Pluimveehouderij

Nieuws

Steeds meer bedrijven gebruiken de E-leg

Lelystad - De nieuwe energiewaardering voor leghennen (E-leg) wordt steeds vaker door veevoederbedrijven ingezet. Dit zegt Piet van der Aar van Schothorst Feed Research (SFR).

SFR ontwikkelde het nieuwe waarderingssysteem op basis van verteringsonderzoeken onder leghennen. De oude energiewaardering op basis van omzetbare energie (OE Leghen) was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de behoeftes van leghennen met de huidige genetische potentie. “De oude waardering was gebaseerd op onderzoek in hanen die gevoerd werden met calciumrijk voer en hoege voerniveaus. De proeven die wij hebben uitgevoerd zijn enkel met leghennen en daardoor veel realistischer voor de huidige praktijk”, aldus van der Aar.

De E-leg is al een tijdje geleden gelanceerd, maar steeds meer veevoederbedrijven, waaronder Vitelia Voeders, treden er nu pas mee naar buiten dat ze deze ook inzetten voor de voederwaardering. Volgens Van der Aar is dit omdat de proefperiode inmiddels voorbij is en bedrijven vertrouwen hebben om er mee aan de slag te gaan. Toch zijn er nog een aantal verbeterpunten. Van der Aar: “We zijn nog niet klaar met de E-leg. Er komen steeds mee nieuwe grondstoffen op de markt met verschillende kwaliteitsniveaus. Het is de kunst deze informatie goed in te bouwen in de E-leg”.

Afhankelijk van het grondstoffenpatroon komt de E-leg ongeveer 100 tot 150 kilocalorie hoger uit dan het oude energiewaarderingssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.