Pluimveehouderij

Nieuws 18 reacties

Pluimveehouder: stel opzet vleeskuikens uit

Hoornsterzwaag - Vleeskuikenhouders moeten de opzet van nieuwe vleeskuikens na een ronde met een week uitstellen. Die oproep doet vleeskuikenhouder Hessel Bouma in Hoornsterzwaag.

Alleen op die manier is het mogelijk de vleeskuikenprijs nog enigszins in de benen te houden. Bouma doet zijn oproep in het licht van de huidige ontwikkelingen van de voerprijzen. De voerprijs dreigt drie tot vier euro te stijgen terwijl de vleeskuikenprijzen drie tot vier cent dalen. Dat gaat ten koste van de winsten van het afgelopen half jaar. Vleeskuikenhouders schieten ver in het rood. Bouma gaat zelf op zijn bedrijf de kuikens een week later opzetten dan anders.

Bouma verwacht geen initiatieven van voerfabrieken of slachterijen om vleeskuikenhouders tegemoet te komen. "Ze hebben daar geen belang bij en bovendien kunnen ze ook niet gezamenlijk opereren in verband met de NmA. Vleeskuikenhouders zullen zelf ieder voor zich maatregelen moeten nemen."

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Is Hessel niet meer van deze wereld?

 • joannes

  Wanneer het maar 1 week per bv jaar is betekent dat ongeveer 2% minder aanvoer! Zou dit de prijzen boven de kostprijs incl hogere voerkosten drukken?

 • Khalid en zijn maten

  De opmerking die in de laatste regel staat,daar gaat het om,wat Hessel doet moet hij zelf weten,grappenmaker...

 • hb56

  @ Bob de Bouwer: Hessel is wel degelijk van deze wereld en hij heeft gelijk. Het is allen de vraag hoeveel kuikenhouders 'ieder voor zich' denken.
  @Johannes, een beetje rekenaar weet dat 1 week opschuiven ruim 15% minder aanvoer oplevert. Hoe meer hier aan meedoen hoe groter het effect dus!
  Een ding is zeker: er zullen partijen zijn die hier niet blij mee zijn, maar niemand heeft er op lange termijn belang bij wanneer er onder de kostprijs gewerkt wordt.

 • keine

  Hessel heeft wel gelijk ,ik loop al wat jaren mee. en dat kunstje is al eens eerder gedaan het werd toen verplicht. de prijzen er na waren nog nooit zo hoog.
  het is een kwestie van aanbod en vraag.

 • groot boerdam

  Laat alle boeren een week op vakantie gaan probleem opgelost!

 • hb56

  En: hoe meer pluimveehouders meedoen, hoe meer vakantiegeld!

 • Kuykenhouder

  Ik ben ervoor en denk er ook serieus over om Hessel Bouma zijn suggestie in de praktijk te brengen! in Italië staan de prijzen op 1,08 voor de lichtere kuikens en 1,14 voor de zware kuikens! (Bron: Cobb en AIA Veronesi) het is heel simpel wat de retailer hier laat staan om de prijs laag te houden kopen ze daar iets duurder bij maar daar lachen ze om omdat het in volume maar om een beetje gaat.

  http://www.comune.forli.fc.it/CMS_agriavicola/Documenti/1/Listino.pdf

  Bart

 • probe14

  Ach leo, onder kostprijs is afhankelijk hoe goed het voer in de silo is. Bij super voer kun je nog vlot boven de 0,50 voerwinst draaien. Dat leeg staan is alleen maar praat voor de bühne. technisch goed draaien en gas geven. Opbrengst stijgt wel. Niet gelijk klagen als verhoudingen even teruglopen. Je onderscheiden door met goede partners alleen het beste te willen kopen, zowel met voer als eendagskuiken. En niet voor een centje minder over te gaan lopen, totdat je rommel krijgt in stal of silo.

 • red

  Als je goed leest wat info387 schrijft krijg ik het idee dat hij andere belangen heeft dan een kuikenhouder.
  Allemaal een week exstra leeg is een goed idee maar zoals in het verleden bleek zijn er ook zwakeren onder ons die zich met een centje exstra de kilo makelijk laten over halen dus zal het effect minimaal zijn maar de kosten voor de kuikenhouders die het wel doen groot zijn.
  Zoals we allemaal weten zijn kuikenhouders éénlingen en dat wordt helemaal uitgespeeld door de slagers en voerboeren.

 • hb56

  @Info387: wiens brood met eet, diens woord men spreekt!

 • probe14

  Klagen net als in de varkenswereld... Zal dat iets oplossen? Het begint er op te lijken hier. Hessel bouwt hier en daar ook nog een stalletje erbij. Zijn goed recht hoor, maar niet klagen en elkaar in de put praten als rendementen wat teruglopen. Het moet toch niet zo zijn dat iedereen altijd goed verdient. Vakmanschap komt weer om de hoek kijken. Kansen genoeg!!!

 • jp.bierema

  Alle bovenstaande argumenten kun je ook meenemen in beslissingen naar uitbreidingsdrift, want dat het een keer weer mis gaat staat voor mij als een paal boven water.
  Initiatief voor langere leegstand ondersteun ik, sterker nog dit voorjaar heb ik beide stallen op verschillende locaties een week extra leeg gezet en ben lekker voor het eerst met het vliegtuig naar een warm en zonnig oord geweest.

 • jp.bierema

  En het grootste effect bereik je door het op het laatste moment te beslissen zodat vervangende slachtrijpe kuikens moeilijker wordt om in te kopen!!!

 • Ross

  Fijn hoor als je zo met je partners omgaat. Niet alleen in goede tijden meneer bierema.

 • h.vanegteren1

  Hessel,
  Wat er hier omschreven staat onze complementen.
  Laten we er goed voor waken dat we niet de zelfe kant op gaan als de varkenshouderij, minder opbrengst en hogere voerprijzen.
  Om meer geld te krijgen voor de vleeskuikens bij de mesters en meer geld voor het vlees bij de slachterijen, moeten we zorgen dat er minder kuikens komen.
  We hebben van de supermarken wel 20 jaar te horen gekregen veel vlees voor weinig geld, als de mesters gehoor kunnen geven aan de oproep van Hessel, kunnen we misschien minder leveren voor meer geld.
  Hessel nogmaals wij steunen je voorstel
  'G.P.S.' b.v.
  Hans van Egteren & Huib van de Vecht

 • jp.bierema

  meneer mag u wel weg laten wanneer u anoniem reageert.

 • Kuykenhouder

  @ JP; je hebt gelijk anoniem commentaar geven is een beetje laag.

  @ Ross; Vleeskuikenhouders zijn de belangerijkste schakel met de minste invloed op hun resultaat. wie moet zich nou schamen voor de manier hoe hij zijn rol vervult in de vleeskuikenhouderij, niet de vleeskuikenhouders die strijd voor zijn marge dacht ik zo! Sommige slachters die door hun omvang niet meer de kracht hebben om onder de macht van de retailers uit te komen hoeven wij niet te sparen als individuduele ondernemers.

  'minder voor meer' is een goed uitgangspunt, wij gaan minder opzetten per m2

  Bart Janssen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.