Mijn vriend kent niet elke biologische ondernemer maar heeft bij de organisatie navraag gedaan. En wie praat er over ontmaskeren?? Daar begin je zelf over. Het lijkt er nu inderdaad verdacht op dat je (zoals door velen gemeld) echt niet weet waar je over praat en ons als hardwerkende pluimveehouders die op een zeer verantwoorde manier een veilig en gezond stukje vlees of eieren produceren in diskrediet wilt brengen. Volgens mij is deze media niet bedoeld voor mensen met jouw instelling en geen enkel benul hebbend hoe het er in de praktijk echt aan toe gaat. Gisterenavond een beetje veel gedronken gezien de typfouten?

 • HvdR

  B bob, mijn punt wordt duidelijk als je het volgende redactionele artikel leest <>

 • jwvk

  Biologisch in Amerika is niet te vergelijken, met Nederlandse biologische houderij. Dat even tussendoor.

 • Pablo

  tsk.. kennelijk zit pluimvee in de lift, so be it. beetje flauw van ze om een verband te leggen met de acties van Wakker Dier, dat er waarschijnlijk niet is. Maar ondertussen zijn de supermarkten wel aan het omswitchen, dus je gaat mij niet vertellen dat dit op lange termijn geen effect heeft. En dat weten ze daar bij NVP maar al te goed.

  En de enige bofkip die ik ooit ben tegengekomen woonde bij de Familie Bofkont in Amstelveen.

 • Khalid en zijn maten

  Tijdens mijn verblijf in Texas heb ik een tijdje bij een melkveebedrijf gewerkt dat ook met een biologische insteek werkte.In Texas is het verkrijgen van grote hoeveelheden grasland veel makkelijker en ook voordeliger want er zijn een bult gepensioneerde Texanen die lichamelijk niet meer in staat zijn om hun 'share of land' dat hun grootouders destijds geclaimd hebben,te onderhouden.Dus als je als melkveebedrijf veel grond ter beschikking hebt hoef je geen gebruik te maken van kunstmest.Ditzelfde geld ook voor pluimvebedrijven,grond genoeg om de mest kwijt te kunnen en weinig controles(zolang je niet alles doorgeeft aan de controlerende instanties)B bob zijn manier van werken is sowieso niet 1op 1 te vergelijken.

 • B bob

  Correct Khalid, Het is echter wel mogelijk om mijn voorbeeld te volgen voor een groot aantal ondernemers. De Rijken worden immers steeds rijker en ik krijg daardoor ook veel meer voor onze producten dan je voor mogelijk kunt houden . :-)

 • joannes

  Omdat in de US naar de Biomarkt gaan hip is! Maar een markt was er altijd in Nederland.

 • Khalid en zijn maten

  Bobby wil gewoon altijd het laatste woord hebben,dus ik neem even pauze..

 • Ed Buijs

  In Slowakije wordt ook veel Nderlands kippenvlees verkocht. Als ik zeg dat ik uit Nederland kom krijg ik steevast commentaar op de slechte smaakkwaliteit van deze producten en ik kan niet anders dan ze gelijk geven. Ik neem aan dat de vieze kippen (droog en smakeloos) bij ons bekent staan als plofkippen.

 • B bob

  Correct Ed ! Plofkip uit Nederland en belgie is lekker mals en je koopt veel voor extreem weinig geld maar je hebt wel enorm veel smaakversterkers en kruidenmixen nodig om het nog een beetje eetbaar te maken.
  De markt in Slowakije en omstreken zal zeer snel door de megastallen Oost Europa overgenomen worden van de Nederlanders en Belgen. Daar houden ze immers langzaam groeiende rassen en geven ze natuurlijke voeding aan de Dieren. Ook zijn de dierwelzijnsnormen daar gewaarborgd .

 • B bob

  Wakker dier en de PvdD maken de weg vrij voor de miljoenen kilo's pluimveevlees en eieren uit de Oost europese stallen . Het veoder is daar goedkoop en milieueisen bestaan daar niet dus de Nederlandse ondernemer is klaar met boeren als hij niet gewoon gaat werken zoals de critische consument dat graag ziet . Drie sterren of meer !!

 • Arvij

  L.s.,
  Om eens een reactie vanuit Oost Europa te geven;
  - mega-stallen zijn hier niet, hooguit grote bedrijven
  - voer is hier NIET significant goedkoper (in de Oekraine wel)
  - natuurlijke voeding is een term die mijns inziens kant, nog wal raakt
  - de meest voorkomende pluimveerassen zijn identiek wereldwijd, qua genetische oorsprong
  - langzaam groeiende rassen worden op zeer kleine schaal gebruikt m.n. in West Europa, volgens mijn informatie niet of nauwelijks in Oost Europa
  - milieu (& welzijns)regelgeving ook hier aanwezig!
  - onderstaand een kopie van een gedeelte van een Amerikaanse publicatie waar een positieve analyse van recente ontwikkelingen in pluivee-genetica beschreven worden (maw door genetische selectie wordt bijgedragen aan verminderde druk op het milieu & verbeterde diergezondheid (en dus tevens welzijn))

  Genetic selection for improved chicken performance has been very successful in making permanent changes in breeder and broiler performance related to production and efficiency of growth and meat production. Improvements in the feed efficiency have in turn led to expected improvements in reduction in broiler waste production and also in gasses of global warming potential. Numerous new traits have been incorporated into commercial selection programs designed to help further improve skeletal and leg health, skin integrity, cardiovascular fitness and disease resistance in broilers.

  meer informatie op verzoek,
  Gegroet!!!

 • Ross

  Prima reactie Arvij zie dit net zo.
  Helaas willen ze niet niet lezen of horen.
  Wat betreft duurzaamheid: om 1 KG pluimveevlees te produceren heb je met de standaard rassen de minste belasting voor de natuur d.w.z. plantaardig eiwit/energie en zoet water en ze worden daarbij ook zeker goed verzorgd.
  We kunnen trots zijn op de produkten die wij gezamelijk produceren ondanks die negatieve reacties van mensen die geen verstand hebben van zaken of die altijd wat te zeuren willen hebben.

 • klaasKip

  Mooie wereld verbeteraar die B Bob wil alleen produceren voor de rijken en de midden klasse, de gewone man mag verhongeren.

 • B bob

  Arvij, Ik bedoel als ik Oost Europa schrijf eigenlijk voornamelijk Oekraine aangezien dat tegen de grens van het 'beschaafde' deel van Europa als continent ligt. Wat voederkosten betreft zijn we het dus eens !
  - De Bedrijven zijn groot en ze zijn daar zo slim om het risice te spreiden over een aantal aparte gebouwen !
  -Natuurlijk betekent zonder het gebruik van chemische hulpstoffen volgens de meeste wereldbewoners
  -Dat alle pluimveerassen wereldwijd gelijk zijn weerleg je zelf met het Amerikaanse artikel waarin staat dat er genetisch gerommeld is om de productie te verhogen. Biologische pluimvee is niet genetisch gemodificeerd.
  - Langzaam groeiende rassen zullen in de toekomst steeds vaker in Oosteuropa te vinden zijn .
  - De handhaving van de regelgeving op het gebied van milieu is gebrekkig in Oost Europa.
  Het Amerikaanse artikel is gewoon een samenvating van wat de Plofkip is en wat er de laatste jaren aan verbeterd is . De verbeteringen op het gebied van hartfalen en botstructuur en dergelijke hebben nog niet echt resultaten opgeleverd voor de praktijk

 • B bob

  Klasskip, wat heeft jou en jouw collega's op de gedachte gebracht dat de pluimveesector wereldwijd een rol speelt in de verbetering van de voedselvoorziening ?
  Naar mate de productie van pluimveeproducten stijgt neemt de Hongerdood alleen maar toe . De reguliere veehouders stropen de planeet af naar vruchtbare grond en verwoesten deze in zeer korte tijd met zware chemische middelen!
  Daardoor is de productie van plantaardig humane voeding in het gedrang gekomen.
  (Plofkip is overgens volstrekt nutteloos als het gaat om voedzaamheid
  qua sporenelementen/vitamine's e.d. )
  Dat ik de vermogende mensen gezonde voeding geef en daardoor steeds groter groei betekend dat ik op een gegeven moment ook aan de minder bedeelden kan gaan leveren . (Niet dat die zitten te wachten op gezonde voeding als het niet in een fastfood wrapper zit ;-9)

 • Ross

  B bob kip zonder kop je leeft in een fantasie wereld.
  De wereldbevolking groeit ieder jaar en wordt nog steeds ouder(ja ja met dit voedsel). Zoals jij wilt produceren o.k. alleen mogelijk voor een exclusief gedeelte van de bevolking.
  En wat Oost Europa betreft zou ik daar niet zo minderwaardig over doen.
  Heb veel respect wat die mensen de afgelopen 10 jaar voor uit zijn gegaan.

 • W Geverink

  Beste B bob. Arvij heeft je lulverhaal onderuit geschoffeld. Ik denk net als de meeste anderen die je verhalen lezen dat je een lullebartje bent die weinig met de landbouw te maken heeft.

 • B bob

  w.gvdlink, Volgens mij heb ik op alle punten die Avrij aanhaalde een duidelijk weerwoord gegeven dus er is nog niets onderuitgehaald , sorry!
  ross, jij hebt respect voor de Oost Europese ondernemingen die jou straks het brood uit de mond gaan\ stoten ( indien je niet gewoon een mislukkeling bent die op de bank zit te klagen over zijn mislukte leventje )

 • W Geverink

  Met jouw vele domme opmerkingen en leugens op deze site over bijvoorbeeld toegevoegde illegale hormonen, antibiotica en dergelijke, langzaam groeiende kippen en hoe de dieren mishandeld worden heeft mij en vele anderen er van overtuigd dat je een activist bent met weinig kennis van de landbouw.

 • bankivahoen

  Of een gecreeerde gast door de Boerderij zelf?
  Ik heb besloten te stoppen met reageren op hem of items waaraan hij deelneemt.De Groeten.

 • B bob

  En wat wil je met deze overtuiging aanvangen W Geverlink ? Bestaan er dan geen langzaam groeiende kippenrassen ? Is er geen probleem met multiresistente pathogenen door de misbruik van antibiotica in de bio-industrie. Is het dan niet gebruikelijk dat echt alles teogestaan is in het belang van de omzet ? Vooral Politiek maakt zich overgens erg druk over het illegale hormoongebruik . Wat in jouw ogen een leugen is kan in de ogen van ingewijden de harde waarheid zijn .

 • B bob

  Is het stiekem Beheerder Bob Banhivahoen ? ;-D

 • W Geverink

  Importeerende landen bidden dat op een dag jouw leugens en aannames en die van politiek uiteraard over het gebruik van illegale hormonen en antibiotica waarheid zouden kunnen worden. Dan mogen ze legaal de import plat leggen en gaat de prijs voor de eigen boeren omhoog. Er wordt door importeerende landen volop getest op alles wat illegaal is en als er ook maar iets gevonden wordt in het product gaat de export plat. Het exporterende bedrijf test daarom ook om er zeker van te zijn dat alles wat de deur uit gaat voldoet aan alle eisen van het importerende land. Als een boer illegale middelen zou gebruiken gaat hij daarom 100 % zeker nat...

 • W Geverink

  Beste B bob. Jij als kippenexpert zou moeten weten dat als je een langzaam groeiede smakelijke kip wil produceren je een snelgroeiende kip voer met een lagere EW kunt verstrekken.

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.