Pluimveehouderij

Nieuws 15 reacties

Weer te veel dioxine in Duitse eieren

Löhberg - In Duitsland zijn wederom door een biologisch legbedrijf eieren uit de handel teruggeroepen wegens overschrijding van de grenswaarde van dioxine en PCB.

De eieren zijn afkomstig van het bedrijf Maria Gries Landwirtschaft in Löhnberg in de Landkreis Limburg-Weilburg in Hessen en terechtgekomen bij Rewe-supermarkten in de regio. Vorige maand deden zich ook al dioxine-problemen voor met biologische en uitloopeieren in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Laatste reacties

 • koen.kerkhof1

  En weer opnieuw zijn het de biologische eieren die de hele sector in kwaad daglicht stellen. Het financiele gewin van een kleine sector breekt een grote gezonde sector af.

 • hilderink

  Een 'gezonde sector'.....????
  Whahahaha!
  Kerel, ga alsjeblieft een eind vliegen!

 • bouw_achterveld1

  een overschrijding van de grenswaarde van dioxine en PCB, met hoeveel procent zijn ze overshreden dan? 1, 2 of 3% ? Het zegt mij allemaal nix~!!! Misschien moet je wel meer dan 1000, of meer, eieren eten voordat je serieus kans heb om ziek te worden. Vermeld dat ook eens!!! Dan weten we tenminste waar we het over hebben!

 • l coumans

  inderdaad bouw het gaat echt helemaal nergens over , het gaat over hele kleine grammen picogram dat is 1 miljoen keer niks maarja er is app om het aan tetonen en dat zul je weten ook

 • schoenmakers1

  de biologische sector wil de naam hebben gezonder als gangbaar, telkens wordt weer aangetoond dat dit volledig uit de lucht gegrepen is, geef mij maar een kooiei, weet je gewoon zeker dat het gezond is

 • Mozes

  Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben is de reden van de dioxine verhoging. Waarom komt dit iedere keer juist bij biologische eieren voor? Kan iemand mij hier een antwoord op geven?

 • Hemink

  @ Mozes Uit een rapport van WUR blijkt dat het voornamelijk uit de grond wordt opgenomen en uit kleine insecten, voornamelijk spinnen. Dit is voornamelijk bij relatief kleinere bedrijven.

  http://www.biofoon.nl/biobieb/pdf/DioxinegehalteBiologischeEieren.pdf

 • Fleur de lille

  Wanneer je kijkt naar wat een kip in zijn leven aan grond eet is het helemaal niet verwonderlijk dat je sporen hiervan in haar eieren terugvindt. Het probleem zit 'm dus in de norm in relatie tot het natuurlijk gedrag van het dier en verontreiniging in haar leefomgeving.
  Wanneer je het voer van de kip reguleert, controleer je hiermee automatisch wat zij binnenkrijgt.
  Door te focussen op de verontreiniging van de leefomgeving (inclusief het voer) van het dier kun je de bron achterhalen.

 • Mozes

  Hemink, bedankt voor uw antwoord. Moet ik hieruit begrijpen dat het probleem wordt veroorzaakt doordat de kip wat hoger in de voedselketen staat?
  Insecten die vocht uit planten zuigen, spinnen die weer vocht uit insecten zuigen waarna ze worden opgegeten door kippen waardoor een ophoping ontstaat in de kip?
  Waarom doet het probleem zich niet voor bij melkkoeien die hele hectares afgrazen? Of kan dit verklaart worden doordat het verdunt wordt in vele liters melk en bij een kip geconcentreerd zit in een ei?
  Hoe het ook is er blijkt een bepaalde dioxine depositie te zijn vanuit het verkeer en de industrie. Dus niet al het slechts komt uit de landbouw.

 • bertes

  het geeft aan dat deze mensen, die vlak bij de kippenhouder wonen. in een omgeving wonen, waar veel luchtvervuiling is.
  dus de kippen houder verdiend een pluim/

 • l coumans

  en zo leidt een naar bericht toch nog naar een zinvolle discussie gij allen heel hartelijk bedankt .

 • Khalid en zijn maten

  Dioxine kwam vroeger ook al voor,dit was destijds vooral te wijten aan het gebruik van minerale olie en vetten dat gebruikt werd om de aandrijving van de voerkettingen in stand te houden. het zou dus kunnen dat de vergiftiging via het voer komt,of het probleem nu bij de akkerbouwer,de voerverwerker of de boer ligt,dat moeten ze dan uitzoeken.@Hilderink,ik weet dat jij 'iets'doet met een 'groene' inslag, en ook veel leuke weetjes op een website voor onwetende mensen 'spamt'dus verklaar jij dan even waarom er vaak van dit soort vergiftigingen op biologische bedrijven plaatshebben,en niet direkt negatief reageren vanuit een 'groene ,alwetende'hoek!

 • jan zwaneveld

  Dioxine wordt ook wel gevonden in melk en varkensvlees en dus niet alleen in (biologische) eieren.Het heeft ook te maken met de grondsoort,als je uitloop klei bevat blijven de verontreinigingen (bijv. mest) veel langer in de bovenlaag.als je de bijv.een flinke laag zand hebt voor je uitloop dan blijft het schoner.maar het kan (zoals al vaker is gebeurd) ook uit het voer komen.en wat al eerder is beschreven gaat het maar om hele kleine hoeveelheden.

 • hilderink

  @Khalid en diens maatjes: waarom zou ik? Er wordt hier wel meer 'gespamd'. Volgens mij staat het eenieder vrij om daarop te reageren!

 • VictorHugo

  Can you perhaps report on the source of the dioxin poisoning in this specific case? Where did it originate from?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.