Pluimveehouderij

Nieuws 1279 x bekeken

PPE: tekort aan vaccins ILT zorgwekkend

Zoetermeer – Er dreigt een tekort aan ILT-vaccins in Nederland. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Door problemen in de levering van de in Nederland geregistreerde vaccins dreigt binnen nu en enkele weken een tekort. Dit acute probleem kan worden opgelost als gebruik mag worden gemaakt van een partij vaccins die in het Verenigd Koninkrijk (VK) kan worden gekocht. De Chief Veterinary Officer van het ministerie van ELI zal dan echter op basis van de cascaderegeling moeten toestaan dat dit in het VK geregistreerde vaccin in Nederland wordt gebruikt. Het PPE heeft dit in een bief aan de CVO gevraagd of dit mogelijk is.

Voor de langere termijn hoopt het PPE om gebruik te mogen maken van vector based vaccins. Alle in Europa geregistreerde vaccins zijn zogenaamde “chicken embryo based” vaccins. Deze levende vaccins hebben de nare eigenschap dat na verloop van tijd het virus kan reactiveren met alle gevolgen van dien voor niet (goed) gevaccineerd pluimvee. Het PPE wijst op een nieuwe generatie (vector-based) vaccins die buiten Europa succesvol wordt gebruikt. Deze moeten echter eerst het proces van registratie doorlopen voordat ze in Europa mogen worden gebruikt.

ILT (infectieuze  laryngotracheïtis) is een ernstige aandoening van de luchtwegen bij kippen. In getroffen koppels kan de mortaliteit oplopen tot 70 procent. Ter voorkoming van ILT wordt legpluimvee en vermeerderingsdieren gevaccineerd. In Nederland gebeurt dit al sinds 1980 waardoor de prevalentie van ILT onder controle is gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.