Pluimveehouderij

Nieuws 19 reacties

Pluimveesector wil snel ophokplicht

Sevenum - De Nederlandse pluimveesector wil snel tot afspraken komen met demissionair landbouwstaatssecretaris Henk Bleker over een ophokplicht voor pluimvee tijdens risicovolle periodes zoals de vogeltrek.

Dat zegt Eric Hubers, voorzitter van de pluimveevakgroep LTO/NOP, zo meldt Nieuwe Oogst. Hubers reageert op de uitbraak van laagpathogene vogelgriep op een bedrijf met vrije uitloop in het Utrechtse Hagenstein, vorige week. Bedrijven met vrije uitloop hebben volgens een recent rapport van het Centraal Veterinair Instituut elf keer meer kans op een uitbraak van vogelgriep dan bedrijven waar de hennen binnen zitten.

"Met zo'n ophokplicht kun je veel risico's wegnemen", stelt Hubers. Hij vindt dat de ophokplicht ook moet gelden voor biologische bedrijven.

Laatste reacties

 • l coumans

  eric worden niet uiloopkippen ook elke drie maanden onderzocht op ai anti stoffen zo ja dan heb je recht van spreken

 • gerjan slingenbergh

  Geachte heer Huber, alvorens u de biologische en vrije uitloop bedrijven de nek om gaat draaien adviseer ik om eerst eens te kijken naar kalkoen en eenden bedrijven. Op die bedrijven is het risico op vogelgriep resp 23 en 7 % hoger dan op pluimveebedrijven.

 • B bob

  Gerjan, Het tijdelijk voorzichtig zijn met de gezondheid van Biologisch en diervriendelijk gehouden Pluimvee is niet gelijk een probleem voor deze ondernemingen. Veel van deze bedrijven hebben een Wintergarden en kunnen ook in die periode's gewoon heel goed voor hun Dieren blijven zorgen.
  Zodra wakkerdier klaar is met de pluimveesector is de rest van de gevogeltehouders aan de beurt.
  Indien het bij deze ene uitbraak in utrecht blijft is de besmetting niet door volels in de vrije uitloop veroorzaakt en zullen jullie de waarheid nooit te weten komen. Het ruikt verdacht veel naar sabotage door de reguliere sector maar dat mag je natuurlijk niet zeggen.

 • info988

  @ B bob
  Dat mag je inderdaad niet zeggen, dus doe het dan ook niet!

 • B bob

  Soms vergeet ik dat er niet echt een vrijheid van meningsuiting is in het communistische Europa info31! bedankt voor de corrigerende tik op mijn vingers. Hopelijk mag ik wel denken dat dit zaakje een smerig luchtje heeft !

 • info988

  @B bob
  Je mag alles zeggen wat je wil, maar onderbouw het alstublieft ipv maar wat te spuien en direct met de beschuldigende vinger alle kanten op te wijzen!

 • l coumans

  dus B bob bezint eer ge begint

 • awknop

  @gerjan. 11x zo hoog is 1000% hoger dan bij binnenhuisvesting. Die 7% en 23% meer, hakken er dan niet echt in. Vaccineren lijkt me overigens nog steeds een betere oplossing. Maar zo lang EU politici hun besluiten op basis van gevoel, vriendjespolitiek en lobyisten nemen in plaats van op basis van rationele argumenten, zal het daar niet van komen.

 • gerjan slingenbergh

  Ji bent zeker van het CDA, daar vinden ze feiten normaal.

 • FrankRooijakkers

  Hoi, leuk bezig hierboven. Waar gaat het nou eigenlijk om? 2 hoofdzaken; dat we de ziekte onder controle houden (liefst zonder ruimingen) en dat de export niet stil komt te liggen. Als iemand hiervoor goede ideeen heeft zijn ze hieronde van harte welkom.

 • gerjan slingenbergh

  Ik bedoelde; bij het CDA vinden ze het verdraaien van feiten heel normaal.
  Oplossingen zijn er wel te bedenken zoals vaccineren en/of kippen fokken die
  tegen het virus kunnen. Maar zolang finacieel gewin op korte termijn belangrijker is dan dierenwelzijn zal aan de huidige situatie geen verandering komen. Zeker niet als het CDA en de VVD nog iets in de melk te brokkelen hebben.

 • awknop

  @Gerjan. Het CDA is net als alle partijen met een religieus standpunt bekend met het verdraaien of verzinnen van feiten. Daar is religie namelijk op gebaseerd. Ik neem aan dat je uit deze reaktie kunt afleiden dat ik niets met religie heb en dus ook niets met het CDA. Ze hebben soms aardige standpunten, maar alleen al het feit dat ze een Christelijke partij zijn, maakt dat ik nooit op ze zal stemmen. Ik ben wel een liberaal, maar ik vind dat oa. inhoud dat vrijheid ophoud waar overlast begint. Zo lang de VVD de tereur van de ekonomie (en het geld) predikt, is dat ook niet mijn partij.

 • crisismanager

  hoi frank, ik heb wel een leuk ideetje. het werkt mischien wel ook.laten we bijvoorbeeld gewoon alle kippen binnenhouden.en wat denk je ervan

 • Nines

  B Bob; zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

  en ingaande op de gangbare discussie; het voorstel van meneer Hubers lijkt me anders helemaal niet zo slecht. Het lijkt me toch een logische risico-analyse. Als de kippen tijdelijk naar binnen gaan en vervolgens na de vogeltrek weer naar buiten; daar is toch iedereen uiteindelijk bij gebaat? Je bedrijf moeten ruimen omwille vogelgriep is iets wat niemand wil.

 • B bob

  Nines, Niet geschoten van de appel ver van de dijk in de kruik!

 • B bob

  Nines, Al is de leugen nog zo doortrapt ,Karma achterhaald hem wel!
  Jij hebt de Boemerang(karma) geworpen en weet niet wanneer hij terug keert met gerechtigheid Dan moet je verder gebukt door het leven gaan om afrekening te ontlopen.

 • Nines

  B Bob, je hebt het telkens over karma en gerechtigheid. Dan vraag ik me af welke ellende jou nog toekomt. Ik snap niet dat jij nog rustig slapen kunt met alles wat jij anderen toewenst. Alleen omdat mensen geen biologische insteek hebben zijn ze in jouw ogen fout. Jij staat er niet voor open dat de veehouderij in zn tijd voor uit gaat en dat de theorieën van tig jaar geleden achterhaald zijn. De pluimveesector is allang verder. Jij denkt dat alles te verklaren valt door het gedrag van mensen, maar het is juist moeder natuur die eens terke wil heeft. Niet alles valt te bepalen door mensen. Zo is het weer een factor waar je geen invloed op uit kunt oefenen en ook de vogeltrek kun je moeilijk beinvloeden. Dat daarbij dan helaas een biologisch bedrijf is getroffen, dat is enorm vervelend. Dat is net zo vervelend als dat het gebeurt bij de gangbare sector. Dat jij uberhaupt maar durft te veronderstellen dat er een gangbare boer is geweest die dit bewust heeft gedaan geeft maar aan wat voor ongelooflijke jandoedel je bent. In mijn gedachten was het niet opgekomen, geeft maar weer wat aan over JOUW instelling.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  De reactie van B bob hierboven is verwijderd omdat deze in strijd is met de regels van deze site.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.