Pluimveehouderij

Nieuws

Wederom Usutu-virus gevonden in Duitsland

Greifswald-Insel Riems - Het oorspronkelijk uit Afrika stammende Usutu-virus is aangetoond in twee dode merels in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Dat meldt het Friedrich-Loeffler Instituut (FLI).

Vorig jaar dook het virus ook in meerdere Duitse deelstaten op en zorgde voor enige onrust onder de Duitse bevolking. Sinds 2001 hebben zich in Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije uitbraken van Usutu voorgedaan onder wilde vogels. Onderzoek in Hongarije liet zien dat pluimvee niet ziek wordt van het virus.

Het Usutu-virus is een zoönose. Het kan via muggenbeten op mensen worden overgebracht, maar er is maar een geval bekend van een menselijke besmetting, in Italië in 2009. Usutu zorgt bij mensen voor koorts, hoofdpijn en huiduitslag. Vooral zieken en ouderen zijn gevoelig voor het virus.

De veterinaire diagnostische laboratoria in Duitsland zijn gevraagd om monsters van dode vogels naar het FLI te sturen. Zo kan het FLI een beeld vormen hoe vaak het virus in Duitsland voorkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.