Pluimveehouderij

Nieuws

Vleeskuikens vooral last van Eimeria in vierde week

Deventer - De meeste Eimeria protozoa zijn te vinden in de vierde week bij vleeskuikens. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het onderzoek ‘Prevalentie van darmpathogenen bij vleeskuikens’, uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Het onderzoek is gedaan op 40 vleeskuikenbedrijven. Over de darmziekte coccidiose, veroorzaakt door de protozo Eimeria, zijn nu resultaten bekend. De diverse Eimeria soorten komen bij de vleeskuikens voor vanaf week 2. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ze het vaakst werden aangetoond in week 4. Volgens pluimveedierenarts Jos Heijmans van de GD wordt Eimeria over het algemeen slechts één tot maximaal drie weken in de koppels waargenomen.

Uit de resultaten van de 40 bedrijven bleek dat de ernst van de infecties varieert van geen laesies (maar wel oocysten aanwezig) tot een laesiescore van 3 voor Eimeria acervulina, 1,4 voor Eimeria maxima en 1,8 voor Eimeria tenella.

In december wordt het onderzoek afgerond. Dan zijn ook de resultaten bekend van de andere darmpathogenen die zijn onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.